onsdag den 19. oktober 2011

Sådan tester du din kondition

Måske kan du overhale de ældre stavgængere i parken, og måske kan du løbe op ad trapperne uden at blive forpustet, men hvor sej er din form egentligt? Tør du tage denne test, og få resultatet råt for usødet? 

Alternativ til Coopers teste er PMV-hop.
En af de første vi fik smidt i hovedet som rekrutter i forsvaret var den klassiske Coopers test. Testen blev opfundet af en ondsindet major i det amerikanske forsvar engang i slutningen af 1960'erne, som ville have en let måde at måle sine soldaters form på.

I alt sin enkelthed går testen ud på, at man skal løbe så langt som muligt på 12 minutter. Tricket består så i at finde en nogenlunde plan strækning uden for mange sving, og kunne huske, hvortil man nåede på de 12 minutter.

Herefter bruges en ruteberegner - fx fra I FORM eller Motion-Online. Afstanden sammen med ens køn og alder giver så et resultat, der kan aflæses i tabellen herunder.
Og et egentlig kondital kan videre aflæses i konditionstalstabellen herunder. Nu har man så et udgangspunkt, som man kan forsøge at forbedre eller konkurrerer med andre om.
Tabel over kondital for normalbefolkningen


Tabellerne ovenfor er lavet med en ikke-trænet skandinavisk befolkning i mente. Tallene er altså ikke helt retfærdige overfor tunge personer eller folk, der er eliteløbere. Et andet kritikpunkt overfor selve Coopers testen er, at distancen kan blive temmelig lang, hvorfor fx sprintere kan underpræstere i forhold til deres reelle form. 

Tilgengengæld er testen enkel og for langt de fleste af os, så giver den en god indsigt i vores form.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...