Vanilla, chocolate mint og kiwi yoghurt. |
Du kender sikkert hylderne med proteinbarer og -pulver fra supermarkederne eller træningscentret. Og at proteinprodukterne er blevet så populære er ikke så mærkeligt, fordi der er veldokumenteret fordelene ved at indtage mere protein i forbindelse med træning.
Og for første gang i mange år har jeg været ude at investere i et par bøtter proteinpulver. Men hvorfor sulen er jeg først begyndt at gøre det nu?
Det er der tre grunde til, som du kan læse herunder.
Energibalancen er vigtigst
Forskningen på kosttilskudområdet pointerer, at det centrale for at få fuldt udbytte af træningen IKKE er protein som sådan, men et overskud af energi. Og det overskud af energi kan opnås gennem brug af proteinpulver eller proteinbarer, men også andre fødevarer som skummetmælk, en bid brød eller lignende.
Så længe vi sørger for at spise nok til, at energibalancen er positiv, så reduceres behovet for protein drastisk. Det skyldes ganske enkelt, at kroppen ikke bruger protein som energikilde, men kun som byggemateriale.
Og derfor er energiindholdet i kosten som helhed vigtigere end proteinindholdet alene. Og derfor behøver vi heller ikke så meget protein, som ofte anbefales af producenterne bag diverse proteinprodukter.
Du kan læse meget mere om ovenstående i Motions- og Ernæringsrådets rapport "Fysisk aktivitet, kosttilskud ogsportsprodukter – præstations- og helbredsmæssige aspekter for motionister":
3 grunde til at købe proteinpulver
Min grundholdning er stadig, at kosttilskud er tæt på spild af penge. Og enhver dansker, der spiser en varieret kost sagtens kan få dækket sit proteinbehov gennem almindelig mad.
Når det så er sagt, så har jeg just investeret i et par bøtter proteinpulver fra det svenske firma fitnesguru. Det kunne sagtens være andre mærker, men jeg er temmelig kræsen med smagen, og Milk Chocolate-varianten er den mest velsmagende jeg har fundet.
Første grund er for at få protein nok. Efter jeg skrev artiklen "Sundere uden kød" for lidt over et år siden,
skar jeg voldsomt ned i mængden af kød. Faktisk så meget, at jeg oftest kun spiser kød i weekenden.
Det kan jeg sagtens anbefale, men det har samtidig betydet, at jeg skal være opmærksom på at få hevet protein indebords, og det har jeg været for ringe til.
Og det har haft negative konsekvenser for min træning. Her bliver proteinpulveret en effektiv hjælp.
Anden grund er for restituere hurtigere. Her er jeg mere usikker på, om strategien med proteinpulveret egentlig er veldokumenteret. I hvert fald vil jeg forsøge om det har en virkning.
Jeg er nemlig begyndt at løbetræne ved siden af min almindelige styrketræning, og det kan jeg mærke presser min restitueringshastighed. Jeg er mere øm end jeg plejer, og render rundt på kanten af en forkølelse.
Tredje grund er som et let måltid. Proteinpulveret er en let måde at få styr på mine måltider. Som mit arbejde er for tiden, så har jeg svært ved at få nok mad indenbord, og her hjælper lidt pulver i en shaker, der blot skal blandes op med vand gevaldigt.
Jeg har overvejet at købe noget, men jeg kan ikke helt finde ud af hvor nødvendigt det egentligt er. Men kan du forklare hvad forskellen er på One Whey Isolate og bare One Whey? :-) jeg synes det er svært at finde rundt i :-)
SvarSletKort fortalt, så indeholder Whey Isolate mere protein per 100 g end varianten.
SvarSletJeg kan mærke en klar forskel på min restitution! men også min mæthed. Jeg kan for eksempel drikke en proteindrik på 150 kcal til morgenmad og være mæt indtil frokost, det ville jeg aldrig kunne hvis jeg spiste "almindelig" mad til morgenmad for 150 kcal, så det er rigtigt godt som slankemiddel også :))
SvarSletDer findes også mange lækre opskrifter på nettet med proteinpulver, for eksempel pandekager, hvor man nærmest erstatter mel med proteinpulver :D
Husk nu at passe på med at få for meget protein. Kroppen kan ikke lagre protein og hvis kroppen får mere end den skal bruge, skal det udskilles. Og det er super hårdt arbejde for nyrerne at udskille protein
SvarSletTak for omtanken, Heidi
SvarSletDet er dog en gammel myte, at nyerne hos raske mennesker lider overladt af et højt proteinindtag.
Læs fx myte nummer otte her: http://videnskab.dk/krop-sundhed/10-myter-om-proteiner-del-ii
Så det mærkeligt at det er vigtig viden i den undervisning jeg lige har haft om nyrerne :)
SvarSletSelvfølgelig ikke hos raske mennesker i moderate mængder, men ingen grund til at overdrive og løbe en risiko