mandag den 13. februar 2012

Sådan boller du bedre - grahamsboller, altså.

Nogle går noget helt indlysende op for én. Og forleden skete det for mig i forbindelse med bollebagning. Resultatet blev nogle af de bedste boller, jeg nogensinde har bagt. Her deler jeg denne næsten mystiske indsigt med dig. Og så har det noget med Claus Meyer at gøre. 


Det var en helt almindelig morgen, hvor jeg står med hovedet inde i et skab og er i gang med at rage de sædvanlige ingredienser til bollebagning frem. I baggrunden kører et eller andet madprogram på P1, hvor kokkekendissen Claus Meyer snakker om, hvor fantastisk han er.

På et eller andet tidspunkt nævner han noget om, at hans brød æltes i mere end 20 min. ved fuld hammer. Umiddelbart tænker jeg ikke nærmere over det, men beslutter mig halvt ubevidst for at givet det et forsøg selv.

Det ender med, at jeg laver en portion boller af nedenstående opskrift og ælter dem i hånden i stedet for at bruge min håndpisker, som jeg plejer. Måske ælter jeg dem i 15 min, måske er det nærmere 10 min. I hvert fald bliver dejen underlig plastisk og kan trækkes i helt tynde strimler. Meyer kalder det for "glutenprøven". 

Da jeg senere spiser en af bollerne, opdager jeg, at de er ualmindelig sprøde og luftige. Det var alligevel pokkers .. så havde kendissen ret.

Ingredienser 
 •  400 g grahamsmel 
 •  300 g hvedemel 
 • 50 g gær
 • Lidt sukker
 • Lidt mindre salt
 • En sjat rapsolie
 • En håndfuld hørfrø
 • 600 ml vand
Fremgangsmåde.
 1. Sukker og gør opløses i det lune vand. 
 2. Lidt mel tilsættes og røres rundt med en ske
 3. Olie og salt tilsættes
 4. Lidt mere mel tilsættes indtil konsistensen er så fast, at jeg kan hælde den ud på et meldrysset bord. 
 5. Og så æltes der indtil konsistensen bliver Claus Meyer-agtig. 
 6. Dejen tildækkes med et rent viskestykke og sættes lunt til hævning, indtil du bliver sulten. Jo længere tid dejen får lov til at hæve, jo bedre.
 7. Dejen deles i passende størrelser og rulles til boller. 
 8. Bollerne efterhæver i ca. 30 min. 
 9. Bollerne pensles med vand og bages ved 180 grader indtil de er gyldne.

3 kommentarer:

 1. Skal der virkelig 900 gr grahamsmel i. Jeg har nu æltet bollerner i ca 15 min. og det er bestemt ikke klisteragtig, det er meget fast dej. Men jeg skriver nu, før de er hævet.

  SvarSlet
 2. Det er 400 g. Jeg har fluks rettet fejlen. Tak for at du gjorde mig opmærksom på det.

  SvarSlet
 3. Skal der virkelig 600 ml vand i .. synes at dejen er alt alt for klæberig .. har måtte tilsætte meget mer hvedemel for at opnår let klæberig konsistens ??

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...