onsdag den 30. november 2011

Se mere tv og kom i bedre form

Er det virkelig sandt, at du kan øge dit tv-forbrug og samtidig komme i bedre form? Også uden, at du skal se et eller andet mindre begavet fitnessprogram med tosser i spandex? Ja, helt sikkert. Og jeg vil næsten garantere, at du udover at komme i bedre form også taber dig. Læs med og se, hvad det nu er for noget plattenslageri.Den gennemsnitlige dansker tilbringer lidt over 3 timer dagligt med at se tv. Ofte er tv-kiggeri synonymt med inaktivitet. Og det er denne inaktivitet, der ofte bliver nævnt som en af hovedårsagerne til danskerens stigende overvægt.

Inaktivtiet har foruden overvægt også indvirkning på vores generelle helbred. En af konklusionerne i en ny rapport fra Motions- og Ernæringsrådet er, at fysisk inaktivitet øger risikoen for at udvikle en række livsstilssygdomme, som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom, kræft og knogleskørhed.

Hvordan sulen kan tv så forbedre min form?

Ja, umiddelbart lyder det ikke sådan vel? Men det kommer an på, hvordan vi griber situationen an. Hele ideen med at se tv er, at vi gerne vil underholdes. Problemet er så, at vi sidder stille, mens dette sker.
Men hvad nu hvis vi kan bruge lidt af de 3 timer, som vi dagligt bruger foran tv'et til at røre os, så begynder det pludseligt at give mening.

Her er tre måder, hvormed du kan se tv og forbedre din form drastisk.

#1 Tv-serie træning

De fleste tv-serier har en fast håndfuld hovedpersoner. Begynd med at vælge en træningsøvelse for hver af disse faste personer. Husk, at øvelserne skal kunne udføres samtidig med, at du ser tv. Alternativet er, at du hurtig bliver irriteret over ikke at kunne følge med i dit yndlingsprogram, og så holder ideen ikke i længden.

Hvis nu fokus er på maven. Så siger vi at hovedperson A repræsenterer øvelsen side planks, hovedperson B front planks, hovedperson C crunches, hovedperson D twisting sit-ups og  den sidste hovedperson E står for side bridges. Hver gang en af disse personer viser sig i programmet tager du fx 10 gentagelser af den pågældenede øvelse. Det er præcis som et drikkespil - dog med en mere attraktiv form for six-pack

Alternativet kunne selvfølgelig være cardiotræning, hvor du bruger en motionscykel eller stepper.

#2 Sport-i-tv træning

Langt de fleste sportkampe i tv involerer en form for erobring af bolde eller ligende. Det vil sige, at under kampen, så har skiftevis det ene hold og andet hold erobringen. Dette princip kan du udnytte i din træning.

Inden kampen begynder sørger du for at motionscyklen, løbebåndet eller et andet træningsredskab er klar. Husk at lave vand inden for rækkevidde.

Hvis vi antager, at der er en spændende håndboldkamp i fjerneren. Så repræsenterer det ene hold en let hvilehastighed, mens det andet hold repræsenterer et hurtigt intensivt tempo. Så snart det ene hold har boldbesiddelsen træder du stille og roligt i pedalerne parat til at øhe tempoet, når modparten får bolden. Du kommer således til at skifte mellem let og intensiv hastigheder. Reklameblokken kan bruges som moderat hastighed eller drikkepause.

Denne måde at træne på giver sportskampe en helt ny dimension - det er i denne sammenhæng værd at vide, at boldbesiddelse i over 5 min. ikke er usædvanligt i foldbold, så vælg dine hold med omtanke.

#3 Se-film-i-tv træning

De fleste film varer lidt over 90 min, og derfor bliver træningssessionerne af denne type længere end ovenstående forslag. Begynd derfor stille og roligt, og overvej eventuelt at lave en pause midt i filmen, hvor du kan gå i bad.

Hele humlen her består i at se filmen som et fysisk spil, hvor forskellige objekter i filmen svarer til en bestemt øvelse. Fx Lad os sige, at du har hævet håndvægtene frem foran tv'et og skal til at se en spændingsfilm. De fleste spændingsfilm indeholder skydevåben, eksposioner, biljagte og en ondsindet skurk. Du kan så kæde alle former for skydevåben sammen med squats, eksplosioner og bomber kan være bent-over-rows, biljagter udløser bænkpres og hver gang den grimme skurk viser sit ansig laver du push sit-ups.

Lidt afhængig af, hvor mange objekter du benytter dig af, kan dette blive til en udfordrende træningssession.

Selvfølgelig kan du også nøjes med at hive motionscyklen frem igen, og fx øge tempoet i takt med at spændingen stiger.

Der er ingen faste regler om, hvordan træning og tv kan kombineres. Ideen er blot at holde sig fysisk aktiv foran fjernsynet. Med lidt omtanke kan dit tv-kiggeri blive en motiverende og særledes effektiv vej til både vægttab og muskelopbygning.

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net
Image: John Kasawa / FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

 1. Nogle gange kan det være svært at nå det hele i den travle hverdag - Men jeg har faktisk ønsket mig nogle træningsbasis ting (måttes, bold, håndvægte) i julegave i år ! :)

  http://everythingelse-line.blogspot.com/

  SvarSlet
 2. Godt gået, Line. Jeg glæder mig til at høre, om du kan bruge ovenstående ideer til din træning.

  Hilsen
  M.Hansen

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...