onsdag den 28. marts 2012

5 tips til at øge dit stofskifte

Damebladene lover utrolige stofskifteresultater. Og selv om de ofte er langt fra sandheden, så findes der faktisk måder, hvorpå du kan sætte din forbrænding i vejret. Også selv om alder, køn og genetik skulle være modspillere. Læs med og få 5 måder til at øge dit stofskifte.


Rigtig mange blade trykker den ene artikel efter den anden om unikke kure eller madvarer, som på fantastisk vis kan øge stofskiftet til uanede højder. Sandheden er desværre, at det ikke helt er så ligetil. Flere faktorer spiller nemlig ind på, hvor hurtigt din krop kan forbrænde energi.

Nogle mennesker er så heldige, at de har arvet et højt stofskifte. Mænd forbrænder typisk flere kalorier end kvinder - også selv om de sover. Og for de fleste mennesker sænkes stofskiftet stille og roligt efter de runder de 40 år. Men selv om du intet kan gøre for at ændre din genetik, køn eller alder, så findes der andre måder at højne stofskiftet på.

Øg din muskelmasse

Kroppen forbrænder konstant energi, selv når vi sover. Men hvilestofskifte er betydelig højere hos mennesker med stor muskelmasse. Muskelmasse er langt mere energikrævende end fedtmasse, hvilket betyder, at der kan spises mere mad uden at komme i energioverskud.

Muskler opbygges gennem modstandstræning. Det kan være bakkeløb, håndvægte, elastikker eller andet, som tvinger din krop til at overvinde en modstand.

I denne sammenhæng bliver jeg nødt til at understrege endnu en gang, at kvinder bør træne præcis som mændene. Dvs. tungt og intensivt - og I kommer til ikke til at ligne steoridpumpede bodybuildere af det.

Få pulsen op

Selv om løbe- eller cykelturen måske ikke opbygger den store muskelmasse, så øges dit stofskifte i flere timer efter træningen. Tricket er at få pulsen så højt op som muligt. Intervaltræning og eller anden intensiv træning giver en større og længerevarende forøgelse af hvilestofskiftet, end den stille og rutineprægede løbetur.

Sagtpå en anden måde, så er det bedre at løbe så hurtigt du kan i et kvarter end at lunte af sted i halv time.

Drik masser af vand

Kroppen har brug for væske for at kunne bruge kalorier. Selv et mildt væskemangel kan nedsætte dit stofskifte. Et forsøg fra Berlin's Franz-Volhard Clinical Research Center,  hvor voksne drak otte eller flere glas vand om dagen, viste at de forbrændte flere kalorier end kontrolgruppen, som kun drak fire glas.

Sørg for at have vand i nærheden. Og drik gerne et stort glas inden et måltid. Frugt og grønsager indeholder desuden masser af væske og kun lidt energi, hvorfor det er oplagt at spise dem som snacks frem for fx kage og chips.

Krydr din mad

Krydret mad indeholder kemiske sammensætninger, der potentielt kan øge dit stofskifte en smule. Effekten er godt nok kun kortvarig, men spiser du ofte krydret mad, så hobes fordelene op.

Pointen er, at det kan betale sig at pifte pastaen eller kødretterne op med ekstra krydderier - fx chili.


Spis masser af proteiner

Din krop bruger mere energi på at fordøje protein end kulhydrat og fedt. Faktisk så meget mere, at der tales om den "termiske effekt" af protein.  Den termiske effekt betyder, at din krop forbrænder ca. 30% af de kalorier, som proteinerne indeholder, imens de nedbrydes.

Sunde kilder til protein kunne være magert kød, fisk, nødder, bønner, æg og magre mejeriprodukter.

Kort fortalt

Ovenstående ideer kan være med til at øge hastigheden af dit vægtttab. Og selv om de ikke kan stå alene, så er de værd at have i baghovedet, når du planlægger din motion eller kostomlægning.

Mange bække små gør en å, som man siger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...