torsdag den 5. januar 2012

Tab dig ved at lytte til sulten


Overvægt kan skyldes, at vi ikke lytter til kroppens sult- og mæthedsignaler. Vores levevis har gjort, at vi har glemt, hvordan vi lytter efter. Lær signalerne at kende igen - og tab dig på den naturlige måde.
En af årsagerne til, at så mange af os kæmper med overvægt kan være, at vi er holdt op med at lytte til kroppens signaler, som fortælle os, hvornår vi er mætte eller sultne. Signalerne er der stadig, men vi er håbløst ude af træning, når det gælder om at være opmærksom på dem. 
Og der er god grund til at begynde at øve sig igen. Disse signaler kan let blive nøglen til at få en normal vægt igen - og endda på den mest naturlige måde endda. Nemlig ved at lytte til sultsignalerne.
Hvad er sultsignaler?
Sult er en fornemmelse, der fortæller os, hvornår vi skal spise, hvad vi skal spise og hvornår vi skal stoppe med at spise igen. Overordnet set findes der tre forskellige sultsignaler.
  • Sult - som er en fornemmelse (maven rumler, et sug af sult), der giver dig lyst til at spise. Sulten er delvist styret af en region i hjernen kaldet hypothalamus, dit blodsukker, hvor tomt din mave og tarme er, og visse hormoner i kroppen.
  • Mæthed - en følelse af tilfredshed. Nerver i maven sende signaler til hjernen om, at mavesækken er fyldt. Tilstedeværelsen af ​​føde i tarmene og det forhøjede blodsukker bidrager alle til følelsen af mæthed.
  • Madlyst eller appetit - er et ønske eller en interesse i fødevarerDen er tæt forbundet med sanserne. Duften, synet eller tanken om mad, kan gøre at appetitten overdøver mæthedsfornemmelsen. Vi fortsætter med at spise selv om vi egentlig er mætte. Omvendt kan mangel på appetit fx i forbindelse med sygdom eller pressede situationer gøre, at vi helt glemmer vores sult. 
Hvorfor er det vigtigt at kunne forstå sultsignalerne? 

Alle forældre ved, at helt små børn er mestre i at lytte til deres sultsignaler. Er de sultne, så begynder de straks at gøre opmærksom på det. Ofte ved at stikke i et hyl. Når de så mærker, at de er mætte, så stopper de øjeblikkeligt med at spise - uanset hvor meget vi forældre danser rundt og leger flyvemaskine med skeen. 

Deres naturlige lytten til sultsignalerne gør, at de er helt bevidste om, hvornår de er sultne og hvornår de ikke er. Babyer kan med andre ord kun sjældent overspise. Det kan vi lære meget af.

Hverdagens distraktioner

Som vi bliver ældre, mister vi denne naturlige evne til at lytte til vores sult- og mæthed. Måske skyldes det, at vores hverdag er fyldt med distraktioner. Vi er konstant omgivet af mad. Cafeer og supermarkeder med hylderne fulde af lækre snacks eller skemalagte spisepauser på kontoret gør, at det bliver svært at lytte til sin mave. 

Måske nåede du ikke at spise morgenmad, og så er det pludselig svært ikke at overspise, når du får muligheden for at spise. Det samme gælder spisning foran fjernsynet eller pc'en, hvor du er så optaget af alt mulighed andet end spisningen, at du når at spise alt uden egentlig at mærke efter, om du kunne have nøjes med mindre. 

Andre faktorer som stress eller tidspres kan gøre det besværligt at stoppe op og mærke efter. Måske forbinder du mad med trøst eller festlige lejligheder - og derfor ikke kan undvære madvarer i disse situationer. 

Alle disse distraktioner får dig til at overhøre kroppens signaler. Og med tiden mister vi evnen til overhovedet at kunne lytte efter og adlyde kroppens signaler. 

At vende tilbage til den naturlige måde at mærke efter sult og mæthed på kan være af stor værdi for de mennesker, som forsøger at få en normal vægt igen.

Tilbage til den naturlige måde at regulere sult på. 

Næste artikel tager fat på, hvordan vi så lærer at komme tilbage til denne naturlige måde at regulere vores sult på.

Indtil da vil jeg gerne høre om I lytter efter jeres sult i hverdagen eller blot følger måltiderne?

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

  1. Jeg har endelig lært det, men det får mig også til at blive nervøs, når jeg skal starte på arbejde igen - har været på udlandsophold og er kommet hjem og har holdt fri de sidste uger. Jeg kan høre alle signaler, min krop sender mig.. Og der er vel ikke andet at gøre end at kaste sig ud i arbejdsdagen og tro på, at jeg kan lytte til signalerne samtidig :)

    SvarSlet
  2. @Katrine

    Det kræver nemlig øvelse - og jeg er enig med dig i, at man er nødt til at kaste sig ud i det og gøre sit bedste. Ting tager tid - det samme med at gen-lære mavefornemmelserne.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...