søndag den 10. juli 2011

Sådan fjerner du mavefedtet – uden kniv

Vi hader den: Hængemaven, ølmaven, mavedellen, eller hvad man nu kalder det hudlag, der hænger udover buksekanten. Mange af os forsøger at skjule eller fjerne den uden at skulle ty til fedtsugning og kniven. Heldigvis er en fast og stram mave ikke en uopnåelig drøm – læs med og få løsningen.
Hvorfor har jeg fået så meget fedt på maven?
Slip af med mavefedtet.
Først og fremmest har du fået mavefedtet, fordi du har indtaget for meget energi i forhold til, hvad du forbruger.

Kroppen lager overskudsenergi i form af fedt. Fedt er derfor kroppens energireserve, som skal sikret os gennem sulteperioder.
Men hvorfor at kroppen, hos nogle mennesker, primært lager fedt på maven frem for fx hofter og baller er mindre dokumenteret. Det ser dog ud til at være en kombination af gener og miljø.
Der er efterhånden veldokumenteret af bl.a Professor Oluf Pedersen fra Københavns Universitet, at visse mennesker er mere disponeret for fedme end andre, og endda disponeret for dannelsen af fedt på maveregionen. Uanset om vi er disponeret for fedme eller ej, så kan vi gøre en aktiv indsats vha. kosten og træning. 
Hvorfor er mavefedt et problem?
Det kosmetiske problem vejer tungt for mange. En hængemave er langt fra vores ideal om en veltrænet krop, der udstråler sundhed og overskud. Fedme synes at blive kædet sammen med dovenskab, usundhed og sløsethed, og en fed mave er et meget synligt tegn derpå. Konsekvensen kan blive et lavt selvværd, tilegnet isoleret adfærd og andre sociale problemer.
Herudover er der forbundet en sundhedsrisiko med at have fedt på maven og omkring de indre organer. Type-2 diabetes, hjerte-karsygdomme og visse kræftformer er blot nogle få alvorlige kroniske sygdomme.
Der er altså gode grunde til at komme af med reservedækkene.
Hvad gør jeg så ved den?
Der findes en masse irriterende produkter og myter på nettet om, hvordan mavefedtet bør fjernes. Fakta er, at der ikke findes en "quick fix creme" eller "magic bullet øvelse", der kan gøre arbejdet for dig.
En af de absolut mest vedholdende myter er ideen om, at mange hundrede mavebøjninger på magisk vis kan smelte fedtet af din mave. Læs min artikel her om hvorfor punktslankning ikke virker.
Desuden blev der i 1984 lavet et forsøg på University of Massachusetts, hvor en testgruppe af mænd skulle have 5000 mavebøjninger over 27-dage, hvorefter deres mavefedtprocent blev målt igen. Konklusionen var, at mavebøjning ikke reducerede mængden af fedt på maveregionen.
Løsningen er og bliver en blanding af kost og træning – og ikke via punktslankning. 
Sådan får du en stram og flad mave
1) Aerobic træning som fx cykling eller løb vil hjælpe med at fjerne fedtet overalt på din krop – inklusiv din mave. Alfo og omega her er selvfølgelig, at du ikke blot tager mavebøjninger, men benytter hele kroppen, når du træner. Intervaltræning kan anbefales for at få brugt nogle kalorier. Se bl.a. artiklerne I form med sjippetov og Bakkeløb - sådan kommer du hurtigt i form.
2) Styrketræning kombineret med ovenstående aerobic træning skulle være mere effektivt til at fjerne mavefedt end aerobic træning alene jf. Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism . Styrketræningen kan være med frivægte, elastikker eller træningsmaskiner.
3) Spis mindre og sundere. Hvis du fortsætter med at indtage for meget energi, så sker der absolut ingen forbedringer med mavefedtet. Og lad nu være med at hoppe på en kamikaze-kur med 500 kcal om dagen i form af ananas. Tricket er at gå efter et langsomt, men stabilt vægttab. Se artiklen Vælg en diæt, der virker og Færdig med slankekure - tredje del.
4) Vær grov ved maven. En undersøgelse fra American Journal of Clinical Nutrition viste, at personer, der spise fuldkornsprodukter frem for raffinerede (udover en kost baseret på frugt, grønt og magert kød) reduceres deres mavefedt i højere grad end de sammenlignede grupper på samme kost. En fiberrig kost påvirker blodsukker og insulin-produktionen, og kædes sammen med en øget fedtforbrænding. Alt sammen good stuff for os, der vil af med mavefedtet. 
Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred del artiklen på Facebook, tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen
Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

12 kommentarer:

  1. God artikel :)

    -Ida

    SvarSlet
  2. Tak for det, Ida.

