lørdag den 30. marts 2013

Sandheden om detox-diæter

Fastediæter og detox-kure bliver ofte rost for at kunne fjerne alverdens affaldstoffer fra kroppen, og derved igangsætte et stort vægttab på ganske kort tid. Og det må da virke, når alle kendisserne gør det, ikke? Læs med og få sandheden om detox-diæterne. 


Detox er big business. 
De moderate fastediæter, som jeg tidligere har skrevet om, er ikke for alle, men de har en god portion fornuft og evidens bag sig. Desværre bliver de alt for ofte slået i hartkorn med detox-kurene, som til gengæld mangler enhver form for videnskabelig belæg.

Som lægen og forsker i folkesundhed Frank Sacks fra Harvard School of Public Health sagde i  en podcast, jeg hørte forleden: "Der er intet i humanbiologien, der peger på, at vi har behov for faste eller andre detox-kure for at komme af med affaldstoffer, fordi vi allerede har vores egne indre organer og immunforsvar til at udskille giftstoffer".

Læs også: Fastekuren - sund eller farlig og 5:2-fastekuren for begyndere

Hvad er detox-diæter?

Detox er en forkortelse af det engelske ord detoxification, som betyder afgiftning. Og disse diæter hævder at kunne afgifte kroppe fra alverdens affaldsstoffer, som din krop åbenbart ikke selv kan komme af med. Og når affaldsstofferne er væk, skulle din krop fungere bedre, hvilket opleves som et øget velvære, energiniveau og på sigt en masse kilo, som smelter væk.

Detox-diæterne findes i forskelige versioner. Typisk skal du igennem en fasteperiode, hvor du kun må spise små mængder frugt eller grøntsager. Der er også en hel industri som tilbyder alverdens kosttilskud i form af te, piller, pulvere eller ligefrem endetarmsskyldninger til skyhøje priser.

Og her burde de røde lamper begynde at lyse.

Virker detox-diæterne? 

Ja, men kun kortvarigt.

Det virker sandsynligt, at fleste rent faktisk begynder at tabe sig, når de hopper på en af detox-diæterne. Men det skyldes selvfølgelig, at man indtager færre kalorier end normalt. Og der kan let opstå problemer, hvis der skæres drastisk ned på kalorierne over en længere periode.

Det klassiske problem er tab af muskelmasse og kroppens modreaktion i form af nedsat stofskifte. Og når kroppen skruer ned for stofskiftet er der en forhøjet risiko for at udvikle lavt blodtryk, nyresten, hårtab, flossede negle, vækst af kropshår, svimmelhed og depression.  

Læs også: Kan for få kalorier stoppe mit vægttab?

Jeg har ikke kendskab til én eneste videnskabelig undersøge, som giver medhold til detox-ideen om, at kroppen behøver hjælp til at fjerne såkaldte affaldstoffer. Og vi har slet ikke behov for dyre kosttilskud eller tarmskyldninger.

Det er desuden tankevækkende, at producenterne af disse ydelser markedsfører udelukkende på kundernes vidnesbyrd og ikke videnskabelige undersøgelser. Det er selvfølgelig, fordi de ikke findes. 

Det sundere alternativ 

Der findes langt bedre måder at få en sundere krop på. Og det er ganske enkelt at spise langt mere uforarbejdet og kemisk sminket mad. 

Prøv fx denne gratis og super effektive "rensekur": Afsæt fjorten-dage i kalenderen, hvor du dagligt indtager masser af vand og spiser varieret,  grønt og fiberrigt. 

Og herudover satser du på at få minimum 30 minutters motion dagligt - og gerne med pulsen oppe. 

Jeg vil vædde på, at det kommer til at virke langt bedre end nogen detox-kur. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...