Omkring 41% af danskerne spiser ikke regelmæssigt morgenmad viser en analyse fra YouGov. Og når vi får tid til morgenmad falder valget ofte på et færdigprodukt, som vi indtager, mens vi er på vej ud ad døren.
Der er mange grunde til at få styr på sin morgenmad, men vigtigst er det for jer, som ønsker at tabe et par kilo. Heather Leidy, en amerikansk ernæringsforsker fra University of Missouri, har udgivet en forskerartikel, der påviser, at proteinrig morgenmad øger mætheden betydeligt, og derfor formindsker lysten til at indtage mange små sukkerholdige måltider i løbet af dagen.
Proteinrig morgenmad kan med andre ord gøre dit vægttab betydelig lettere at opnå.
Baggrunden for forsøget
Forsøget er det første, som undersøger sammenhængen mellem morgenmad og den generelle appetit i løbet af dagen. Leidy undersøge 20 yngre overvægtige kvinder, som enten sprang morgenmaden over, indtog en proteinrig morgenmad bestående af æg og magert kød eller spiste en normal morgenmad bestående af et populært morgenmadsprodukt.
Alle måltider indholdt 350 kalorier og var tilsvarende mht. fiberindhold, mælkefedt, sukker og energitæthed. Den proteinrige morgenmad indholdt 35 gram protein.
Deltagerne udfyldte spørgeskemaer, gav blodprøver og før aftensmaden blev deres hjerner skannet for at kortlægge de hjernesignaler, som påvirker sult- og mæthedsfornemmelsen.
Forsøget viste, at indtagelsen af en proteinrig morgenmad øgede mæthedsfornemmelsen i længere tid ligesom lysten til at småspise blev formindsket. Herudover småspiste deltagerne også mindre om aftenen.
Hvad betyder det så for mig?
Det betyder, at der er evidens for, at et proteinrigt morgenmåltid ikke bare gør os mere mætte, men også påvirker vores spiselyst senere på dagen. Din lyst til at småspise bliver mindre.
Morgenmaden kan således være din nøgle til at undgå overspisning og kunne gennemføre en kostomlægning eller slankekur.
Hvis du ikke bryder dig om at indtage kød om morgenen, så kan de 35 g protein sagtens komme fra Skyr, græsk yoghurt, hytteost eller lignende.
Undersøgelsen kan læses i sin fulde længde her
Image: http://www.lifesambrosia.com/
20 kvinder er jo ikke nok til at lave et signifikant statistik forsøg. Hvordan kan man være sikker på det ikke er tilfældigt?
SvarSletMed kun 20 kvinder er der jo utroligt mange andre variable man ikke kan tage højde for.
Og det er lige præcis derfor, at jeg angiver kilden, som du lægger til.
SletMen hvis du læser undersøgelsen i sin fulde længde igennem og tager de tidsskrifter i betragtning, som undersøgelserne er bragt i, så virker ovenstående forskning meget troværdig.
Men jeg hører gerne kritik.
Rigtig spændende læsning faktisk!
SvarSletjeg tror faktisk sagtens at det kan være rigtigt..
Tak for kommentaren, Anne.
SletDet vigtige er blot, at vi har evidens og ikke blot "tro" at læne os op ad.
Der er desværre alt for meget uvidenskabelig vrøvl i ernærings- og træningsverdenen.