fredag den 17. januar 2014

Nedbryder 5:2 fasten min muskelmasse?

Nedbryder 5:2 fasten min muskelmasse? 5:2 diæten vokser stadig i popularitet og med god grund. Den er let at tilpasse til hverdagen og er samtidig effektiv. Men hvad med os, der træner for muskelmasse. Kan vi bruge 5:2 principperne uden at være bekymret?


Bevar muskelmassen med 5:2
Jeg har fået henvendelser fra jer læsere, der er interesseret i at bruge 5:2 principperne, men er bekymret for om det lave energiindtag på fastedagene går ud over muskelmassen.

Og jeg kan sagtens forstå bekymringen. Især når vi ved, hvor vigtig et energioverskud er for at opbygge muskler. 

Ingen grund til bekymring 

Der var en kommentar i The Globe And Mail skrevet af en fedmeforsker fra University of Calgary, der pointerede, at størstedelen af muskeltabet skete i de første 24 timers faste. 

Og han derfor mente, at mennesker på fastekure ville miste muskelmasse. 

Men han talte egentlig om længerevarende faste - altså i flere dage ad gangen. Og 5:2-fasten er kun én dag ad gangen. 

Samtidig er mit indtryk, at os på 5:2-fasten spiser mere protein på fastedagene, end vi almindeligvis ville. Magert kød mætter godt og indeholder ikke ret meget energi, og derfor indeholder mange fasteopskrifter en del kød. 

Herudover findes der evidens, der klart peger imod, at kortere fasteperioder rent faktisk bevarer
muskelmasse bedre end almindelige diæter.

To studier - beholder muskler og taber fedt

For nyelig var der en artikel i tidskriftet Metabolism, hvor forskeren Krista Varady fra University of Illinois beskriver et forsøg med 32 overvægtige, som fastede hver anden dag i 8 uger. 

Gennemsnitligt tabte forsøgspersonerne 4 kg og formindskede deres risiko for diabetes og hjertekarsygdomme. 

Men det mest interessante var, at vægttabet synes udelukkende at komme fra reducering af fedtmasse og ikke muskelmasse. Men hvorfor dette er tilfældet er mindre klart og bliver genstand for fremtidig forskning. 

Bevarelsen af muskelmasse i samme grad kendes netop ikke fra almindelige tæl-og-vej-diæter. 

Og en lignede konklusion kan uddrages af et studie, hvor 107 overvægtige kvinder enten fastede to dage om ugen eller var på en standart kaloriereduceret diæt i et halvt år. Den fastende gruppe tabte sig i gennemsnit 6 kilo og fjernede 7,5 cm fra taljen, hvor den anden gruppe tabte sig 4.9 kilo i genensnit og kun 5 cm fra taljen. 

Kort og godt

Der er ingen grund til bekymring. Faktisk tyder forskningen på, at faste-strategien er en bedre måde at beholde muskelmassen og reducere i fedtet på, 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...