onsdag den 26. februar 2014

Mange små måltider eller ej?

Du kender sikkert ideen om, at mange små måltider holder sulten fra døren og stofskiftet højt. Spørgsmålet er om det nu også er rigtigt eller blot endnu en slankemyte.

Hyppige måltider eller ej?
Det er god latin blandt sundhedsbevidste danskere, at man skal spise mange små måltider. Argumenterne plejer at være, at de hyppige måltider holder sulten fra døren, så man ikke fristes til at spise søde sager.

Andre hæver, at stofskiftet holdes højt. Lidt ligesom en brændeovn, hvor der jævnligt skal tilføres brænde for at holde gang i flammerne.

Og jeg ved godt, hvor argumenterne kommer fra.

I slutningen af 90'erne udgav den amerikanske sundhedsguru Bill Phillips bogen "Body for life", som fik enorm succes. Bill Phillips henviste i bogen til forskning, der viste, at hyppige måltider øgede energiforbrændingen markant.

Problemet er bare, at den forskning ikke findes.

Mange måltider giver mange kilo

Der findes sikkert mennesker, som kan håndtere deres sult under et vægttab bedre med mange små måltider, men rigtig mange mennesker misforstår "mange små måltider" som, at de frit kan småspise igennem en hel dag. Samtidig med, at de får tre hovedmåltider.

Og her knækker filmen. Et energioverskud ender altid i en vægtstigning. 

Samtidig kan jeg ikke finde noget forskning, der bakker hypotesen om det forhøjede stofskifte op.

Tværtimod viser flere studier, at der ingen forskel er på at indtage dagens kalorier via få store måltider sammenlignet med mange små måltider.

Her er også et tysk studie og ét amerikansk studie mere, som ligeledes bekræfter ovenstående konklusion: Der er ingen tegn på forhøjet stofskifte ved mange hyppige måltider. Absolut ingen.

Og der er givet flere studier, der konkluderer det samme. Men det er stadig en almindelig antagelse blandt rigtig mange mennesker.

Styrk forbrændingen med muskelmasse 

Hvad der til gengæld påvirker dit stofskifte er muskelmasse. Muskelmasse langt mere energikrævende end fedtmasse, hvilket i praksis betyder, at dit stofskifte bliver markant højere.

Derfor giver det god mening at træne specifikt for at øge ens muskelmasse, hvis man ønsker at regulere ens vægt på længere sigt.

Her på bloggen anbefaler jeg styrketræning efter HST og EDT-principperne, men der findes et hav af andre gode programmer.
 
Kort og godt

Med mindre, at du har en personlig præference for at spise hyppigt, så er der ingen slankemæssige fordele i at spise ofte.

Tværtimod er min påstand, at de fleste danskere vil gavne af at have få hovedmåltider, så energiindtaget lettere kan kontrolleres.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...