mandag den 19. december 2011

Har du en normal fedtprocent?

Hvad er en normal fedtprocent egentlig? Og har du en normal fedtprocent? I denne artikel kan du finde den fedtprocent, som passer til dig sammenholdt med dit køn og træningsaktivitet.

Lav fedtprocent er et mål for mange.   
Der findes efterhånden et væld af apperater og måder, der kan måle din fedtprocent. Og dømmende ud fra de forskellige motionsfora, så går rigtig mange op i at finde ud af, om deres fedtprocnt ligger over, under eller gennemsnitligt. 

Der er gaske store fordele ved at kende sin fedtprocent. Fedtprocenten fortæller dig, hvor meget af din kropsmasse, der er fedt og hvor meget, der er muskelmasse.

Sammenlignet med et målebånd eller en badevægt, så kan du nogenlunde præcist følge effekten af din træning med fedtprocenten. Kendetegnet for en effektiv træning er, at fedtprocenten stille og roligt falder.

Problemet med badevægten og målebåndet er, at de ikke kan registere ændringer i kropssammensætningen - kun om du bliver tungere, lettere, større eller mindre. I praksis betyder det, at du ikke kan skelne mellem væske, fedt og muskel, og det bliver derfor svært at følge med i dit træningsudbytte.

Hvad er en normal fedtprocent?

Selv om der ikke er entydig konsensus omkring hvilken fedtprocent, der falder i hvilken katgori, så er en fedtprocent på over 35% for kvinder og 25% for mænd ofte kaldets for fed eller svært overvægtig. Overvægtige kvinder ligger over 29% og overvægtige mænd over 20%. Kvinder har naturligt mere fedt på kroppen end mænd, hvorfor deres fedtprocenttal altid vil være større end mænds.

Herunder er en tabel med gennemsnitlige tal. Jo ældre du er, jo højere vil du typisk være i din katagori.Kropstype
Kvinde
Mand
Atletisk
17% eller mindre
10% eller mindre
Slank
17-22%
10-15%
Normal
22-25%
15-18%
Over normal
25-29%
18-20%
 

Kan fedtprocenten blive for lav?

Kan man få en fedtprocent, der er for lav? Ja, selvfølgelig kan man det. Kroppen har brug for en vis mængde fedt for at kunne fungere nomalt. Hormonproduktion, ledfunktion, evnen til at holde varmen og andre funktioner er alle afhængige af kropsfedt. Og selv om den specifikke fedtprocent er afhæng af den enkelte, så skal mænd som tommelfingerregel ikke under 4% og kvinder ikke under 10%.
Hvordan får jeg så reduceret min fedtprocent?
Opskriften er den klassiske. Rør dig mere og spis mindre. Typisk vil det være en fordel at følge en organiseret slankekur som fx en højproteindiæt og et træningsprogram, der fokuserer på muskelvækst. Alt sammen kan findes under fanen "træningsprogrammer" her på siden.

Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

6 kommentarer:

 1. Ja, jeg vil da gerne være med til at fortælle om mit løb - specielt hvis det kan give andre noget inspiration.
  Lad mig vide hvordan du gerne vil have det foregår.

  SvarSlet
 2. Tak for det, Kirsten.

  Hvis du smider din mailadresse, så sender jeg en mail med nogle spørgsmål, og så kan vi tage den derfra, ikke?

  Ideen er netop at lave en inspirerende artikel, som måske får andre op af stolen.

  SvarSlet
 3. Sidste år da jeg trænede utroligt meget lå min fedt procent ca. på 17. Men er det ikke for lidt for en kvinde? Hele min cyklus gik i hvertfald ned.

  SvarSlet
 4. @Anonym

  Det lyder mystisk. 17% er ikke usædvanligt hos trænede kvinder, og mig bekendt skal kvinder helt ned omkring 8-9% før der kommer udsving i menstruationscyklussen.

  Hvordan målte du din fedtprocent?

  SvarSlet
 5. er det for lidt at have 3,2% som 17 årig? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja. Og jeg kan næsten sige med sikkerhed, at det har du ikke.

   Se fx her: http://goo.gl/9KO99v

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...