tirsdag den 17. januar 2012

Mad, der slanker og mætter.

Chokolade, kage og chips smager fantastisk. Desværre indeholder de en frygtelig masse kalorier. Men ved at vælge mad, der er lettere i energi, kan du både spise større mængder og undgå at blive overvægtig. Her er de bedste af de kalorielette. Lige til at putte i maden.


Alle, der ønsker at ændre på sin vægt, er nødt til at forholde til dette faktum: Energi, der ikke bruges, blive lagret som fedt. D.v.s at den ivrige motionsudøver uden større bekymring kan spise både kage og chips uden at øge sin fedtmasse, fordi han bruger en frygtelig masse energi på at være aktiv.

Omvendt kan den stillesidende kontordame næsten ikke kigge på et stykke kage uden at vægten synes at hoppe opad. Forklaringen er selvfølgelig at energien lagres som ekstra kropsvægt, hvis den ikke bruges.

Konklusionen er, at vi skal spise mindre eller røre os mere. Energimæssigt er det maden, der er mest effektiv at ændre på. Men det er svært at skulle undvære mad, og være sulten.

Løsningen kan være at vælge madvarer, som ikke indeholder særlig mange kalorier. I så fald kan vi spise temmelig store portioner, og stadig være i energiundeskud. Energiunderskudet stadig føre til et vægttab.

Men hvilke madvarer er der så tale om?

Vælg de væskeholdige madvarer 

Frugt og grønt indeholder mere vand og fibre end de fleste andre fødevarer - hvilket betyder, at de mætter mere og indeholder mindre energi. Et eksempel kunne være en tomat, som indeholder samme mængde energi som 5 saltstænger. Ved at bytte den tørre mad ud med væskeholdige, kan du spise mere og blive mættere. 400 g vindruer svarer fx til 50 g rosiner.

Ret linsen mod bønner og ærter

Bønner, ærter og linser er fyldt med gode sager. De er proteinrige, men indeholder næsten ingen fedt. De er samtidige fyldte med fibre, som fylder i mavesække og øger mæthedsfølelsen. Ved at bruge ærter, bønner og linser i maden reduceres energiindtaget uden du at gå på kompromis med mætheden.

Vær grov mod maden

Ved at vælge grove varianter i stedet for alm. hvide får du flere fibre i maden. Resultatet er, at du spiser mindre, hvilket betyder mindre indtaget energi. Grovpasta, grovbrød, grovmel og andre grovprodukter findes i stort udvalg i alle gode supermarkeder, og selv om du skal betale en smule mere, så bruger du samtidig mindre af dem.

Pimp dine retter med grøntsager

For at spise mere grønt behøver du ikke lægge de gode gamle retter på hylden. Ved at tænke lidt kreativ kan du ofte tilsætte flere grøntsager til maden og derved øge mænden af mad, uden at energiindholdet bliver tilsvarende større.

Fx spinat, squash og auberginer kan let blendes og kommes i frikadellefars, lasange og andre kødretter, uden de kommer til at dominere smagsbilledet.

Slurp dig mindre

Supper er ofte energilette, men samtidig mættende. Supper alene kan sagtens udgøre et mættende hovedmåltid, men kan også bruges som forrest til et traditionelt måltid. Ideen er så, at risikoen for at overspise bliver mindre, når du i forvejen har spist suppe.

Image: Stoonn / FreeDigitalPhotos.net

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...