Motion, træning eller blot at være aktiv har omfattende gavnlige virkninger på vores krop. Virkninger, der rækker langt ud over ønsket om svulmende muskler eller trangen til at kunne presse sig ned i en bikini uden at blive forvekslet med et badedyr. Den nye forskning har fundet så mange gavnlige virkninger, at spørgsmålet nærmere bør være, hvorfor motionerer du ikke?
Helt tilbage i 1930 kunne din oldemor stille ind på Kaptajn Jespersens morgengymnastik. Den gode kaptajn havde allerede da gennemskuet, at folkesundheden kunne forbedres med med en omgang stræk, bøj og ranke sig. Gymnastikken skulle dengang være en modvægt til arbejdets skadelige virkninger.
Nu om dage står det på mange måder værre til. Datidens hård arbejde var at foretrække frem for vores samfunds stillesiddende arbejde. Du behøver blot at tænke på alle de livsstilsygdomme, som efterhånden rammer bredt i befolkningen. Diabetes 2, hjerte-kar-sygdomme, knogleskørhed og fedme er blot nogle af dem.
Hvorfor får vi så de livsstilsygdomme? Noget af svaret skal findes i vores biologi. Sammenligner vi din arvemasse med et stenaldermenneskes, så er der kun ganske få forskelle. Tilgengæld er der store forskelle på jeres hverdag. Søgen efter føde og det hårde arbejde, der ligger i at bearbejde den, er det, vi er bygget til. Overflod af mad og stilstand får vores krop til at reagere negativt, og livsstilsygdommene er symptomerne. Bente Klarlund Pedersen, centerleder for Danmarks Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme, kalder endda inaktivitet for en riskofaktor på linje med rygning.
Udover, at motion er et skjold mod livsstilsygdomme, så vil dit øget energiniveau, større udholdenhed og styrkegevinsten gøre hverdagens fysiske opgaver mere overkommelig, hvilket giver dig et større overskud. Med andre ord; ingen pusten og stønnen efter at have skovlet indkørslen fri for sne. Ingen ømme muskler efter at have klippet hæk. Simpelthen en større følelse af generel velvære.
Som om de fysiske ikke var incitament nok, så viser en omfattende undersøgelse af svenske værnepligtige også, at der er en statistisk sammenhæng mellem intelligensmæssige præstationer og kondital. Motion bruges også mod klinisk depressioner og flere forskere begynder at sammenligne virkningen af motion med de såkaldte ”lykkepiller”. Hjernen reagerer nemlig på regelmæssig motion ved at producere nogle af de hormoner, der påvirker vores humør i en positiv retning.
Kort fortalt, så er argumenterne for at dyrke motion i hverdagen overvældende. Du er skabt til det, du kommer til at se bedre ud, du er beskyttet mod livsstilssygdomme og du kommer til at præstere bedre psykisk og fysisk.
Hvad venter du på?
Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen.
Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar