onsdag den 23. maj 2012

Undgå disse fem farer i fitnesscentret

Træning i fitnesscentret kan være en fantastisk måde at holde kroppen sund og rask på. Men der findes desværre en håndfuld meget almindelige fejl, som på sigt kan gøre din træning mere skadelig end gavnlig. Heldigvis kan du let undgå disse fejl. Læs med og lær hvordan.

 
Fare nummer 1: Træk til nakke i pulldown-maskinen

Ethvert træningscenter har en lat pull down maskine. Og rigtig mange bruger den, fordi den store rygmuskel er med til at give den eftertragtede "V"form. Problemet er bare, at rigtig mange motionister trækker stangen om bag nakken og udsætter sig selv for en potentiel skulderskade.

"Jamen, jeg har da set flere seriøse fitnessfolk gøre dette", tænker du måske. Og du har ganske ret. Men de fleste af os har ikke den skulderfleksibilitet, som træk til nakken kræver, fordi vi sidder rundrygget foran en pc-skærm det meste af dagen. Lad være med at satse din fremtidige skuldermobilitet på, at du har.

I stedet kan øvelses laves som træk til bryst. Samme maskine, anden bevægelse, men bedre resultat.

Fare nummer 2: Bjergklatring på løbebåndet

Løbebåndet er en fantastisk opfindelse - især om efteråret, hvor vinden pisker regnen imod ruden. Så er det dejligt at vide, at man kan løbe i tørvejr indendørs. Men præcis som ved pull down maskinen, kan løbebåndet også misbruges.

Du har sikkert hørt, at du kan få en mere intensiv træning ved at øge stigningen på løbebåndet, ikke? Men alt for mange motionister forsøger at gøre løbetræningen til en mindre bjergbestigning. De sætter stigningen for højt - og endda så højt, at de aldrig ville forsøge at løbe op ad sådan en stigning udendørs.

Konsekvensen bliver at ryg, hofter og anker overbelastes, fordi din løbestil bliver for overbøjet. Og på sigt løber du pladask ind i en skade.

I stedet skal du holde stigningen under 8 procent eller vælge en stair climber maskine i stedet.

Fare nummer 3: Den benløse romaskine

Rundet ryg, skulderne helt op til nakken, og træk så hårdt som muligt. Sådan tænker rigtig mange motionister, når de bruger romaskinen. Og det er lidt pudsigt, at så mange tror, at romaskinen udelukkende er en arm-og-ryg bevægelse, når roning i virkeligheden så tydeligt involverer benene.

Og så kommer der desværre en overhængene risiko for at rygmuskulaturen overbelastes og ryghvirvlerne tager skade, når kun ryggen og armene trækker vægten.

I stedet skal du primært skubbe med benene og lade armene og ryggen følge efter. Og i stedet for den rundede ryg, så skal du have en rank ryg gennem hele bevægelsen. Og mærker du nogen form for rygsmerte, så skal vægten nedjusteres.

Fare nummer 4: Fra mormor-arme til mormor-albue

Rigtig mange kvinder vil gerne vinkeflæsket, på bagsiden af overarmene, til livs. Og én af favoritøvelserne er triceps extensions, og mon ikke rigtig mange har haft ondt i albuerne efter lige præcis den øvelse?

Årsagen er, at mange laver øvelsen i fuld bevægelse. Det vil sige, at armen føres helt tilbage til albueleddet låser. Albueleddet er godt nok lavet sådan, men de mange gentagelser og den hurtige bevægelse kan få leddet til at hæve op og senerne, der hæfter på muskulaturen kan irriteres og blive betændte.

Løsningen er nedsætte hastigheden og undgå at komme ud i yderpositionen. Husk også, at faste arme kommer af lav fedtprocent og tung træning - ikke hundredvis af gentagelser med en lyserød håndvægt.

Fare nummer 5: Knæk og bøj i leg extension-maskinen.

Leg extension-maskinen findes i alle fitnesscentre. Og det er egentlig mystisk, fordi den er tæt på ubrugeligt sammenlignet med andre benmaskiner. Måske har du hørt det før, men det kan sagtens bære gentagelse: Med mindre du er i gang med et genoptræningsprogram, så er den maskine fuldstændig spild af tid.

Problemet er, at vægten er placeret på dine ankler, hvilket belaster dine knæled under den negative fase af øvelsen. Og belastede knæled er sjældent en særlig god ide.

Et andet problem er, at mange, som bruger leg extension-maskinen, glemmer at træne bagsiden af benet, hvilket skaber en muskelubalance, som på sigt kan skabe alverdens problemer.

Løsningen er at lave verdens bedste øvelse: squat eller blot bruge benpres-maskinen.Image: http://www.bodybuilding.com/


3 kommentarer:

 1. Rigtig godt indlæg! Jeg blev da i hvert fald klogere især mht. leg-extensions.

  SvarSlet
 2. Super fint indlæg og masser af nyttig information.
  Jeg ser også rigtig mange der benytter en romaskine helt forkert, og det undre mig at "fag-folkene" som er på arbejde ikke træder i kræft og hjælper sådanne folk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kunne man tænke.

   Nogle gange tror jeg, at motionisterne har fået det at vide. Måske endda flere gange, men bare vælger at ignorere det.

   Eller måske er der en vis berøringsangst omkring det med at rette på andre. Omvendt, så er det vel derfor instruktørerne er tilstede?

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...