torsdag den 25. april 2013

Ny forskning: Sådan ændrer vi vores vaner mest effektivt

Godt helbred kræver sunde vaner. Men ny forskning viser, at det ikke er uden betydning, om du ændrer dine kostvaner eller træningsvaner først. Læs med og få svaret på, hvordan du bør ændre dine vaner for størst succes.  


Mon ikke alle er klar over, at vejen til et godt helbred og øget livskvalitet er ved at spise sundt og røre sig en mindst halv time dagligt?

Alligevel kæmper mange med at omlægge deres livsstil. Og det kan være svært at finde ud af, hvordan man kommer bedst i gang med en livsstilsændring.

En effektiv løsning - selv for travle mennesker

Ny forskning fra Stanford University of Medicine viser, at i stedet for at fokusere på ændring af kost eller motionen enkeltvis, så giver kommer de bedste resultater fra at ændre på begge dele samtidig. Forskerne opdagede endda, at det kan modvirke forsøget på at blive mere aktiv, hvis man vælger at ændre på kostvanerne først.

Tidligere forskning har desværre ikke kunne give et klart svar på, hvordan man mest effektivt ændrer på sin livsstil. Forskerne fokuserede desuden på gruppen af mennesker, der følte, at de havde så travl en hverdag, at det var svært at få tid til at ændre på deres livsstil.

Ideen var at kunne forskerne finde frem til en løsning, som selv disse fortravlede mennesker kunne bruge, så ville alle kunne bruge den.

To hundrede forsøgspersoner delt i fire grupper

200 deltagere med usunde kostvaner, blev delt op i fire forskellige grupper. Hver gruppe blev undervist specifikt i at foretage forskellige typer af ændringer i deres liv i en bestemt rækkefølge.

Første gruppe lærte, hvordan de skulle ændre deres kost- og motionsvaner samtidig. Anden gruppen blev opfordret til at ændre på kosten først og ikke fokusere på motionen i første omgang. Tredje gruppe skulle ændre på deres motionsvaner først og kostvanerne senere. Sidste gruppe, som var kontrolgruppe, blev kun undervist i stresshåndtering og fik ingen undervisning i hverken kost- eller motionomlægning.

Alle fire grupper blev fulgt igennem et helt år.

Træning og kost samtidig giver bedste resultater

Overraskende nok viste forsøget, at travle mennesker, der forsøger at ændre på deres kost- og motionsvaner samtidig havde størst sandsynligehed for at leve op til anbefalingerne for en sund livsstil. 150  minutters motion om ugen og en kost, der dagligt indeholdt frugt, grønt og kun en smule mættede fedtsyrer.

Gruppen, der først og fremmest ændrede på deres motionsvaner klarede sig også fornuftig, men ikke så godt som den førstnævnte gruppe.

Helt galt gik det med gruppen, der skulle ændre på deres kostvaner først. Godt nok fik de nogenlunde styr på deres kost, men de fik kun i ringe grad rørt sig mere i hverdagen.

Motionen var for alle grupperne det mest besværlige at få indført i hverdagen. Selv gruppen, der fokuserede på begge dele, fik først indarbejdet motionsvaner, der levede op til den daglige halve time i løbet af et helt år.

Forskerne konkluderede, at livsstilsvaner ikke er noget vi ændrer i løbet af få uger, men er vaner, som vi skal bruge betydeligt længere tid på at omlægge. Derfor bør vi ikke slå os oven i hovedet, hvis vi fejler eller har svært ved at omlægge vores hverdag.

Image courtesy of http://www.totalfunctionalhealth.com

5 kommentarer:

  1. Spændende læsning!

    Men for os, der allerede er aktive, er dette vel ikke så overraskende?

    Udfordringen er så naturligvis at få skubbet folk i gang, og selv om dette studie viser, at det kan betale sig at omlægge sin kost og motionsvaner på samme tid, kan det sikkert på nogle samtidig virke skræmmende.

    Så derfor tror jeg egentligt på, at kampagnen "Get moving" virker mere appetitlig og opnåelig for de dovne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg blev faktisk overrasket over, at det øjensynligt giver bedre resultater at forsøge sig med to ændringer samtidig. Og det er bestemt spændende læsning, og jeg kan varmt anbefale at læse rapporten igennem i sin fulde længde.

      Dog bryder jeg mig ikke om at referere til nogen som 'doven'. Det har aldrig hjulpet nogen at give dem dårlig samvittighed.

      Slet
    2. Lyder "fysisk inaktive" bedre?

      Da kokken Kille Enna i sin tid kom frem, sagde hun, at frisk, sund mad, gav aktive gæster, mens tung, fed mad gav dovne gæster.

      Men jeg blev virkeligt ikke overrasket over resultatet. Tidligere har jeg også læst, at korrekt kost fordelt over flere måltider dagligt sammenholdt med løb (anden intens sport kan sikkert gå an) og rigeligt vand reelt nedsætter sulten.

      Altså på den måde kommer man ind i en sund spiral..
      ... indtil man en dag oplever at have et bmi på 18,5, løber minimum 60 km ugentligt og æder alt hvad du kan komme i nærheden af, for at følge med forbrændingen.

      Men for at være seriøs, så er det vel også det vores egen C. MacDonald er i gang med i sit U-turn projekt; altså at kombinere motion og sund kost?

      Men spændende læsning, og jeg håber, at en vis Brændergaard læser med.

      Slet
  2. Jeg har så helt personligt erfaret noget andet end det undersøgelsen kommer frem til.. Da jeg for 14 måneder siden besluttede mig for at nu skulle mine 30kg's overvægt væk så var det fuldstændigt uoverskueligt at fokusere på både kost og motion på samme tid. Så det blev kosten i første omgang.. Men efterhånden som jeg tabte mig og fik styr på kostvanerne kom overskuddet også til at ændre mine motionsvaner med små skridt ad gangen. Nu træner jeg fast 2 dages konditionstræning og 3 dages styrketræning i ugen, og de andre dage sørger jeg for som minimum at komme ud at gå én time i rask tempo eller for at røre mig på anden vis der hvor jeg har mulighed for det!
    Men det tror jeg aldrig var sket hvis jeg havde prøvet at fokusere på motionen og kosten samtidigt.

    Jeg har nemlig tidligere forsøgt at tabe mig ved at ligge hele min livsstil om - men det har altid været hårdt og uoverskueligt at skulle ændre så meget på én gang og jeg har altid givet op.

    Men vi er jo alle forskellige, og jeg er ikke i tvivl om at man må lytte til sig selv og sin krop og psyke for at finde ud af hvad der virker for en selv. Min kæreste har f.eks. haft stor succes med at fokusere først på motionen, og sidenhen på kosten - Så jeg er sikker på at det er meget individuelt hvilken tilgang der virker!

    Hilsen Rikke - der for øvrigt er stor fan af din blog, og har besøgt den flere gange under min livsstils ændring for inspiration og tips :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Flot!

      Jeg ved ikke, om du ved det, men lige meget om du går eller løber 5 km, så forbrænder du det samme. Regnestykket hedder vægt x km.

      Det eneste "problem" ved motion er, at man bliver afhængig af det!

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...