torsdag den 5. juli 2012

Sund opskrift: Pestoen, der kan det hele

Mon ikke vi alle kender pestoen. Den klassiske italienske oliedressing på tomatsalaten lavet af lækre sager som fx krydderurter, hvidløg, solsikkekerner. Men vidste du også, at pesto kan blive din genvej til hurtig sund madlavning?


 Solen skinner og stranden kalder. Det er endelig blevet varmt i vejret, og vi vil helst være udenfor og slikke sol. Derfor kan den sunde og ofte tidskrævende madlavning ofte blive byttet ud med køberetter og hurtigmad.

Det er bestemt forståeligt, men det er netop derfor, at sommeren er den periode på året, hvor vi tager mest på. Her kan pestoen hjælpe - og samtidig giver den en smag af sydlandske himmelstrøg.

Pesto er nemlig lynhurtig at lave. Den kan holde sig frisk længe på køl og kan bruges til madlavningen på et utal af måder.

Hvordan laves pesto?

Den originale italienske pesto var faktisk ikke lavet med basilikum. Her var det ost og olivenolie, der var hovedingredienserne.Jeg bryder mig ikke synderligt om ost i pestoen, så opskrifterne herunder er uden ost.

Jeg plejer at gå en tur i køkkenhaven og plukke af krydderurter, indtil jeg har en stor håndfuld. Som regel er hovedingrediensen basilikum, men jeg bruger lige så ofte persille eller oregano. Men som regel bruger jeg denne opskrift:
 • En stor håndfuld basilikum og/eller andre krydderurter 
 • En spiseskefuld solsikker eller pinjekerner
 • 3 dl olivenolie
 • Salt og peber
Tørrist kernerne i en pande med lidt salt og hæld dem i en blender sammen med resten af ingredienserne. Blend til du får en passende konsistens.

Hæld pestoen på et glas og sæt på køl. Hvis du husker kun at tage af pestoen med rene skeer, så kan den holde sig frisk i langt over en uge.

Hvordan bruger jeg så pestoen? 

Det er helt oplagt at bruge pestoen som dressing til salater, og det er vel også den måde, at de fleste bruger den på. 

Som dip eller alternativ til smør på ristet brød kan pestoen næsten udgøre et helt måltid i sig selv

Til en lynhurtig pastaret. Kog og vend pastaen i pestoen og vupti! Så er der original italiensk mad.

Til pizza. I stedet for at lave en tomatsovs bruges pestoen. Ost og grønt ovenpå, og så har du hjemmebagt pizza på 15 min. 

Ovenpå gårsdagens rest af kartofler, og så har du en improviseret kartoffelsalat.

Som marinade til grillaftenen. Og husk, at man sagtens kan grille grønt også.

Flere lignende indlæg?

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder.

Image: http://www.denstoredanske.dk/
Image: http://www.myrecipes.com

5 kommentarer:

 1. Lækkert <3
  Jeg bruger rucula og mandler. Det er altså også guf og så har jeg en lille smule feta og godt med hvidløg i. Det smager godt til mange ting

  SvarSlet
 2. Lækkert (:
  Mvh Eva

  SvarSlet
 3. Mums, vielsker også hjemmelavet pesto hos os! Jeg har også lavet en med salvie og mynte, den er super lækker med lam! Pesto kan også sagtens fryses hvis man laver store portioner. Jeg fryser det i portions anretninger i tutten af en plastikpose, og når den skal bruges lægger jeg den bare i en kop varm vand, og så er den tøet på 15 minutter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, Sussi. Der er nemlig masser af tid at hente i hverdagen, når vi tænker os lidt om ved fx at lave dobbeltportioner.

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...