lørdag den 25. februar 2012

Kan du tygge dig tynd?

Er det rigtigt, at du kan tabe dig ved at tygge maden grundigere? Selv om det lyder som endnu en slanke-myte fra damebladene, så er der rent faktisk noget om sagen. Dog på en anden måde, end man lige skulle tro. Læs med og få lidt at tygge på. 

Og man undgår også dyr i maden
 Jeg er lige vendt hjem fra en ferie i Sverige, og mens jeg sad på færgen, havde jeg tid til at læse lidt i Göteborg Posten. I en af kostklummerne spurgte en læser om, det var rigtigt, at man kunne tabe sig ved at tygge maden grundigere.

Tanken hos læseren er sikkert noget i retningen af, at energisk tygning kræver mere energi, og det større energiforbrug skulle lede til et vægttab. I samme boldgade ligger også ideen om, at tyggegummi skulle kunne bidrage til et vægttab, da kæben er i bevægelse i flere timer ad gangen. 

Ideen om øget kæbeaktivitet, fører til et øget energiforbrug, er som sådan rigtig nok. Men vi taler om et meget lille forøget energiforbrug. Vist nok noget med 1 kcal per femte tygning. Det er altså ikke her, der er noget vægtmæssigt at hente.

Tygning og fordøjelsen

 Tænker vi derimod på tygningen som en del af fordøjelsen, så bliver det pludselig interessant.

Fordøjelsen handler groft sagt om findeling af maden. Maden skal gå fra at være fx en burgerbolle til være opløst i sådan en grad, at den kan trænge gennem tyndtarmen og ud i blodbanen, hvor den giver energi til cellerne.

Fordøjelsen sker ikke kun i mavesækken, Den begynder allerede i munden. Maden bliver opblandet med spyt, som indeholder nogle kemiske stoffer, der klipper kulhydrat i stykker. Det er bl.a derfor, at du kan opløse et bolsje i munden ved at sutte på det.

Herudover aktiveres mavesyren og andre fordøjelsessafte, mens du tygger maden i mindre stykker. Mavesyren er bl.a. med til at dræbe eventuelle bakterier, så en grundtigere tygning er ikke blot med at fordøje maden mere effektiv.

Tygning og ernæring

Det spøjse her er, at den øgede tygning gør fordøjelsen af maden mere effektiv. Det betyder, at du optager flere kulhydrater, mere protein og fedt.

Det betyder desværre også, at du optager flere kalorier fra maden. Og kalorier plejer vi ellers gerne at ville undgå, ikke?

Hvordan øget tygning kan hjælpe med vægttab

Selv om du ikke bruger særlig meget energi på at tygge, og selv om du rent faktisk optager flere kalorier fra maden, så kan øget tygning hjælpe dig med at sænke vægten.

En hollandsk undersøgelse viser, at ved at spise maden i mindre bidder og tygge på den i længere tid, kan nedbringe madforbruget med en tredjedel! Mindre bidder er i denne sammenhæng 5 gram og forsøgspersonerne tyggede hver bid i 9 sekunder.

Forklaringen er sikkert, at mavesækken er langsom til at registrere, at den er fuld. Ved at sænke spisehastigheden, så når maven at meddele, at den er fuld, inden du er i gang med at spise anden portion af aftensmaden.  På sigt vil dette give et betydeligt vægttab for de fleste.

Kort fortalt, så hjælper den øgede tygning ikke blot med at optage maden mere effektivt, men også til at fordøjelsen kan meddele dig, hvornår du ikke længere er sulten, og derfor ikke behøver at indtage mere mad.

Nå ja, og så taler du sikkert heller ikke med mad i munden længere.

4 kommentarer:

  1. Som diætist er jeg helt enig i, at der bestemt er noget om snakken med, at man kan tygge sig slank. Når jeg vejleder, og især til vægttab, så er et af de helt lavpraktiske råd, at man skal tygge maden grundigt og langsomt, så mavesækken når at registrere, at den er fuld og sender signal til hjernen om mæthed. Så tyg, tyg, tyg.... Lone

    SvarSlet
  2. @Lone

    Tak for kommentaren. Er der andre råd I benytter jer af, når I vil have folk til at indtage deres mad langsommere?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, et andet simpelt råd er at slukke for tv'et, hvis du spiser alene. Mange undersøgelser viser også, at spiser du alene og ser du tv, så har du en tendens til at spise meget hurtigt, og dermed når du ikke at registre, om du er mæt. Det er nemlig utrolig nemt at overspise, når man sidder foran tv'et. Så sluk for kassen og tyg din mad :-))Lone

      Slet
    2. Tak for det, Lone.

      Og så er der også det sociale aspekt ved spisningen, som kan være svært at gøre noget ved. Det med, at vi samles omkring mad. At hygge fordrer mad eller drikke ...

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...