lørdag den 20. august 2011

Sådan forbrænder du mest fedt

Pilates, power yoga, spinning. Der findes et væld af forskellige motionsformer, som lover, at de effektivt forbrænder fedt. Men hvilken træningsform er bedst til at forbrænde fedt og skabe de resulter? Læs med og få den nyeste viden omkring fedtforbrænding.


Hovedparten af alle de populære træningsformer, der lover en høj-energiforbrændning, kan inddeles i en af tre grupper: Kredsløbstræning, modstandstræning og en kombination.

Kredsløbs- eller konditionstræning kunne fx være løbetræning, spinning, zumba eller lignende træning, hvor pulsen øges over en kortere eller længere periode.

Modstandstræning involverer en eller form for modstand. Det kunne være egen kropsvægt eller vha. et redskab som TRX, håndvægt, elastik eller lignende. Pilates og Body Pump hører fx til denne kategori.

En kombination af kredsløbs- og modstandstræning bruger elementerne fra de to ovenstående former. Fx motionsboksning, hvor man skiftevis sjipper, slår og laver armstrækker eller crossfit, hvor intens kredsløbstræning kombineres med vægttræning, er eksempler på kombinationstræning.

Hvilken slags træning er så bedst til at skabe fedtforbrænding?

Nu hvor vi kender de forskellige typer af træning, så kan vi spørge: Hvilken træningsform er bedst til at forbrænde fedt?

Hvis dit mål er at reducere mængden af fedt, så er en kombination af kredsløbs- og modstandstræning absolut at foretrække.

En gruppe af forskere fra University of California stillede samme spørgsmål tilbage i 2008 (Concurrent training enhances athletes' strength, muscle endurance, and other measures. og Concurrent training enhances athletes' cardiovascular and cardiorespiratory measures.). De fik en gruppe studerende til at deltage i et træningsforløb, der varede 9 til 11 uger. En gruppe studerende blev sat til at dyrke kredsløbstræning, en anden til at dyrke styrketræning, mens en tredje lavede en kombination af styrke- og kredsløbstræning, hvor de løb i 30 til 60 sekunder efter hvert styrketræningssæt.

Træningsprogrammerne for hver gruppe blev sammensat således, at de kunne sammenlignes mht. intensitet og volumen. Sagt med andre ord, så trænede hver gruppe lige hårdt selv om én løb, en anden styrketrænede og den tredje lavede en kombination.

Kombinationstræning er langt bedre.

Og selv om grupperne udførte samme mængde af træning, opnåede kombinationsgruppen sammenlignet med de andre to grupper:

Større styrkeforøgelse i under- og overkrop.

Større udholdenhedsforbedring i underkrop.

Og de forøgede ikke blot muskelmasse i højere grad, men tabte betydeligt mere fedtmasse sammenlignet med de andre to grupper.

Og det betyder ikke bare, at gruppen faktisk formåede at forbrænde fedt og opbygge muskelmasse samtidig, men mængden af forbrændt fedt var flere gange så høj i forhold til de andre grupper.

Derfor er der er ikke skyggen af tvivl. Kombineret styrke- og kredsløbstræning forbrænder fedt mest effektivt sammenlignet med styrketræning eller konditionstræning alene. 

I næste uge kigger vi så på, hvordan et fedtforbrændingsprogram baseret på ovenstående undersøgelse kan se ud. Stay tuned until next week. 

Image: xedos4 / FreeDigitalPhotos.net

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...