mandag den 6. august 2012

Tilbage i form efter ferien

Så er ferien slut, og de fleste af os har spist is i det gode vejr, drukket lidt rigeligt af rødvinen og har ikke fået passet vores daglige motion. Resultatet er, at tøjet nu sidder noget strammere, og badevægten snurrer i den forkerte retning. Denne gang kigger vi på, hvordan vi let kommer i form efter ferien.

Den fede ferie
Grundlæggende er matematikken bag vægtstigning og -tab helt enkel: Energi, der ikke bliver brugt, lagres som fedt på kroppen. Og lige præcis derfor, er de kølige øl og gode middage blevet vekslet om til en bredere bag og større livvidde. I ferierne er vi nemlig mindre aktive samtidig med, at vi drikker og spiser mere.

Heldigvis vil en tilbagevenden til den travle hverdag også betyde, at mange af os vil smide kiloene igen. Men hvad nu, hvis det går lidt for langsomt? Eller hvis kiloene bare ikke vil af igen, er der så ikke en måde vi kan sætte lidt fut i sagerne uden at gå alt for radikalt til værks? 

Og selvfølgelig er der det. Vi kan nemlig skrue på mad- og motionsknappen.

De to måder, hvor vi mest effektivt kan komme kiloene til livs, er ved at skrue ned for energiindtaget og skrue op for energiforbruget. En kostændring giver os nedskæringen og motionen øger forbruget.

Skru ned for energien med mad

Først og fremmest skal du skære ned på alkoholen og droppe de søde sager. Dernæst spis mere af det grønne - og mindre af det andet. Sådan kan de fleste af os komme tilbage til normalvægten igen, uden at ændre radikalt i vores hverdag.

Alkohol og sukkersødet drikkevarer bidrager med masser af energi uden at mætte. Og selv om det er hyggeligt med vin og lidt guf om aftenen foran tv'et, så er det slut indtil næste ferie, hvis bukserne skal sidde løst igen.

Typisk for grønsager og frugt er, at de er energifattige og samtidig mættende. Ved at spise mere grønt, skruer du ned for energiindtaget og undgår samtidig, at du føler sig sulten som på en egenlig slankekur.

Med en lille indsats kan du således skære (fx 2 glas vin = 200kcal, 75 g lakridskonfekt = 300 kcal) over 500 kcal om dagen. Alene den nedskæring vil teoretisk give et vægttab på et halvt kilo om ugen.

Skru op for forbrændingen med motion

Et kilo fedt er lig 7000 kcal, og det svarer til otte timers løb med moderat hastighed for en person på 70 kg. Der skal altså arbejdes meget for at tabe sig udelukkende via motion. Heldigvis er motion relativt let at snige ind i sin hverdag, og heldigvis bygger dit vægttab ikke kun motion, men også kosten.

Nogle gode steder at begynde med motionen kunne være omkring huset, hvor der sikkert er masser af arbejde at gå i gang med, og her skal du tænke på, at for en mand på 70 kg giver en times arbejde følgende energiforbrug (kilde: Så mange kalorier forbrænder du)
 • Manuelt græsslåning 281 kcal
 • Lue ukrudt 362 kcal
 • Pudse vinduer 256 kcal
 • Gravearbejde 414 kcal 
 • Male hus 215 kcal 
Der er altså rigelig med muligheder for at komme i gang med at forbrænde energien igen - og samtidig gøre haven pænt og ryddeligt. Et eller andet sted kan man undre sig over, at vi investerer i motoriserede og elektriske haveredskaber, men samtidig ikke kan finde tid til motion. Løsningen burde ligge lige til højrebenet, ikke?
  Men skulle du hellere foretrække almindelig motion, så gælder følgende tal (igen for 70 kg per time)
  • Løb moderat tempo 872 kcal 
  • Rask gang 384 kcal 
  • Cykling i højt tempo 658 kcal
  • Hård styrketræning 348 kcal
  • Sjippetov 860 kcal kcal 
  I hvert fald burde " skrue på mad-og-motionsknappen" tilgangen være passenede for de fleste af os, der lige skal af med et par kilo igen efter ferien uden at skulle ty til radikale livsstilsændringer.

  Flere lignende indlæg?
  Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

  Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder.
  Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

  7 kommentarer:

  1. Godt indlæg. Jeg er bestemt også mere tilhænger af enkel justering af indtag og forbrænding til at styre vægten frem for diverse mere eller mindre suspekte "lynkure".

   SvarSlet
  2. Super indlæg. Jeg er en af de heldige som ikke har taget på, men tabt mig.
   Jeg har spist ganske normal mad - blot mindre portioner og så har jeg fået rørt mig en masse. Gang og cykling.
   Er helt enig med Emil - lynkure, de dur bare ikke. Man tager skidtet på igen og mere til. Sådan er det gået mig hver gang. Denne gang er der røget 29,5 kg til nu på knapt 11 mdr og det går stille og roligt nedad.

   SvarSlet
   Svar
   1. Godt gået, Yvonne!

    Vi hører gerne mere til, hvordan du har grebet dit flotte vægttab an. Meget motiverende.

    Slet
  3. Skønt indlæg! Det kan i hvert fald være fristende at gå på en "crash-diet" efter ferien når man føler sig lad og tyk, selv om det jo ikke er den rigtige løsning. Og helt rigtigt hvad du siger mht. motoriserede haveredskaber osv. de giver både mindre bevægelse/motion til os,og så forurener de og koster mere end den gammeldags version... temmelig ironisk ik?!

   Jeg har selv samlet nogle fitness tip til hvordan man kan få lidt mere motion ind i hverdagen, skulle nogen være interesseret i det.

   SvarSlet
  4. Tak for de gode fif, Sussi.

   Og spændende blog, du holder dig. Den kan jeg anbefale læserne at kigge forbi.

   SvarSlet
   Svar
   1. Jamen selv tak da:-) og i lige måde! Du har en plads i min blogroll på bloggen:-)

    Slet
  5. Tusind tak for et godt indlæg :-)

   http://smilanne.blogspot.com - blog om træning, motivation og sundhed

   SvarSlet

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...