tirsdag den 24. januar 2012

Sådan får du et sundt og aktivt barn

Børn elsker at bevæge sig, men desværre er tendensen, at alt for mange børn rører sig for lidt. Overvægt, dårlig læring og mistrivsel kan blive konsekvensen. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at få mere fut i dit barn. Læs med og lær, hvordan du kan øge dit barns trivsel og sundhed. Normalt handler denne blog om voksne mennesker. Hvordan vi voksne kan øge vores sundhed ved at spise sundere eller røre os mere. Denne gang flytter vi fokusset til vores børn. Deres sundhed og trivsel, som vi forældre er ansvarlige for.

Jeg møder tit børn, som har det svært i hverdagen. Børn, som ikke kan deltage på lige fod med deres kammerater på legepladsen, fordi de er overvægtige eller har dårlig motorik. De er naturligvis kede af det og trives sjældent godt med at være inaktive. I timerne er det samme børn, der ikke kan koncentrerer sig og præsterer svag fagligt.

Sundhedsstyrelsen har dokumenteret mange positive effekter af motion, om anbefaler, at børn er aktive i mindst 60 minutter om dagen. Det er sjældent noget problem for dagpleje- og børnehavebørn, men når børnene nærmer sig teenage-alderen, så går det ned ad bakke. Det er næppe en overraskelse, når vi samtidig ved, at gennemsnitsforbruget af computer, tv eller video er oppe på tre timer om dagen hos en 15-årig.

Plus, at alt for mange børn bliver fragtet til og fra skole. I folderen "Fakta - børn og bevægelse" skriver sundhedsstyrelsen; " I løbet af de sidste 30 år er andelen af børn, der køres i bil til og fra skole,
steget næsten 200% på alle alderstrin. Bare inden for de sidste 10-15 år er antallet af børn, der cykler, faldet næsten 30%. Jo yngre børnene er, jo oftere bliver de kørt i bil til skole."


Men nok om det triste og trælse. Hvad stiller vi så op med de unge mennesker?

Sæt fut i dit barn 

Hverdagen er fuld af mulighed for leg og bevægelse. Det handler om at tænke vores børn ind i hverdagens mange opgaver - også selv det kræver tålmodighed og tid at lade børnene klare tingene på egen hånd.

Et oplagt sted at begynde er at give børnene muligheden for at bevæge sig mere i hjemme. Nogle ideer til mere bevægelse i hjemmet kunne være:
 • Indret et hoppe-tumlehjørne med en madras eller gammel sofa, hvor de gerne må kravle rundt.  
 • Tænk legeplads, når du indretter børneværelset. Ikea har en masse gode bud på deres hjemmeside.
 • En krog i loftet er perfekt til gymnastikringe, som virkelig er et fantastisk stykke legetøj. 
 • Inddrag børnene i hjemmets opgaver. De kan sagtens støvsuge, tørre af, fylde vaskemaskinen og lægge tøj på plads.
 • Madlavningen, bagningen og påklædning er også oplagte steder at aktivere de små mennesker.
Jeg ved godt at nogle af ovenstående ideer virkelig kan sætte ens tålmodighed på prøve. Især når tiden er knap og man skal ud af døren, og lille Lise stadig fumler med lynlåsen. Men her må du trøste dig ved at vide, at bevægelse styrker selvtilliden og dit barn på sigt bliver langt bedre fungerende i hverdagen - både sammen med kammerater, men også sammen med dig. 

Og apropos sammen med dig.

Vi skal være aktive rollemodeller

Det forbandede ved børn er, at de ikke gør, hvad vi siger. De gør, som vi gør. Og derfor er vi selv nødt til være aktive med vores børn, hvis vi ønsker, at de skal være aktive på egen hånd. Men i praksis er det ikke særlig svært. Her er nogle ideer til, hvordan I kan være aktive sammen:
 • Tag til legepladser, boldbaner, stranden eller i skoven
 • Cykel eller gå til og fra institutionen sammen med barnet
 • Gå til familieidræt. Mange svømmehaller har familieaftener. 
 • Lav en køkkenhave sammen med barnet
Sundhedsstyrelsen har mange mange forslag til alverdens aktiviteter, som du kan læse om her. Der findes også et væld af gratis oplevelser i naturen, som du kan læse om på Naturstyrelsens hjemmeside

Hvordan er du aktiv med dit barn?

Jeg er spændt på at høre, hvordan du er aktiv med dit barn? Bruger du nogle af rådene fra artiklen her, eller har du en helt anden måde at gøre det på?2 kommentarer:

 1. Jeg syntes det er svært når man har et barn der vejer for meget. Først og fremmest at vide hvor meget en normalvægt egentlig er, for barnet vokser jo også og skal have ordentlig næring. Og finde gode alternativer - uden at hele familien skal blive meget træt af ungen fordi alle er tvunget til at lave om på deres vaner, selv om de måske ikke trænger. Jeg har en massivt ædende 15-årig der skal have mad konstant fordi han laver så meget sport og vokser fra minut til minut. Og en overvægtig 13-årig der desperat skal tabe sig. Samt en normal 11-årig der måske kunne have lidt tendenser, men foreløbig bare skal have gode vaner fordi hun skal..... Dernæst er der hele den sjælelige side når barnet lider og godt ved at den er gal. Feks. når man skal til fest men ikke vil gå fordi man ser tyk ud i alt sit tøj.
  Min datter løber så godt hun nu kan - kæmper sig frem mod storm og uføre i sneen. Det går ikke hurtigt, men al aktivitet er jo bedre end ingen og hun er ude hver dag. Med mål at løbe 10 km kvindeløb den 22 maj. Det er en sej og lang vej som ind i mellem virker helt håbløs - også for mig som mor. Der ellers prøver at være en god rollemodel for mine børn ved at være meget påpasselig med min mad og ved at løbe marathon!

  SvarSlet
 2. @Kirsten

  Det er bestemt ikke let. Især ikke, når børnene er så forskellige.

  Det er godt gået, at I har taget kampen op. Og al held og lykke med løbet d. 22 maj.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...