søndag den 20. maj 2012

Planken - maveøvelse, der virker

Maveøvelser er en fast del af de flestes træningsprogram. Desværre findes der en lang række maveøvelser, der er ineffektive eller endda kan skade din ryg. Planken er én af de bedste, fordi den aktiverer mave, ryg og hofter uden at bøje rygraden. Læs med og optimer din mavetræning.

Træning er tidskrævende, og du vil selvfølgelig gerne have de bedste resultater ud af den tid, du investerer i træningscentret. Og lige præcis derfor er planken én af de maveøvelser, der bør være en fast del af dit træningsprogram.

Planken får fat i alle musklerne omkring ryggen, maven og hofterne, hvilket gør den til en tidseffektiv og intensiv øvelse sammenlignet med fx den traditionelle mavebøjning. Faktisk oplever mange, at planken er så hård at lave, at de begynder at hænge med maven eller skyde bagdelen opad. Og det går ikke. Så er det bedre at begynde på knæene.

Planken er en stabiliseringsøvelse, hvor kroppen løftes fra gulvet, så vægten ligger på underarme og tæer. Kroppen skal ligge i en lige linje - som en planke. Det betyder, at der skal laves opspænd i alle musklerne og det naturlige lændesvaj skal bevares.

Sådan laver du planken og progression

I videoen herunder viser Jonathan Ross fra American Council on Exercise, hvordan planken laves, og hvordan den kan udvikles til sværere versioner.


Jeg lærte meget nyt af denne video. Især fordi jeg længe kun har forsøgt at gøre planken sværere ved at øge tidsintervallet, hvilket Jonathan Ross fraråder. Det er naturligvis noteret, og derfor er jeg gået i krig med de sværere versioner. Og jeg skal hilse og sige, at det kan mærkes dages efter.

Hvordan bruger jeg planken? 

Den gode Hr. Ross ovenfor kommer med forskellige måder at gøre planken sværere på, og det er helt oplagt at følge den metode. Forsøg at mestre én af versionerne og forsæt til den næste.


Jeg skifter selv mellem flere forskellige maveøvelser, hvor planken kun er én af dem. Ideen er, at midtkroppen både bygget til statisk opspænd OG dynamisk bevægelse. Det vil sige, at en stærk midtkrop både skal kunne holde en spænding og bevæge sig. Derfor vælger jeg maveøvelser, der tilgode ser dette princip.

Hvis du er interesseret i at høre mere om valg af maveøvelser, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder. 

Image: http://www.plank-exercise.net/

2 kommentarer:

 1. Jeg vil gerne høre mere om, hvilke øvelser du også bruger udover planken. Jeg har nemlig også kun intensiveret ved at sætte tiden op. Du kan skrive på kristine.gade&gmail.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Kristine.

   Nu om dage bruger jeg kun planken som en del af min opvarmning. Faktisk fylder mavetræning ikke ret meget i min træning. Det skyldes primært, at jeg bruger øvelser som squat, militarypress og dødløft, som alle inddrager muskelkorsettet.

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...