fredag den 27. juli 2012

Fastekuren - sundt eller farligt?

Faste et et af de ord, som får mange diætister til at se rødt. Det er farligt, usundt og næsten dødbringende. Men hvad nu, hvis faste kan gøres sikkert og tilmed bruges til at få et hurtigt vægttab? Læs med og få et nyt syn på den kontroversielle fastekur.

 
Du har sikkert forsøgt at tabe dig, men måtte stoppe igen pga. sult eller de mange begrænsninger. Måske var det nærmere ubehaget ved at skulle omlægge hele hverdagen og spise en bestemt type mad, som du ikke brød dig om, som gjorde det umuligt for dig at gennemføre slankekuren.

Og lige præcis slankekurenes restriktioner og regler for, hvad du må og ikke må spise er svære at holde ud i længden.
Det smarteste er stadigvæk at omlægge kosten til at opfylde anbefalingerne og så vente på, at magien indtræffer. Det vil sige altid spise grønt, groft og proteinrigt og bruge en masse tid i køkkenet. 

Men er du utålmodig efter at se resultater og stadig gerne vil have plads til at skeje ud en gang imellem, så er fastekuren måske værd at kigge nærmere på.

Modsætning til konstant småspisning.

Periodisk faste er modsætningen til "spis små hyppige måltider", som ellers anbefales af de fleste diætister. Og i den sammenhæng finder der en del myter om, at de mange måltider på en eller anden måde "fintuner" eller ligefrem "forhøjer" dit stofskifte.

Det er der kun meget lidt evidens for, men tilgengæld en del om det stik modsatte. Se fx undersøgelsen fra Cambridge universitetet her

Faktisk har hele ideen med de hyppige måltider nogle åbenlyse ulemper. Hvis du ikke overvejende spiser grøntsager som de hyppige mellemmåltider, så taler alt for, at du kommer til at indtage for mange kalorier i løbet af dagen.

Og alt for ofte forveksles spise mange hyppige måltider med: Spis hele tiden, hvilket igen gør mere skade end gavn energimæssigt. 

Faktisk er min erfaring, at de fleste mennesker småspiser så ofte, at kun tre måltider om dagen næsten kan kaldes for periodisk faste. 

Hvad er periodisk faste?

Periodisk faste betyder, at du lader mere tid end sædvanligt gå mellem dine måltider. Nogle springer blot enkelte hovedmåltider over, mens nogle vælger kun at spise hver anden dag. Der er mange variationer. 

Energitomme drikkevarer tæller ikke som mad, så te, kaffe og vand er altid i orden at indtage.

Når faste er så effektivt til at skabe et vægttab, så skyldes det, at vores krop stadig er skabt til at leve i 'hulemand-miljøet'. Vores forældre havde ikke den luksus, at mad altid var tilgængeligt, og slet ikke i form af små hyppige måltider. Derfor gemmer kroppen overskydende energi i form at sukker og fedt til brug i tilfælde af hungerperioder.

Og kroppen opfatter faste som en hungerperioder og derfor begynder den at nedbryde fedt og sukker til energi. Hvilket vi kommer til at opleve som reduktion i fedtprocenten og i sidste ende som det ønskede vægttab. 

Er faste ikke farligt?

Det kan det være, hvis fasten holdes i mere end to dage. I så fald kan kroppen løbe tør for tilgængeligt energi og i stedet begynde at nedbryde muskelvæv, hvilket vi bestemt ikke ønsker.

Men i den mere moderate udgave af fasten, som vi snakker om her, så vil der aldrig gå mere ned 24 timer mellem indtagelsen af mad. Og inden for den tidsperiode har kroppen rigeligt med energi oplagret som fedt og sukker.Der er periodisk fast ikke farligt for sunde og raske mennesker.

Faktisk har forskere fra Berkeley gennemgået en lang række undersøgelser for at finde sammenhængen mellem periodisk faste og sundhed, og fandt en del helbredsmæssige fordele ved at vende tilbage til denne naturlige form for levevis. 

Blandt andet nedsat risiko for kræft, nedsat risiko for kredsløbssygdomme, forbedret kognitive evner og forbedret modstand over for Alzheimer syndrom.

Hvordan kommer jeg i gang med at faste?

Der findes mange varianter, som under én paraply kaldes for periodisk faste. Den helt lette udgave kunne være at holde sig til tre hovedmåltider på en dag; en tidlig morgenmad, frokost og sen aftensmad. Vi kunne måske diskutere om, der i så fald er tale som egentlig faste, men de fleste vil opleve et vægttab, fordi vi har fjernet energi fra alle småmåltiderne. 

En anden udgave er den populære version med kun at spise hver anden dag. Der må gerne drikkes energitomme væsker som te, kaffe og vand, og på andendagen kan du indtage den mad, som du vil. Naturligvis under den forudsætning, at du ikke går amok i bagerforretningen.

Variationen med kun at spise hver anden dag kan give lidt ubehag med luft i maven og en fornemmelse af svimmelhed. Det er ikke tegn på noget farligt blot, at kroppen opstiller sig fra at forbrænde lettilgængeligt sukker til nu at tære af fedtreserverne.

En tredje udgave kunne være at faste på en fast ugedag. Denne løsning kunne være brugbar for studerende, som måske har brug for at koncentrere sig i længere perioder på hverdagene.

 Faste er en midlertidig løsning 

Jeg har læst om flere mennesker inden for fitnessverdenen, som bruger faste som en fast del af deres hverdag, men mon ikke de fleste vil bruge faste som en måde at tabe sig hurtigt på?

I sidste tilfælde er det værd at huske på, at vægttab som sådan er let nok. Det handler blot om at skære ned for energien, men at bibeholde vægten er langt sværere. I sidste ende handler det derfor om at spise fornuftigt og få rørt sig dagligt. Og så er vi tilbage til de føromtalte anbefalinger.

Men derfor er periodisk faste et godt og velafprøvet værktøj til at skrælle de overflødige kilo af. Og det kan sagtens gøres på en sund og fornuftig måde.

Flere lignende indlæg?

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder.

Image:  http://www.fittodo.com

19 kommentarer:

  1. Hvordan gør man så i forhold til træning? hvis man holder sig til den med at faste hver anden dag, kan man så godt træne på fastedagen?

    SvarSlet
  2. Du træner på de dage, hvor du spiser.

    Hvis du træner hver dag kan det godt give problemer med energien. I hvert fald indtil du vænner dig til fasten. Måske er der smarteste at lægge den mindst krævende træning på fastedsgen og den mest krævende på spisedagen.

    Der findes flere alternativer, men ovenstående kunne være en mulighed.

    SvarSlet
  3. Fint forsvar for moderat faste. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Emil. Og som jeg er inde på i artiklen, så er fastekuren et fint redskab i kampen mod kiloene. Hvis det vel at mærke bruges rigtigt, og moderat.

      Slet
  4. Jeg forstår ikke: ved faste hver anden dag vil der aldrig gå mere end 24 timer mellem måltider, siges det. Men det er jo ikke rigtigt, der vil gå op mod 36 timer mellem måltider - fx fra aftensmad mandag til morgenmad onsdag. Hvorfor tælles nattens timer ikke med? Er der noget her, jeg ikke har forstået?

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske fremgår det ikke tydeligt nok fra artiklen, men jeg taler om flere forskellige typer af fastekure. Bl.a en version, hvor perioden mellem måltiderne er 24-timer. En anden version er at spise hver anden dag.

      Slet
  5. At spise hver anden dag fungerer super godt for mig. Jeg har god energi på fastedagene, også nok til at motionere! Jeg har generelt en moderat aktiv dag som strater 5.30 med en time gåtur med hunden, 8 timers arbejdsdag med aktivitet, et par timer med hunden igen om eftermiddagen, og tre dage om ugen står den på 1½-2 timers motion om aftenen. Det er der energi nok til. Eneste "bivirkning" er at jeg fryser lidt mere om aftenen på fastedage, men det kan jeg fint leve med :) Jeg startede for 4 uger siden, og de overflødige kg. forlader min krop i rask trav!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren.

      Kan du komme nærmere ind på, hvilken mad du spiser på mad-dagene. Hvor meget vægt vil du tabe, og hvor meget har du tabt indtil videre?

      Slet
  6. Kan man godt faste i teenage årene? og hvad med tab af muskelmasse?

    SvarSlet
    Svar
    1. Overordnet set, så taler alt for at moderat fast er en sund og effektiv måde at tabe sig på.

      Når det så er sagt, så synes jeg ikke, at teenagere skal forsøge sig med det uden nogle voksne er involveret. Det kan desværre alt for let gå hen og blive en variation, som netop ikke er moderat.

      Tab af muskelmasse bør ikke være et problem.

      Slet
  7. Jeg spiser 1 gang i døgnet og det kører rigtig godt
    jeg spiser mellem 18 og 21 og spiser ikke noget
    inden næste dag kl 18 sindssyg masser af energi efter 13 timers arbejdsdag

    SvarSlet
  8. Hej Michael.
    Jeg spiser kun 3 dage mm ugen, mandag onsdag og fredag. Dette har jeg gjort siden den 7 april, har tabt 20 kilo, fra et bmi
    på knapt 31 til lidt under 24. Det var sværtg starten, men nu er det meget nemmere, sikkert pga al den positive feedback og den øgede selvtillid. kan kun anbefale det. Nu kommer det svære, at holde vægttabet. regner med at spise hver anden dag, når mit bmi når 22.

    MvH Jan Hansen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jan,

      Det er dejlig at høre, at du er kommet tættere på dit mål.

      Når det så er sagt, så synes jeg, at 4 fastedage om ugen er alt for lidt. Og jeg er er ikke sikker på, at det er uproblematisk på sigt.

      Men tak for kommentaren, og jeg hører gerne fra dig igen, når du når dit mål.

      Slet
    2. Rettelse: Jeg mente, at fire ugentlige faste er for MEGET.

      Slet
  9. Hvad hed den BBC udsendelse hvor denne "livsstil" med faste blev debatteret ? Det var en super udsendelse, som jeg meget gerne vil gense.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eat, fast and live longer sende på BBC Horizon.

      Slet
  10. Hej Michael Hansen
    Jeg tror du har lavet en fejl i dit svar a 28 juli, hvor du skriver at fire fastedage er alt for lidt!?

    Jeg syns det lyder spændende med at tabe sig ved at faste et par dage hver uge...
    Vil prøve at lokke min kæreste med løbet af efteråret..
    mvh Pernille

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, for pokker. Det var lige det modsatte, jeg mente. Tak for det.

      Slet
  11. Hej Michael. Spændende læsning.

    Jeg har også læst Dr Berardis E-bog omkring emnet. Synes dog at spise hver anden dag lyder voldsomt, hvilket du jo også selv underbygger lidt ved at mene at 4 fastedage er for meget.

    Har du nogen links til den metode at gøre det på?

    Mvh Kenneth

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...