søndag den 11. november 2012

Lune danske æbleboller

Danske æbler er i sæson, og det kan der komme meget god mad ud af. Pragteksemplet er disse æbleboller, som rigtig kan få smagen af det danske efterår frem. 


Denne opskrift fik jeg oprindeligt et skolehæfte i forbindelse med FDBs sundhedskampagnen "Mad eller hvad?", der blev holdt tilbage i 2008. Det hedder vist nok GoCook nu om dage.

Konceptet med at inddrag flere og flere af vores egne nordiske ingredienser er jeg fuld tilhænger af, og det kan samtidig kun gå for langsomt med at få danske børn ind i køkkenerne og deltage i madlavningen også.

Ingredienser
  •  50 g gær
  • 2 dl kærnemælk 
  • 1 spsk rapsolie
  • 1 spsk honning eller sukker
  • 1/2 tsk kanel 
  • 200g danske æbler - fx Elstar
  • 1 æg til pensling
  • 2 dl grahamsmel 
  • 4 dl hvedemel
  • Evt. solsikkefrø
Fremgangsmåde
  • Gæren smuldres i en stor skål, og lunet kærnemælken hældes ved. Der røres med en ske indtil al gæren er opløst.
  •  Revet æble, rapsolie, honning og kanel kommes i gærblandingen og der røres godt. 
  • Ægget piskes i en kop og cirka halvdelen af æggemassen hældes i skålen. Resten gemmes til pensling. 
  • Grahamsmel og hvedemel tilsættes indtil dejen bliver smidig og slipper skålen. 
  • Der lægges et rent klæde over, og dejen får lov at hæve til dobbelt størrelse. 
  • Form bollerne og lad dem hvile i et kvarters tid
  • Pensl med æg og drys eventuelt med solsikkefrø
  • Bages ved 200 grader i ca. tyve minutter indtil bollerne er sprøde og brune.

3 kommentarer:

  1. Kan melen erstattes? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har aldrig selv brugt andet end mel, men et hurtigt bud kunne være johannesbrødkernemel eller skummelmælkspulver.

      Hvorfor vil du erstatte melen?

      Slet
  2. Tak for en lækker opskrift. Jeg har aldrig tænkt på, man kunne bruge æbler i boller. dem må jeg prøve at lave. de ser rigtig lækre ud.!

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...