onsdag den 9. november 2011

Sund opskrift: Havregrynskage

Nogle gange får vi lyst til kage, også selv om vi forsøger at spise sundt eller er på slankekur. Denne havregrynskage er kalorielet, sukkerfattig og fiberrig. Kagen kan laves til energibarer, der kan bruges som efter-træningsmåltid, til madpakken eller blot som en sund snack.


Jeg må på det ydmygeste indrømme, at jeg har tyvstjålet og hapset denne kageopskrift fra Lises blog på Detskalsmageafnoget.dk. Lise er helt fantastisk til at opsnuse og opfinde lækre og ofte kalorielette opskrifter, som vi ikke behøver at nøjes med tørt kyllingbryst og hvidkål på en slankekur.

Havregrynskage, som en kollega fortæller mig egentlig hedder crumble cake, kan naturligvis bruges som dessert, men i Lises sunde version også som pre-træningsmad eller morgenmad.

Ingredienser
 • 1 tsk bagepulver
 • 200 g surmælksprodukt - fx yoghurt eller kvark
 • 1 æg
 • Vaniliepulver
 • 300g havregryn
 • Kardemomme
 • Kanel
 • 200 g frosne bær - her hindbær
 • 2 dl mælk
 • 30 g hakkede mandler
 • 1 tsk salt
Fremgangsmåde
 1. Bland de tørre ingredienser godt
 2. Tilsæt de våde ingredienser og hæld i et smurt kagefad
 3. Bages i ovnen i ca. en halv time på 180 grader.
Tips: Hvis du tilsigter at bruge havregrynskagen som pre-træningsmåltid, så bør du overveje at øge indholdet af nødder og eventuelt skære kagen ud i en slags müslistænger.

16 kommentarer:

 1. Den lyder som en der skal prøves... :)

  SvarSlet
 2. Jeps, den er nemlig god. Hvis du ønsker den mere kage-agtig kan lidt sødemiddel eller banan tilsættes.

  SvarSlet
 3. Hej Michael - det glæder mig bare at det kan bruges, så stjæl bare løs- Men du må lige sige til din kollega, at det er en lettere version af baked oatmeal eller ¨boatmeal¨ jeg har lavet - ikke en crumble, som der dog også ligger et par versioner af på bloggen.

  SvarSlet
 4. Hej Lise,

  Tak for kommentaren, og tak for, at jeg må låne fra din blog. Jeg tænkte, at så længe jeg lænkede tilbage, så var der ingen ko på isen.

  Og du gør naturligvis bare det samme, hvis der er noget, der fænger.

  SvarSlet
 5. Nemlig! det skaber bare mere trafik og fint for alle parter :-) Sig mig - ved du en masse om proteinpulver? Jeg bruger det jo ikke så meget og er jo ikke bodybuilder ;o) - Vil helst spise mine proteiner, så det bruges primært i smoothies for at få en ordentlig energifordeling. Blev temmelig overvældet sidst jeg stod overfor hylderne med metervis af forskellige produkter til før/efter/under træning- så hvis du har noget klogt at sige om de forskellige produkter ville jeg sætte stor pris på det.

  SvarSlet
 6. Ja, en lille smule kender jeg da til det. Nogen bestemt egenskab du søger ved proteinpulveret?

  Og hvad er dine tanker bag en bestemt proteinfordeling i kosten?

  SvarSlet
 7. I stort set alle mine måtider arbejder jeg med den energifordeling som sundhedstyrelsen anbefaler ved vægttab. Tanken er at kroppen i alle måltider får et lille ¨tag selv bord¨ af hvad den skal bruge. Mere stabilt blodsukker og større mæthed er nogle af fordelene jeg mærker.

  SvarSlet
 8. Spændende, Lise.

  Hvad anbefaler Sundhedsstyrelsen egentlig mht. energifordeling?

  Og mht. proteinpulver, så har jeg altid købt valleprotein - men mest pga. prisen. Strengt taget har jeg ikke den store fidus til proteinpulver. Og det vil jeg gerne uddybe hvorfor, hvis du vil.

  SvarSlet
 9. Hvis du vil tabe dig anbefaler de en energifordeling på 25% fedt, 20% protein og 55% kulhydrat - det rykkes så til 30-15-55 når du vil vedligeholde din vægt.

  Jeg lavede lige en beregning af det seneste proteinpulver jeg har købt fra Sponser og det indeholder 70% kulhydrat - det er jo ikke videre smart! Jeg vil gerne høre din holdning til proteinpulver - jeg bruger det som sagt selv kun til smoothies, når jeg ikke synes at kvark/fromage frais egner sig smagsmæssigt.

  SvarSlet
 10. Jeg studser lidt over, at Sundhedstyrelsen ikke anbefaler et større proteinindtag, når bl.a. Astrups undersøgelser viser vigtigheden af et øget proteinindtag ved vægttab. Meget mystisk.

  Proteinpulver burde ikke indeholde ret meget kulhydrat. Mon ikke, at det er weightgainer du har fået fat i?

  Mht. min skepsis mht. proteinpulver så skyldes det, at jeg synes det er overvurderet. Jeg er helt med på proteins rolle i proteinsyntesen, der i sidste ende medvirker til hypertrofi. Men i trænings-øjemed, så glemer man tit, at har man samtidig et kalorieoverskud, hvilket gør at kroppen ikke trækker på protein som energikilde. Derfor har kroppen ikke brug for særlig meget protein- Jeg mener, vi taler om 0.8 g per kilo.

  Taler vi vægttab, så er jeg helt med på, at protein er vigtigt. Dels grundet den termiske effekit og dels grundet, at protein mætter meget.

  SvarSlet
 11. Hvor meget kanel, kardemomme og vaniliepulver skal der i? Og er det det samme som vaniliesukker?

  SvarSlet
 12. @Anonym

  Vaniliepulver er pulveriseret vanilie - og ikke det samme som vaniliesukker. Men har du svært ved at finde vaniliepulver, så brug en stor teskefuld vaniliesukker.

  Hvad angår kanel og kardemomme, så bruger jeg dem med lidt løs hånd. Prøv dig frem.

  SvarSlet
 13. Hvor mange stykker give kagen ca.? Kunne være rart at vide :-)
  På forhånd tak!

  Mvh. Nikita

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh ... mener det var 10-12 stykker. Men det er uden at kunne huske det helt.

   Slet
 14. Hvad er næringsindholdet på hele kagen cirka? Energi/Kalorier, protein, kulhydrat og fedt? :-)

  SvarSlet
 15. Jeg kan anbefale denne hjemmeside til beregning af energiindholdet:

  http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_search.asp

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...