fredag den 11. maj 2012

Sund pizza - sådan

Alle elsker pizza. Bare duften af oregano og fornemmelsen af den sprøde skorpe og bløde gyldne ost er nok til at få tænderne til at løbe i vand. Men kan du spise pizza og stadig leve sundt? Svaret findes i dit valg af toppings. Læs mere i denne artikel.

Pizza Margarita - tomat, mozzarella og basilikum

Den amerikanske hjemmeside Allrecipies.com nominerede pizza til at være den sjette mest populære ret ud fra over 40.000 stemmer. Og tendensen er den samme herhjemme. Pizzaen er faldet helt i vores smag.

Desværre er den almindelige pizza langt fra et kalorielet måltid, og ofte heller ikke et særligt sundt ét. Men pizza kan sagtens gøres mindre energitæt og mere nærende. Svaret findes i dit valg af toppings.

Jo mere italiensk, jo bedre.

Hvis du sørger for at bruge den originale tynde og sprøde italienske bund, som er lavet af mel og en smule olivenolie, så er brødet slet ikke så slemt. Og sammen med en tomatsovs lavet af hakkede tomaer, olivenolie og masser af krydderier, så får du samtidig en fornuftig portion antioxidanter.

Osten er pizzaens juvel. Generelt er ost en god proteinkilde, som indeholder bl.a. vitamin B-12 og vitamin D. Men selvfølgelig er der også en vis mængde mættet fedt i ost, så ikke noget med at gå helt amok med osten. Tit kan det betale sig at bruge en kraftigere ost med masser af smag. Så behøver du ikke så stor en mængde for at få smagen.

Bekæmp kræft med pizza

Den italienske kræftforsker Silvano Gallus påviste, at pizzaen var en af de mest kræftforebyggende italienske måltider man kunne få fingerene i. Indtagelsen af én skive eller mere om ugen nedsatte risikoen for forskellige kræftformer med helt op til 59%.

Silvano Gallus forklarede den beskyttende effekt med, at pizza indeholder en stor mængde tomat.

Her er flere af de traditionelle italienske pizzaingredienser, som har beskyttende effekt over for kræft:

Så i aften skal vi have pizza, og den bliver italiensk og spist med god samvittighed. Hvad med dig?

Husk at du hjertens gerne må dele denne artikel med venner og bekendte. Og giv en +1 eller tilmeld dig som fast læser, hvis du synes, at artiklen var noget for dig.

4 kommentarer:

 1. Super lækker pizza!!
  Det er også skønt at spise pizza og mad generelt når så meget som muligt er hjemmelavet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sådan en lidt spøjs ide, at hjemmelavet mad for mange er noget, man "vælger til". Altså bærer præg af at være en luksus, men det burde altid være udgangspunktet, ikke?

   Slet
 2. Skønt med pizza! Det er så nemt selv at lave og smager, efter min mening, meget bedre end dem man køber (jo mindre man er i Italien selvfølgelig).

  Vi bruger faktisk sjældent ost på vores pizzaer, men får i stedet ekstra smag fra lidt chilli i sovsen, ansjoser på pizzaen eller andre lækre ingredianser.

  Vi bruger også gerne halvt fuldkornsmel og halvt hvedemel til bunden, jeg synes fuldkornsmelet giver en bedre smag, og gør også at pizzaen mætter længere!

  God apetit!

  SvarSlet
  Svar
  1. Prøv at bruge lidt majsmel sammen med din melblanding næste gang. Farven og sprødheden af bunden bliver helt fantastisk.

   Og lækker blog du har!

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...