fredag den 8. juni 2012

Kan kalorier overhovedet tælles?

At tælle kalorier er den klassiske måde at gribe et vægttab an på. Men hvor mange kalorier skal du egentlig have, og hvordan kan det være, at der findes så mange forskellige måder at beregne det på? Og kan man overhovedet beregne kalorieindholdet af mad præcist?

 Hvis du aldrig har prøvet en af de mange internetberegnere, så virker de nogenlunde sådan her:
Du indtaster højde, alder, køn, vægt og aktivitetsniveau og beregneren fortæller dig, hvor mange kalorier du forbrænder hver dag.

Ud fra de daglig forbrændte kalorier kan du så regne ud, hvor mange kalorier du kan spise og holde din vægt. Vil du gerne tabe dig, skal du derimod spise mindre end det daglige kaloriebehov.

Det lyder simpelt nok, ikke? Men hvis de mange forskellige beregnere giver så forskellige resultater, hvordan kan du så vide, hvad der er rigtigt?

Beregnerne bruger et væld af forskellige formler til at beregne kalorieforbruget, og forskellige formler giver naturligvis forskellige resultater. Og svaret på ovenstående spørgsmål må være: Der er ingen af dem, der giver det rigtige resultat.

Hvordan kan kalorieforbruget måles?

Der er strengt taget kun én nogenlunde præcis måde at regne ens kalorieforbug ud: Nemlig at køre hen til nærmeste laboratorium og få påmonteret en iltmaske, som måler dit iltforbrug i 24-timer, mens du laver dine daglige gøremål.

Det er ikke særlig praktisk, vel? Og selv om alt bøvlet med iltmasken giver det mest præcise billede, så er det stadig kun dén enkelte dag og ikke din hverdag generelt.

Din forbrænding påvirkes af mange forskellige ting - fx maden du spiser, alder, kropsbygning og hvor varme eller kolde dine omgivelser er. Andre faktorer kunne også være:
  • Proteinholdig mad øger din forbrænding
  • Tung styrketræning giver på sigt større muskelmasse, der øger forbrændingen
  • Naturlig rastløse mennesker forbrænder langt mere end mennesker, der ikke er det.
Der er så mange faktorer, der spiller ind på dit samlede kalorieforbrug, at det simpelthen ikke kan beregnes med en simpel kalorieberegner - i bedste fald får du et fingerpeg.

Selv kalorieindholdet i madvarer er usikkert

Og som om, at energiberegnerne ikke gjorde det slemt nok, så er det også vanskeligt at beregne energiindholdet i madvarer.

Du kan let slå alverdens fødevarer op på nettet og finde energiindholdet i fx et bundt broccoli eller i et æg. Problemet er bare, at dette nummer kun er et estimat udregnet fra gennemsnittet af en række prøver. Præcis som mennesker er dyr og planter og forskellige.
Mængden af sukker i en banan eller mængden af protein i kød kommer an på, hvilken mad dyret har fået, hvordan klimaet har været, kvaliteten af jorden eller blot tilfældig genetik.

Hvorfor så tælle kalorier?

Nu tænker du sikker, at det hele ikke nytter noget. At det kan være ligemeget med al det kalorietælleri, når hverken kalorietællere eller energiindholdet i fødevarer ikke kan beregnes præcist.

Men beregnerne og varedeklarationerne kan bestemt være brugbare og en stor hjælp for os, der vil holde øje med, hvor meget energi vi indtager. Vi skal bare huske, at det kun er et fingerpeg og ikke præcise tal.

Og det er præcis derfor, at slankekure bør være livsstilsændinger i stedet, hvor det primære fokus er på madvalg, livsstil og motion.

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignede indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder.
Image: http://marathonguiden.dk/

2 kommentarer:

  1. +1 her også. Jeg læser primært med pga. kostindlæggene og ikke særligt motionsindlæggene :-) Thumps up.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...