Spørgsmålet er bare, hvor meget vi egentlig behøver og har det nogen betydning, hvilken fødevare vi får det fra?
Energiindholdet er vigtigst
En af de helt centrale pointer fra forskningen er, at kroppen i forbindelse med træning har brug for rigeligt energi for at gendanne og opbygge muskelmasse. Og ikke kun protein.
Og det er her, hvor mange motionister går galt i byen, når de tror, at proteintilskuddet alene er nok til at sikre en optimal restitution.
Så længe vi sørger for at spise nok, så energibalancen er positiv, reduceres behovet for protein drastisk. Det skyldes, at kroppen i så fald ikke bruger protein som energikilde. Og derfor er energiindholdet i kosten som helhed vigtigere end proteinindholdet alene. Og derfor behøver vi heller ikke så meget protein, som ofte anbefales af producenterne bag diverse proteinprodukter.
Motions- og Ernæringsrådet konkluderer også i deres rapport "Fysisk aktivitet, kosttilskud ogsportsprodukter – præstations- og helbredsmæssige aspekter for motionister":
"Flere studier af tung styrketræning har vist, at indtagelse af en mindre mængde protein
lige før eller efter træningen kan øge træningens effekt på muskelstyrke og muskeltilvækst.
Dette proteinindtag kan sikres ved hjælp af proteintilskud, men kan også
100% dækkes ved indtagelse af andre proteinrige fødevarer, feks. fedtfattig mælk. Der er
ikke et påvist behov for at øge det daglige proteinindtag ud over det, der opnås ved
en energi-tilstrækkelig varieret kost"
Protein fra den generelle kost rækker
Den almindelige voksne dansker indtager omtrent 70 g protein om dagen - lidt mere for mænd. Og med mindre at man er på en slankekur, så burde proteinindtaget fint dække motionisters proteinbehov.
Når spørgsmålet i stadig er omdiskuteret blandt forskerne, så skyldes det at flere faktorer påvirker proteinbalancen - bl.a alder, træningstilstand, tidspunkt for indtagelsen af proten etc.
Og i den sammenhæng findes der nogle spændende forsøg, som viser, at der opstår et øget proteinbehov hos utrænede ved intensiv styrketræning for at sikre muskelopbygning. Men det viser sig også, at efter en rum tid, så tilpasser kroppen sig, og vender tilbage til det oprindelige proteinbehov.
Og noget tyder på, at kvinder er mindre tilbøjelige til at bruge protein som energikilde, og derfor har mindre brug for proteintilskud sammenlignet med mænd.
Så der er meget lidt, der tyder på, at vi overhovedet har brug for et proteintilskud.
Men protein bør times
Der er tilgengæld noget, der peger mod, at det er fordelagtigt for opbygningen af muskelmasse at
spise et mindre, proteinrigt måltid i timerne op til eller lige efter træningen frem for at faste i timerne inden og efter træningen.
Og er det usikker om, det er proteinet, der er fordelagtigt i denne sammenhæng. Det kunne lige så godt være energien i sig selv, der gør forskellen.
Snup hellere en skål havregryn
Rigtig mange motionister bruger penge på dyre proteintilskud, og der er meget lidt, der taler for, at det skulle være fornuftigt. Især når det er energiindholdet i kosten, der er essentiel i forhold til opbygningen af muskelmasse.
Sagt på en anden måde, så er der intet magisk ved en proteinbar til en 20'er sammenlignet med en skål havregryn eller rugbrødsmad.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar