Du kender det helt sikkert. Følelsen af at blive varm, rød i kinderne og svedig over hele kroppen efter en hårdt træning. Men hvorfor sveder du? Og kan du udnytte denne viden og forbedre din præstation?
Alt efter hvor hårdt du træner, og hvilken form du er i, stiger din kropstemperatur måske fra 37 til 39 grader. Lokalt i musklerne kan temperaturen endda komme helt op på 40 grader.
Graur Codrin Freedigtitalphotoes.net |
Temperaturstigningen skyldes, at din krop kun bruger 25% af energien til at bevæge kroppen. Resten bliver til varmeenergi. Din krop er til sammenligning nogenlunde lige så effektiv til at bruge energien som en benzinmotor. Og på sammen måde, som en benzinmotor brænder sammen, hvis ikke varmen bliver ledt væk, så har din krop også brug for at få varmen ledt væk fra musklerne.
Heldigvis er varmen ikke kun hindring for din præstation. Mange af din krops kemiske reaktioner bliver optimeret af den høje temperatur. Fx blodets evne til at afgive ilt. Jo, højere temperatur jo mere ilt frigives fra blodet til cellerne.
Temperaturstigningen i kroppen er også hovedårsagen til, at topatleter bruger tid på opvarmning. Især sprint- og styrkeatleter præsterer væsentlig bedre med en høj muskeltemperatur. Det spændende i denne sammenhæng er, at en forholdsvis hård opvarmning over 10-15 min er nok til at opnå optimal kropstemperatur. Du har derfor ingen temperaturmæssig fordel i at gøre din opvarmning længere.
Når kroppen så begynder at lede overskudsvarmen væk, så begynder den at svede. Til at begynde med udstråler du blot varme, som du mærker ved at huden bliver varm. Senere begynder sveden at pible frem.
Sved kan kun aflede varmen, hvis det kan fordampe. Huden afgiver nemlig varme ved fordampning. Du kan få en fornemmelse af fordampningens kølende effekt ved at fugte overfladen af din hånd og stille puste henover. Det føles koldt, ikke? Sådan køler fordampningen.
Når væske er så essentielt ved idrætspræstationer, så skyldes det netop svedproduktionen. Er du dehydreret, så kan kroppen ikke svede. Uden sved ingen varmeafledning, hvilket i sidste ende fører til et varmekollaps. Dit hjerte kommer også på et farligt overarbejde, da den manglende væske betyder et fald i blodmængden.
For at få en god træningssession er det altså vigtigt:
At du tænker over, hvilket tøj du har på. Sveden skal kunne fordampe for at køle.
At du har væskedepoterne fylde godt op. Undgå overophedning.
At du varmer op. Kort og hård – især, hvis du er sprint- eller styrkeatlet.