Vi har så travlt med at leve sundt. Vi er efterhånden blevet gode til at huske, at vi skal røre os og spise sundt. Men hvad med vores søvn? Vi er klar over, at den er vigtigt og at den følger en døgnrytme, der påvirkes af lys og mørke.
Men i vores hektiske hverdag kan søvnen let blive forstyrret. Elektrisk lys gør, at vi kan arbejde døgnet rundt og alverdens underholdning i form af iPads, computere og andre medier holder os vågne. Vi sover ganske enkelt mindre end vores forældre gjorde det for blot 150 år siden.
Søvnforsker Søren Berg fra Universitetshospitalet i Lund mener, at konsekvensen er, at vi bl.a. bliver dummere og federe på grund af søvnmangel. Andre søvnforskere peger på, at vi manglende søvn gør os syge.
Hvorfor er søvnen vigtig?
Grundlæggende er søvn nødvendig for, at vi kan være vågne. Manglende søvn skaber en ringere livskvalitet, fordi vi er gnavne og mindre oplagte i løbet af dagen, hvis vi er søvnige. På mange måder virker søvnen som en bankkonto, hvor vi igennem søvnen sparer point op til vores vågne timer. Jo, bedre og mere regelmæssigt vores søvn er, jo bedre fungerer vi, når vi er vågne.
Forsøg med søvnmangel på mus og rotter har vist, at det er decideret livsfarligt. Hos mennesker har lægen Ismael Gögenur påvist, at patienters søvn har indvirkning deres smertetærsket og psykiske velvære. Menneskers regenerative stadie, det vil sige, når kroppen heler skader, finder nemlig sted under den dybe søvn. Og det er interessant for os, der dyrker meget motion.
For lidt søvn er nemlig lig med et større skadespotentiale og langsommere restitution. Og restitutionen er noget, som idrætsudøvere, der vil have større muskelmasse er interesseret i at optimere.
For vores generelle velbefindende er søvnen også vigtigt. Immunforsvaret såvel som vores kognitive formåen, det vil sige vores tankeskarphed, påvirkes af søvnen. Vi præsterer dårligere i skolen og på sigt vil det på godt dansk gøre os dummere.
Mennesker, der sover for lidt får en række skadevirkninger. Man begynder at søge efter sukkerholdige fødevarer. Stofskiftet påvirkes også og gør, at man lager fedt på en anden måde, når man sover dårligt.
Hvordan får vi så styr på vores søvn?
Gode råd til en bedre søvn
Grundlæggende handler de dokumenterede råd om en bedre søvn om ro og regelmæssighed. Søvnforsker Jan Ovesen fra Scansleep mener. at de fleste søvnproblemer bunder i dårlige søvnvaner. For at opnå en god nats søvn kan simple virkemidler tages i brug.
- Din seng skal bruges til søvn og sex. Intet andet. Forbinder vi sengen med arbejde eller anden vågen aktivitet vil det påvirke vores søvn, og det duer ikke.
- Soveværelset skal være køligt, roligt og mørkt. Vores søvnrytme er styret af lys og mørke, og derfor vil lys også kunne påvirke vores søvn
- Du skal stå op og sove på nogenlunde samme tidspunkt hver dag - også i weekenden. Selv mindre forstyrrelser af vores søvnmønster påvirker vores døgnrytme.
- Undgå voldsom motion lige inden sengetid. Motion forhøjer stofskiftet og aktiverer mange af kroppens funktioner, hvilket modvirker den ro, som en god søvn kræver.
- Undgå koffeinholdige drikkevarer efter aftensmaden. Koffein aktiverer hjernen, og modvirker søvnen. Det er helt fint på visse tidspunkter, men vil du sove ordenligt, så skal du holde dig til urtete eller vand.
- Respekter din søvn. Det er her du lader op til den næste dag. Den skal ikke forstyrres af sms'er, ringende telefoner eller andet.
Mange tak for de gode råd! Vil begynde at bruge dem!:-) Jeg har altid haft svært ved at sove!:-p
SvarSletTak for de gode råd. Mit eneste problem er bare, at jeg lejer et lille værelse, så jeg kan ikke "kun" sove osv i sengen. Lidt irriterende :)
SvarSlet