fredag den 3. juni 2011

Derfor skal du strække ud

Dine led bliver mindre smidige med alderen, og risikoen for skader vokser. Løsningen er udstrækning, og denne gang kigger vi på en udstrækningsserie, der passer lige ind i dit almindelige træningsprogram. Og det bedste er, at det kun tager 5 min, og du kommer hele kroppen igennem.. Nå ja, og så kan du prale med, at du nu er hip med yoga-bølgen.

For mig har udstrækning altid være lig med tidsspild. Jeg har aldrig kunne se meningen med det. Eller det vil sige, da jeg dyrkede kampsport var fleksibiliteten god at have. Senere da jeg styrkeløftede var fleksibilitet slet ikke en fordel, da holdningen var, at den modvirkede maksstyrke.

Og med hensyn til muskelømhed, så har forskning igen og igen vist at udstrækningen (se bl.a her og her) ingen effekt har. Så der var simpelthen ingen grund til at bekymre mig med den slags.

Altså gjorde jeg det ikke, men det var dumt. 

Jamen, hvorfor skal jeg så strække ud?  

Selv om jeg stadig er en spændstig ung mand, så betyder fremskreden alder, at kroppen bliver mindre og mindre fleksibel. Udstrækning modvirker denne effekt, og gør, at vi kan have fornøjelsen af at kunne være aktive i endnu flere år. Aktivitet og livsstilsygdomme er tæt forbundne, hvilket på lang sigt betyder forbedre sundhed.

Udstrækning er med til at opvarme muskler og led. Opvarmede muskler og led arbejder bedre og mere energieffektivt. Det vil sige, at du kan få en mere intensiv træning ved at inddrage udstrækning i din opvarmningsrutine. Jo mere intensiv din træning er, jo bedre resultater får du.

Nedsætter risikoen for skader. Denne effekt af udstrækning er veldokumenteret (bl.a. her) og vi er alle interesseret i at undgå tilbagefald i træningen på grund af skader.

Forbedre vores kropsholdning. Alt for mange af os har slunkne skuldre og rundede rygge, og mon ikke en hel del af danskernes hovedpiner og nakkesmerter kommer derfra? I hvert fald bidrag udstrækning med at få en flot kropsholdning, og hvad nytter alverdens træning, hvis vi ligner klokkeren fra Notre Dame?

Hvordan gør jeg det så?

På trods af ovenstående argumenter, så skal jeg virkelig tage mig sammen for at få strækket ud. Og jeg har rent faktisk præsteret at finde noget brugbart inden for yoga-verdenen. Der er en udstrækningsserie, der på dansk hedder Solhilsnen.

Uanset mine tanker og holdninger om yoga (og jeg har mange), så er denne Solhilsen temmelig smart. Stort set hele kroppen strækkes igennem, og på sådan en måde at rækkefølgen virker logisk og effektivt.

Den findes også på youtube: Behøver jeg i øvrigt sige, at man ikke nødvendigvis behøver en pilfingret yoga-instruktør for at kunne gøre det?Hvad gør jeg så nu?

Nu er ideen så, at du smider den ovenstående udstrækningsrutine ind som en del af din opvarmning, nedkølning eller laver den på hviledagen, og så er du klar til at høste frugterne af fleksible led.

Skulle du have lyst til at tænde røgelsespinde og træne i hare krishna-tøj, så går det nok også. 

Store yoga-hilsner fra mig til dig.

Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen

1 kommentar:

 1. Hej :-)

  Det er så super vigtigt at strække ud! Jeg bruger selv tit solhilsnen som udstrækning (og opvarmning) når jeg underviser. Der findes rigtig mange variationer af solhilsenen så man kan sagtens finde en der passer til den individuelles behov.

  Sussi

  Ps. ham fyren på videoklippet er godt nok ekstremt irriterende pilfingret... jeg har ALDRIG set eller oplevet noget ligende, meget unødvendigt!!

  Pps. skøn blog:-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...