fredag den 4. november 2011

Bør du træne, når du er syg?

Det våde og kolde efterår er kommet. Og samtidig med at temperaturene falder, begynder influenza- og forkølesessæsonen. Selvfølgelig skal man ikke træne, hvis man er meget syg. Men vi gider heller ikke ligge på sofaen. Så denne gang kigger på vi nogle retningslinjer, så du ved, hvornår du kan træne, og hvornår du bør tage den med ro. 


Træning styrker immunforsvaret 

Det er et faktum, at regelmæssig motion styrker immunforsvaret. Flere undersøgelser viser, at motionister oplever af færre tilfælde af forkølelse, hvis de løber jævnligt. 
 
Når du motionerer, forbedres blodgennemstrømningen og immunforsvarets lymfevæske stimuleres, så hvide blodceller kan cirkulere rundt i kroppen hurtigere. Resultatet er, at bakterier og vira bekæmpes mere effektivt.

Jo, mere konsekvent du er med din motion, jo større er forbedringen af dit immunforsvar. Daglig motion af moderat intensitet resulterer i langt færre sygedage end inaktive mennesker.

Kan træning gøre dig syg?   

Selvfølgelig kan træning overdrives. Det hører fx ikke til sjældenhederne, at mennesker, der lige har gennemført en maraton eller lignende, bliver syge et par dage efter præstationen. 

Baggrunden for dette er, at høj intensitets udholdenhedstræning kan svække immunforsvaret midlertidigt grundet et fald i nogle bestemte hormoner. Hård træning kan udløse kroppens stresshormoner kortison og adrenalin, der kan forhøje blodtrykket og kolesterolniveauet og samtidig svække immunforsvaret. 

Og som du sikkert kan gætte, så vil intensivt træning yderligere svække immunforsvaret, hvis du allerede er syg med forkølelse eller ondt i halsen. 

Kan træning gøre dig mere syg?  

Selv om hård og intensiv træning kan gære dig mere syg, hvis du allerede er syg, så er moderat motion helt fint. 

Et studie fra Ball State University udsatte nogle studerende for forkøleses virus og fulgte dem i 10 dage, hvor de forsat dyrkede motion. Gruppen, der dagligt løb i 40 minutter, viste ingen forandring i forkølelsessymptomernes længde eller styrke sammenlignet med gruppen, der var inaktiv i perioden.

Så selv om gruppen, der dyrkede motion ikke blev rask hurtigere, så blev de heller ikke mere syge. Dog skal du huske, at tager du i centret med snue, så udsætter du resten af motionisterne for din forkølelse – så måske er det bedre at tage en cykeltur eller en rask gåtur. 
 
Hvornår du ikke bør træne.

Det er vigtigt at skelne mellem sygdom. Forkølelse eller ondt i halsen er ubehageligt, men ufarligt. Feber eller influenza kan forværres med træning, da kroppens immunforsvar er på overarbejde med at bekæmpe sygdommen, og den potentielle muskeltræthed og dehydrering yderligere presser kroppen.

Tommelfingerregel er derfor: Det er ok at træne, hvis symptomerne kommer fra nakken og op. D.v.s. symptomer som ond i halsen, snottet næse, nysen eller lignende. Hvor imod hosten, feber, ondt i kroppen og generelt sløvhed er tegn på, at kroppen har brug for hvile. 

Nogle gange er sofaen desværre den bedste løsning.

Image: Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...