søndag den 23. december 2012

Sådan undgår du overvægt efter ferie

Julen er synonymt med mad i store mængder, og en vægtstigning synes umulig at undgå. Selv om det måske ikke er noget mysterium hvorfor, så vi nærmere på årsagerne. Samtidig får du strategier til at sikre, at vægtstigningen bliver minimal. 


Lige en lille bid mere ...
Selv om lænkehunden i julesagen måske fik gavn af julens dobbelt sul, så har de færreste af os. Alt for mange oplever en vægtstigning i ferierne - og især i julen.

Hvorfor stiger vi i vægt og hvad kan vi gøre ved det? Denne artikel kigger på årsagerne bag og kommer med forslag til strategier, der minimerer vægtstigningen.

Årsag nummer 1 - Rutinerne ryger 

Vores spise- og træningsvaner er knyttet til hverdagen, og lige så snart, at hverdagen præges af ferie, så bliver vi dovne. Vi sover længe, spiser mere, rører os mindre og kommer senere i seng.

Motionscentret har måske ændret åbningstiderne, bussen kører ikke på det sædvanlige tidspunkt. Rutinerne bliver pludselig besværlige og forvirrende.

Så hvordan undgår vi, at rutinerne ændres og vægten stiger?

Helt enkelt ved at planlægge forud.

Undersøg i god tid, hvornår centret er åbent i ferien. Hvis tiderne ikke passer ind i dit skema, så planlæg gåture, løbeture eller lav et hjemmetræningsprogram som erstatning.

Tag løbeskoene eller sjippetovet med i rygsækken, hvis du holder jul hos familien. Aftalt med dig selv om at fx presse 20 minutters motion ind hver dag inden aften.

Lidt motion er meget bedre end ingenting.

Læs mere: I form med sjippetov
Læs mere: Hjemmetræning foran pc'en. 

Årsag nummer 2 - stress og jag

Ikke nok med at dit skema er ændret, så er helt sikkert kommet andre krav om, at du skal være sammen med familien, besøge venner og andet, som yderligere gør det svært for dig at finde tid til træning.

Motivationen daler og stressen stiger.

Hvis du begynder at føle dig småstresset, så kan du heldigvis gøre noget ved det. Motion er en af de mest effektive måder at kontrollere stress på.

Stress gør sikkert, at du bestemt ikke har lyst til at dyrke motion, men motion hjælper. Også selv om det blot en gåtur til købmanden eller lidt udstrækning foran flimmerkassen.

Gør det derfor til en vane at begynde dagen med lidt motion. Selv tyve armstrækker efterfulgt af halvtreds sprællemænd om morgenen kan betyder, at du får lyst til at træne om aftenen.

Årsag nummer 3 - Maden er overalt

Som om stress og ændrede rutiner ikke skabte problemer nok, så er der endnu et problem med ferier. Nemlig den alt for tilgængelige mad.

Julefrokosternes mad, slik og alkohol, sommerens is og kølige drikke. Alle højtider har sin smag.

Det spøjse er, at det egentlig ikke er måltiderne, der er det store problem. Det er i løbet af dagen, hvor vi småspiser af isen i fryseren, julechokoladen i skuffen, brunkagerne i skabet og drikker et par mokaï'er på køl.

Det er for let at få fingerne i lækkerierne i løbet af dagen, og tricket er derfor at gemme lækkerierne væk. Jo, sværere der er at komme til dem, jo større er sandsynligheden for, at du ikke småspiser.

Summasummarum - Pas rutinerne

Egentlig handler det om, at holde sig til rutinerne kost- og træningsmæssigt. Det er lettere sagt end gjort, men med lidt planlægning og opmærksomhed på faldgruberne, så burde vi kunne styre uden om det helt store vægttab i ferien.

Læs mere: Tilbage i form efter ferien
Læs mere: Sådan kommer du tilbage i form

Image: Brand X Pictures-Getty Image
Image: http://www.fitsugar.com/

1 kommentar:

  1. Ja, det er jo intet mysterium, hvorfor mange går på slankekur i januar, men tak for et fint indlæg - håber flere vil følge rådet;) Godt nytår.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...