tirsdag den 5. november 2013

Undgå vægtstigning efter diæt

Det sværeste ved at tabe sig er ikke vægttabet, men at holde kiloene fra sidebenene bagefter. Svenske forskere har heldigvis opdaget strategier til at reducere den næsten uundgåelige vægtstigning. Og én af dem ligger lige til højrebenet for os, der styrketræner.  


Undgå at vægten sniger sig på igen.
 Det kommer nok ikke bag på dig, at vægten næsten altid vil stige igen, når du slutter diæten og hverdagen er begyndt igen. Populært kaldes denne effekt for "yo-yo-effekten", og den er sikkert grunden til, at mange opgivet at tabe sig.

Den svenske fedmeforsker Erik Hemmingsson fra Karolinska University Hospital har sammen med et hold kollegaer lavet en metaanalyse af tyve forskellige fedmestudier, som tilsammen involverede over 3000 deltagere og fundet frem til en håndfuld effektive strategier til at undgå at vægten sniger sig på igen.

Pulver og protein reducerer vægtstigningen

Forskerne fokuserede på hvordan medicin, måltidserstatninger, højprotein-diæter, kosttilskud og motion påvirkede vægten efter en lav-kaloriediæt (mindre end 100 kcal per dag).

Og selv om studierne klart viste, at forsøgspersonerne stort set aldrig kunne holde vægten nede, så var der flere strategier, som var effektive til at reducere en vægtstigning:

Forskerne fandt at kun slankemedicin, måltidserstatnings-pulver og højprotein-diæter virkede. Visse former for slankemedicin har dog utilsigtede bivirkninger, og derfor anbefaler Erik Hemmingsson kun måltidserstatninger og højprotein-diæten til den generelle befolkning.

Det er værd at nævne, at motion ikke have nogen klar effekt på vægtstigningen. Årsagen kan muligvis være, at visse af studierne benyttede gigtplagede patienter, der ikke havde muligheden for motionere som raske deltagere.

Hvordan du kan bruge ovenstående

Det spændende ved metaanalysen ovenfor er, at vi nu har fået identificeret strategierne til at undgå at vægten
stiger igen, når vi er færdige med vores diæter.

De fleste mennesker, der dyrker en form for styrketræning er allerede bekendt med proteinpulvere og proteinrige fødevarer, og den viden kan vi bruge.

Den danske fedmeforsker Arne Astrup har længe haft et samarbejde med bladet Ude og Hjemme, og dér findes et væld af proteinrige opskrifter.

Med hensyn til måltidserstatnings-pulveret, så findes der en variant fra svenske Fitnessguru som hedder One Meal. One Meal er kort fortalt en blanding af proteinpulver og måltidserstatning.

Det smarte ved One Meal er, at det indeholder havrefibre, som sammen med det høje proteinindhold mætter rigtig godt.

Jeg bruger selv One Meal, som en let måde at skære i kalorierne eller hvis jeg ikke har haft tid til at lave en madpakke. Der skal bare tilsættes vand til pulveret.

Kort fortalt

Når du er færdig med at tabe dig, kan du forvente at kiloene kommer snigende på igen. Undgå dette ved at spise masser af protein og have et måltidserstanings-produkt som fx Fitnessgurus One Meal i baghånden til let at skære i kalorierne, hvis vægten løber løbsk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...