søndag den 11. marts 2012

Skal kvinder træne som mænd?

 Der findes masser af træningsprogrammer specielt designet til kvinder eller mænd alene. Men hvorfor? Skal kvinder virkelig træne anderledes end mænd?

www.stumptuos.com
Jeg talte forleden med et par, som er begyndt i træningscenter. Efter de havde fået en introduktion i centret, stak instruktøren dem to forskellige træningsprogrammer.

Han skulle primært beskæftige sig med håndvægte og stænger, og hun med træningsmaskiner og løbebånd.


Nu kender I mig sikker godt nok til at vide, at jeg måtte holde begge hænder over munden for ikke at komme alverdens tilsvininger over den pågældende instruktør og hans forbaskede programmer.

Jeg er nemlig stærkt uenig i, at kvinder skal træne anderledes end mænd - og jeg er træt af, at kvinder snydes for effektive og flotte resultater ved at gøre det.

Kvinder med mandekrop

Nicole Bass
Selv om mænd og kvinder har forskellige mål med vores træning, så er træningsfysiologien bag, hvordan vi når vores mål mest effektivt identisk.

Der er selvfølgelig steder, hvor manden ønsker større fokus end kvinden og omvendt, men øvelsesvalget og programmerne bør være næsten ens.

Inden jeg begynder at fortælle dig, hvorfor du skal løfte tungt og bruge frivægte, så forstår jeg godt, at du bliver lidt nervøs. Du er nemlig nervøs for at komme til at ligne Nicole Bass her, ikke?

Nu er det nok ikke en hemmelighed, at den kære Nicole sikkert har brugt rigeligt med ulovlige kosttilskud.

Julia Rohde
Men det har hun været nødt til, for kvindekroppen kan på naturlig vis ikke producere nok hormoner til at kunne opbygge så stor muskelmasse. Slet ikke.

Det vil med andre ord sige, at du ikke kan komme til at ligne Nicole. Også selv om du prøvede ved at løfte tunge vægte som mændene.

Men intensiv træning med tunge vægte er præcis, hvad OL-vægtløfteren Julia Rohde i årevis har gjort.  Og hvad med Lena Berntsson, Marilou Dozois-Prevost  eller danske Tina Beiter? Og mon ikke de fleste kvinder gerne ville have en krop som deres?

Træn tungt, hårdt og fokuseret

Uanset om du træner at blive "markeret", "tonet" eller "trimmet", så kræver det større muskelmasse.

Muskelmasse giver dig et sundere og mere atletisk udseende, så stiger dit stofskifte stiger også betydeligt. Muskelvæv er langt mere energiforbrugende end fedtvæv.

Og den mest effektive vej til et atletisk udseende er tunge vægte og øvelser, der involverer store dele af kroppen. Det vil sige helkropsøvelser som squat, dødløft, bænkpres, kropshævninger og military press.

Der er dog den forskel, at kvinder ofte ønsker en krop med mindre livvidde, fastere bagdel og markerede arme. Hvorfor kvinder med fordel kan fokusere lidt mere på øvelser, der aktiverer sædemuskulaturen som dødløft, good mornings og squat.

Herudover skal kvinder slet ikke træne så meget mave, som der ofte lægges op til fra træningscentres side. I hvert fald ikke, hvis en mindre livvidde ønskes. Store mavemuskler giver en større livvidde, og hvis kvinden har en smule fedt på maven, så kommer maven hurtig til at ligne en tønde. Det er en helt klassisk fejl.

Og sidst men ikke mindst. Der skal arbejdes fokuseret og målrettet i træningsrummet. Jo mere energi, du lægger i din træning, jo større bliver dit udbytte.

Det vil sige, at din snakkende veninde skal blive hjemme. Det samme gælder i øvrigt for mobilen. Vær målrettet, effektiv og fokuseret! 

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du er usikker på, hvordan øvelser som fx squat, dødløft eller bænkpres skal udføres, så henvend dig til din instruktør og insister på, at du vil lære disse øvelser.

Andet skridt er at få fingrene i et seriøst program, som ikke bygger på lyserøde skumvægte og kabeltræk. Du kan finde dem her på bloggen under "træningsprogrammer" eller ved at bede om dem i centret.

Jeg håber meget, at du har fået mod på at prøve denne form for træning. Og jeg hører meget gerne om dine erfaringer og resultater.

2 kommentarer:

 1. Jeg træner bodypump tre gange om ugen, og kommer derved igennem alle de store muskelgrupper. Jo, jeg har mindre vægt på end de øvede mænd jeg træner sammen med, men mere end de fleste mænd har, når de starter.
  Jeg er bestemt ikke muskuløs at se på, mest fordi jeg stadigt kæmper med ekstra kilo på kroppen, men jeg har lige været igennem undersøgelser, der viste, at min muskelmasse lå lang over normen.
  Men jeg presser også mig selv, og hvis det ikke gør ondt til sidst, så er det fordi jeg skal have lidt mere vægt på. Og hvis jeg ikke presser mig selv, så spilder jeg min tid, og kunne lige så godt bruge de lyserøde skumvægte :)

  Og tak for din gode blog, den er guld :)

  SvarSlet
 2. Hej Helleq,

  Tak for kommentaren. Jeg kender kun til bodypump ad omtale, men det er dejligt at høre, at du har fundet en træningsform, som passer til dig.

  Og fedt, at du tør presse sig selv. Jeg er sikker på, at du kommer til at se resulater hurtigere end du aner.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...