mandag den 22. november 2010

Madkuren mod forkølelsessår

Så er den dér igen. Altid på det værste tidspunkt. Den velkendte stikken og prikken omkring læben. Et udbrud af følelsessår er på vej. Heldigvis kan virusen hæmmes ved at spise aminosyren lysin og undgå arginin. Men hvordan gør du det? 

Forkølelsessår er utrolig almindeligt blandt os danskere. Hele 80 % af befolkning har dannet anti-stoffer imod den type af herpesvirus, der viser sig i ansigtet. Virussen smitter ved direkte berøring. Heldigvis mærker de fleste ikke noget til den ret ofte, men hos andre kommer der hyppige frembrud, som er til stor gene.

Herpes virus
Der er en sammenhæng mellem dit immunforsvar og herpes. Hvis du har følt dig stresset eller sløj i en periode, har du sikkert lagt mærke til, at frembruddene er kommet oftere. Navnet forkølelsessår kommer faktisk derfra. Det gode råd med at spise varieret, dyrke motion og få sin nattesøvn for at styrke immunforsvaret er på sin plads i denne forbindelse.

 En række fødevarer er kendte for at udløse herpesudbrud. Ved at lave denne lille test, kan du finde frem til dem, der kan være udløser hos dig.

Er du frisk på et forsøg? Du skal blot indtage 100g af ”de tre værste fremmere” herunder. Får du et udbrud inden for kort tid, så kender du synderen. Alle indeholder store mængder af aminosyren arginin:

Chokolade, nødder (herunder mandler og jordnødder) og husblas.

Heldigvis kan du neutralisere udbruddet ved at indtage lysinrige fødevarer. Mælkeprodukter, svinekød, oksekød og de fleste frugter og grønslager har en positiv balance mellem lysin og arginin.

Groft forenklet så fremmer arginin herpesvirus, mens lysin hæmmer den. En teori går ud på, at lysin omgiver cellen med en ”skal”, så herpesvirussen ikke kan trænge ind og svække den.

En mere omfattende fødevaretabel kan findes her

Næste gang du mærker et udbrud, har du nu et nyt våben. Indsæt så tidligt som muligt de hæmmende lysinholdigefødevarer og undgå helt de argininholdige. 

Image: Renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...