søndag den 13. januar 2013

Skal du styrke- eller konditræne, når maven skal væk?

Motion hører sammen med et fornuftige vægttab. Men er det bedst at bruge tiden på konditræning eller styrketræning? Et hold forskere konkluderer, at konditræning er langt at foretrække. Læs hvorfor.Tilsyneladende er puls- eller konditræningen værd at satse på, hvis målet er udelukkende er at smide kilo og  reducere mavefedter, viser et amerikansk studie.

Vi kigger på, hvordan du kan udnyttet disse forskningsresultater, og hvordan du sammensætter et effektivt konditræningsprogram.

Konditræning - dobbelt så effektivt. 

Et hold amerikanske forskere konkluderer i decemberudgaven af Journal of Applied Physiology, at konditræning sammenlignet med styrketræning, eller en kombination af kondi- og styrketræning, giver et større vægttab og reduktion i livvidde.

Ikke blot tabte forsøgsgruppen, der dyrke konditræning sig mere end styrketræningsgruppen. Men sammenlignet med styrketræningsgruppen var konditionsgruppen dobbelt så tidseffektivt.

Det vil sige, at styrketræningsgruppen skulle træne i dobbelt så langt tid for at forbrænde samme antal kalorier, som gruppen, der kun dyrkede konditionstræning.

Deres studie er spændende for alle de travle mennesker, der gerne vil tabe sig, men ikke kan gennemskue, hvilken motionform, der bedst hjælper dem.

Studiet kan læses på Pubmed her.

Hvordan skal jeg træne?

Konditiontræning er alle former for motion, hvor muskler, lunger og hjerte kommer på arbejde. Det kaldes også for cardio- eller pulstræning. Og eksempler kunne være løb, cykling, sjipning etc.

Forsøgspersonerne i ovenstående studie trænede tre gange ugentligt á 45 minutter på et niveau, hvor de nåede omkring 80% af deres makspuls. Det vil for de fleste opleves som temmelig hård træning, hvor man er stakåndet og har svært ved at føre en samtale.

På Borg-skalaen til højre svarer til det trin 14-15.

Hvis man ikke er vant til at røre sig og blive forpustet, så skal der ikke så meget til for at nå de 80% af makspulsen. Ofte er en frisk gåtur, hvor tempoet holdes højt, nok til at blive forpustet.

Slank og i form med skridttæller

Løbeture er helt oplagt i denne sammenhæng, og det samme gælder cykelture. Vær opmærksom på, at du hele tiden har en høj puls. Det kan de færreste gøre i 45 minutter ad gangen, så det handler om at presse sig selv til at yde en smule mere ved hver træning. 

Sådan kommer du tilbage i form

Hvis du allerede træner i et fitnesscenter, er løsningen ligetil. Det handler simpelt hen om at opprioriterer din konditræning ved at bruge én af de mange kredsløbsmaskiner. 

Alternativt kan du konditræne i pauserne mellem dine styrketræningspas. 

Sådan forbrænder du mest fedt - del IV

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder

1 kommentar:

  1. Tak for dette meget spændende indlæg om træning. Jeg finder delen med borg-skalaen meget relevant. Dette er super viden, hvis man udelukkende fokuserer på vægttab og slankekur. Men ønsker man også andre aspekter i sin træning, kan man med fordel kombinerer konditionstræning og styrketræning.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...