søndag den 8. januar 2012

Hurtig og let fuldkornsdej til pizza

Alle elsker en rygede varm sprød pizza. Med denne opskrift på fuldkornsdej kan pizzaen nu indgå som en del af et sundt og fiberrigt måltid. Læs med og forkæl dig selv med en hjemmelavet pizza.


Det gode ved denne dej er, at den kun behøver at hæve én gang - det gør pizzabageriet hurtigere end nogensinde før. Jeg har testet denne dej med forskellige typer af mel, og selv om højprotein mel er bedst, så virker den almindelige billige mel også fint.

Dejen kan også fryses ned umiddelbart efter du har lavet den og bruges senere, hvis blot den tør langsomt op i et køleskab. Dejen skal desuden stå ved stuetemperatur i ca. en time efter den tages ud af køleskabet og bruges.

Ingredienser
 • 2,5 dl lunken vand
 • 50 g gær
 • 1 tsk sukker
 • Et drys salt
 • 200 g fuldkornsmel - fx grahamsmel
 • 200 g hvedemel
 • 2 store spsk majsmel
Fremgangsmåde
 1. Bland vand, gær, sukker og salt og opløs gæren helt i væsken. Bland meltyperne i indtil dejen begynder at blive klistret og sammenhængende.
 2. Skrab dejen ud på et meldækket bord og del til dejen bliver smidig og glat. Det tager omkring 10 min.
 3. Del dejen i det antal pizzaer, du vil lave og pensl dejklumperne med olie. Lad hvile på et bagepapir overdækket med et rent viskestykke, til de har hævet til dobbelt størrelse.
 4. Cirklerne rulles ud til små cirkler og dækkes med det forberedte fyld.
Image: http://www.theroadforks.com/

4 kommentarer:

 1. Ser godt ud. (:
  - men jeg har et spørgsmål.
  Hvad er forskellen på fuldkornsmel og fuldkornshvedemel?
  & er det ikke usundt at bruge hvedemel? Har hørt, at de sætter sig på mavenregionen...
  & har fuldkorshvedemel og hvedemel den samme effekt? mht. "hvor det sætter sig"?

  SvarSlet
 2. Tak for kommentaren. Fuldkorn betyder, at producenten bruger hele kornet - altså alt fra kimen til skallen. Resultatet er at fuldkornsprodukter indeholder flere vitaminer og kostfibre.

  Fuldkornshvedemel er blot ét produkt af mange forskellige typer a fuldkornsmel.

  Hvis det er lidt svært at finde ud af, så kig efter "nøgleikonet" på produkterne. I hvert fald, hvis du handler i Coop-butikker.

  Fedt sætter sig ikke bestemte steder som sådan. Nogle mennesker er desværre født sådan, at fedtet har en tendens til at lagres på maveregionen, men da det er genetisk kan der ikke rigtig gøres noget ved det.

  SvarSlet
 3. Hvor meget energi skal man regne med, at der er i sådan en omgang pizzadej? Særligt i forhold til en "almindelig" pizzadej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, i mel er der vel omkring 300 kcal per 100 g. Så er vi oppe på 4 x 300 kcal, og med lidt sukker og majsmel, mon så ikke 1400 kcal er nogenlunde passende for en hel portion?

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...