    Sig til, hvis jeg kan hjælpe ydeligere.

    SvarSlet
  3. Ja god artikel, hvor mange kcal råder du om at indtage? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kommer an på, hvad din målvægt er og hvor aktiv du er i hverdagen.

      Ellers er det svært at sige.

      Hilsen
      M.Hansen

      Slet
  4. Helt fint informerende artikel, men hvad så med os der ikke er overvægtige, men nærmere tættere på undervægtige, og stadig har for meget på maven og bagdelen, men som kun taber sig ved motion... ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstår dit spørgsmål.

      Undervægtige vil ikke have fedtophobninger på mave og bagdel. Hvis du har det og samtidig ikke vejer ret meget er det tegn på manglende muskelmasse.

      Men igen, jeg er ikke sikker på, at jeg forstår, hvad du mener.

      Slet
  5. Hvor mange kcal skal man indtage hvis man er 170 høj og vejer 62kg .... syntes mit problem ligger fra maven og til midt på benene... har for 3år siden vejet 25kg mere end jeg gør nu... tabte mig via træning og sund kost... nu vil jeg af med det sidste så jeg kan blive trimmede inden bikinien og ja! Forever :-) jeg er 41år og har ingen mormor arme... armene er blevet ret flotte, det er maven,baller og lidt ridebukser og gerne vil af med :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Omkring 2000 kcal, men det er meget individuelt.

      Hvis du er mest til kalorieoptælling, så begyndt med at optælle, hvad du spiser gennem en almindelige uge, hvor din vægt er stabil.

      Herefter skærer du fx 200 kcal om dagen, og tager igen en uge, hvor du holder øje med vægten. Hvis du stadig ikke taber dig skærer du yderligere i energiindtaget og så videre.

      Personligt bryder jeg mig ikke synderligt om at tælle kalorier, men det er en klassisk strategi.

      Slet
    2. Jamen tror så at den står på hård træning... sund kost med kylling og grønt... ingen tomme kulhydrater og ingen sukker :-) det var sådan jeg tabte de 25kg på ... skal nok bare presse mig selv noget mere til ekstra hård træning :-) tak for svaret ... god søndag :-)

      Slet
    3. Velbekomme

      At spise efter princippet om grønt, groft og proteinrigt er altid en god løsning.

      Held og lykke med projektet.

      Og med hensyn til træningen, så kan jeg anbefale EDT-programmerne, som du kan finde ovenfor under "træningsprogrammer".

      Slet
  6. Lidt stof til eftertanke
    hvis i har problemer med vægten,og vil tabe kiloer
    prøv at gå ned på at spise 3 gange pr døgn derefter 2 gange pr døgn og til sidst 1 gang i døgnet
    altså 5:2 kuren til sidst
    tæl kalorier en gang for alle og i bliver overrasket
    over hvor mange kalorier i indtager
    jeg arbejder mellem 10 og 15 timer hvert dag og spiser
    kun 1 gang i døgnet og det er mellem kl 18 og 21
    prøv det og i vil blive overrasket alt mave fedt forsvinder og det er uden motion

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommenataren, Hc.

      Jeg er dog lodret uenig i moden du kører din "diæt" på. At skære så kraftigt i madindtaget er IKKE 5:2-kuren, som er en moderat faste.

      Tilgengæld taler alt for, at du ender med at komme så langt ned i energiindtaget, at du mister muskelmasse, hvilket ingen kan være interesseret i . Og at du samtidig fremhæver, at det kan gøres uden motion er heller ikke opimalt i min optik.

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...