onsdag den 14. september 2011

Motion for os, der ikke gider sport og spandex

Det er efterhånden almindelig kendt, at vi skal være aktive for at være sunde. Men når vi taler aktivitet kommer de fleste til at tænke på den organiserede motion - sport. Og rigtig mange af os bryder sig ikke synderligt om at dyrke motion. Hvad stiller vi så op? Heldigvis er der masser du kan gøre. Læs med her.

For at blive mere aktiv, kan man gå til Zumba, fitness eller lignende. Nogle er glade for holdsport, andre vil hellere dyrke solomotion som styrketræning eller løb. Alle sammen gode bud på, hvordan man kan blive mere aktiv gennem motion. 
 
Men selvfølgelig behøver det ikke at være sådan. Du kan sagtens tage beslutningen om at være mere aktiv uden at skulle gå til en decideret sportsgren, og samtidig få de helbredsmæssige fordele. 

Hvorfor skal jeg være aktiv?

Sundhedsstyrelsen anbefaler danskere at være aktive mindst 30 minutters om dagen, og dyrker motion af høj intensitet af 20 til 30 minutter mindst to gange om ugen. 

Leg med frem for at kigge på
Baggrunden for denne anbefaling skal findes i en amerikansk undersøgelse, der blev lavet af Harvard Alumni, der viste, at hyppigheden af præmatur sygdom og død blev nedsat ved en fysisk aktivitet i fritiden, der svarede til 2000 til 2500 kcal om ugen. 

Omsat i tid er det så 4 timer eller Sundhedsstyrelsens 7 x 30 min plus den intensive motion. 

Og der er med tiden kommet utrolig meget evidens  for at aktivitet ikke blot øger den generelle sundhed og mentalt velvære, men også forbedrer tilstanden hos mennesker med sygdomme som: cancer, cystisk fibrose, depression, diabetes type 1 og 2, hiv-infektion, hjertesvigt, hypertension, infektioner, insulinresistens, rygsmerter o.s.v. 

Prøv at kigge Sundhedsstyrelsens håndbog om fysisk aktivitet igennem. Der er virkelig ingen tvivl om, at vi alle som minimum bør leve op til anbefalingerne, hvis vi ønsker at leve et nogenlunde sundt liv.

Hvordan bliver jeg så mere aktiv?

Det meste af svaret ligger i din hverdag. Overlæge og forsker Bente Klarlund holdt for nylig et foredrag om hverdagens små bevægelser, hvor hun pointerede, at ganske simple ting som at tage opvasken i hånden, at hænge tøj op, klippe hækken manuelt eller en daglig gåtur kan betyde, at du bruger mere end 300 kcal mere om dagen. Det lyder måske ikke af meget, men det er faktisk 10 kilo på et år, som du undgår at få smækket på maven og lårene.

Bente Klarlund anbefaler en skridttæller, og hun fortæller: "Skridttælleren kan være en sand øjenåbner. Når jeg har min skridttæller på, så påvirker det mig. Jeg kan ikke lade være med at kigge efter, hvor mange skridt jeg har taget. Skridttælleren får mig til at tage trappen. - I stedet for at stå stille ved stoppestedet, går jeg frem og tilbage og samler flere skridt, eller dropper bussen, for ikke at tale om bilen. Jeg går og går. Jeg konkurrerer med mig selv."

Udover fysisk arbejde og skridttælleren foreslår Sundhedsstyrelsen i deres folder "Brug hovedet - brug kroppen" også,  at hverdagen kan ændres fra passiv til mere aktivt ved at:
 • Stå og tale i telefon frem for at sidde
 • Stå og arbejde frem for at sidde
 • Gå en tur med hunden frem for at lukke den ud i haven
 • Brug trapperne frem for elevator
 • Leg med børnene i stedet for at kigge på deres leg
 • Vask selv bilen frem for at få automaten til det
 • Rejs dig og skift kanal frem for at bruge fjernbetjeningen
 • Gå eller cykle i stedet for at tage bilen
Sådan blev jeg mere aktiv

Vi er meget interesseret i at høre, hvordan ovenstående artikel påvirkede dig. Har du ændret din hverdag fra passiv til aktiv? Måske har du nogle fif, som du vil dele? Skriv en kommentar og lad os høre fra dig.

5 kommentarer:

 1. Spændende og tankevækkende. Det er ikke altid realistisk at indpasse træning i en travl hverdag, men godt at have fokus på øget bevægelse generelt. Jeg sørger for at gå min. en halv time hver dag - helst mere. I weekenden (hvor jeg kan komme i skoven) er det stavgang. Har læst det øger effekten 30-40%. Og så er der endelig muligheden for at cykle i stedet for at tage bilen :o)
  mvh Mona
  dqpage.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Hej

  Rigtig godt input, vil gerne selv levere gode forslag til motion for begyndere og nogle af de forslag du nævner er rigtig gode.

  Jeg vil foreslå, at bruge 5 minutter om morgenen inden du går i bad med et par øvelser:

  1 minut:
  - stræk armene lodret op skiftevis
  1 minut
  - hold armene strækt foran dig og gå ned og op i knæ
  1 minut
  - hold armene strækt og sving dem fra højre til venstre
  2 minutter
  - høje knæløftninger på stedet på fulde dam, til at få pulsen op

  Med venlig hilsen
  Stig Brandt
  Heart Management

  SvarSlet
 3. @Monaelisabeth

  Tak for kommentaren.

  Det er nemlig rigtig, at der er meget at hente ved at tænke bevægelse som en del af hverdagen frem for organisereret motion. Og stavgang er bestemt en måde at gøre det på. Når stavgang er mere intensiv end alm. gang kan det skyldes, at du også bruger armene til fremdrift og ikke kun benene + at stavenes egenvægt biddrag en smule.

  SvarSlet
 4. @Stig Brandt

  Vi er enige om, at al bevægelse er bedre end ingen bevægelse.

  Jeg synes måske, at dit øvelsesvalg er en smule "gammeldags" a la Kaptajn Jesperen. Hvad er begrundelsen bag valget af dem?

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...