tirsdag den 29. januar 2013

Slankefælderne. Derfor taber du dig ikke.

De fleste synes, at det er svært at tabe sig, og det bliver bestemt ikke mindre frusterende af, at vægten pludselig står stille. Som regel skyldes det én af de fire slankefælder. Og dem kan vi heldigvis lære at undgå.  

For en lille måned siden var det nytårsaften, og mon ikke mange havde et nytårsforsæt om at tabe sig et par kilo har givet op? Desværre sker det for langt de fleste.

Ikke fordi de er dovne eller uambitiøse, men simpelthen fordi, at det kan være så hårrivende frustrerende, at vægten pludselig ikke vil rokke sig eller ligefrem begynder stiger igen. 

Og endda selv om de spiser mindre og dyrker mere motion end de nogensinde har gjort.

Sådan føles det i hvert fald.

Men sandheden er desværre ofte, at vi falder i fælderne med at overvurderer vores indsats og undervurderer vores energiindtag. Heldigvis kan vi smyge os uden om, hvis vi er opmærksomme. 

Fælde 1: Du undervurderer, hvor mange kalorier du spiser

Ikke alle er klar over, hvor svært det er at tælle kalorier - selv de professionelle døjer med det. 

Det er alt for upræcist kun at vurdere vægten af maden, og vi kan desværre slet ikke stole på vores hukommelse, når vi skal tælle måltiderne sammen. 

Resultatet bliver, at vi alt for ofte undervurderer, hvor meget mad vi spiser. 

Allerbedst er det at veje dagens mad af i portioner, som ligger parat i køleskabet. Men med mindre man er super ambitiøs, så bliver det hurtig surt ikke at kunne lave et spontant måltid. 

En anden løsning kunne være at bruge en kalorietæller-app, som fx den danskudviklede BodyBeat. Tanken er, at mobilen altid er ved hånden, og vi bliver mere præcise, når alting kan skrives ind umiddelbart. 

Læs også: Kan kalorier overhovedet tælles?


Fælde 2: Du overvurderer dit aktivitetsniveau og forbrændte kalorier

Gennemsnitligt har vi behov for at være 500 kcal i underskud om dagen for at kunne tabe et halvt kilo om ugen, og det er svært at opnå gennem motion alene. Det svarer faktisk til over en times løbetur om dagen. 

Og det er sikkert mere, end de fleste regnede med. 

Langt mere overkommeligt er at forsøge at være mere aktiv i løbet af dagen og så presse en halv times motion så mange af ugens dage som muligt. Køb foreksempel en skridttæller og forsøg at komme op på 10.000 skridt om dagen. 

Og husk, at selv om du er sulten efter al den motion, så skal du stadig være i kalorieunderskud. 

Læs også: Skridttælleren, der belønner din aktivitet
Læs også: Slank og i form med skridttæller

Fælde 3: Dårlig planlægning af måltider

Selv om det er en diskussion værd om mange daglige måltider egentligt er smart, hvis målet er at tabe sig, så synes det at være den løsning, de fleste er tilfredse med.

Et jævnt indtag af mad gør i hvert fald, at energiniveauet ikke falder i løbet af dagen. Det betyder samtidig, at vi ikke er så tilbøjelig til at spise slik og andre søde sager. 

Jævnt indtag af mad betyder, at du skal spise omkring hver 3-4 time. Og det betyder tre hovedmåltider og 3-4 sunde mellemmåltider bestående af noget groft, grønt eller proteinrigt. 

Læs også: Mad, der slanker og mætter

Fælde 4: Du sover ikke nok

Der er efterhånden en del undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem mængden af søvn og dannelsen af ghrelin (aka sult-hormonet). For lidt søvn betyder et højere niveau af ghrelin, hvilket opleves som en øget fornemmelse af sult. 

Lidt forsimplet sagt betyder det, at mennesker, der sover mindre seks timer vil spise mere. 

Samtidig giver for lidt søvn også et forhøjet niveau af stress-hormonet cortisol, som også er forbundet med overvægt. 

Så der er gode grunde til at få sin nattesøvn. 

Læs også: Sov dig klog og slank

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder


Image: www.Medigo.pl 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...