mandag den 24. september 2012

Spis dig slankere med hørfrø

Kan det passe, at hørfrø virkelig kan gøre dig slankere, sænke dit kolesteroltal og øge din mæthedsfornemmelsen? Sandsynligvis ja, mener forskere fra Institut for Human Ernæring.  


Når man høre tale om hørfrø inden for kost- og ernæringsverdenen, så er det som regel p.g.a. det høje indhold af omega-3 fedtsyrer og fibre. Men hørfrø har endnu en spændende egenskab - hørfrø binder nemlig fedtet fra din kost, så du optager mindre energi fra maden.

Det betyder i praksis, at duy kan tabe dig ved at spise hørfrø, og derfor du bør overveje at tilsætte hørfrø til din kost.

Tilgengæld kan du ikke spise ubegrænsede mængder af hørfrø pga. det høje cadmium-indhold.

Mere fedt ud end ind.

Fjerkræsavlere har længe døjet med hørfrø. På den ene side er hørfrø god foder, fordi frøene indeholder masser af olie og protein. Men på den anden side er der det problem ved hørfrø, at dyrene holder op med at tage på i vægt, hvis de får for mange.

Forskere fra bl.a Københavns Institut for Human Ernæring studsede over dette fænomen, og efterprøvede, om der var en lignende effekt på rotter og mennesker.

Resultaterne viste, at når rotterne indtog foder med ti procent hørfrøfiber, så steg fedtindholdet i rotternes afføring med op til tyve procent. Tyve procent af fedtet blev altså ikke optaget i kroppen.

I et lignende forsøg med mennesker fandt forskerne, at fedtoptaget hos forsøgspersonerne blev reduceret med femten til tyve procent. Og det skete ved indtagelse af så lidt som fem gram hørfrø sammen med et måltid. Den fedtreducerende effekt varede ved i hele 7 timer.

Herudover gav hørfibrene en øget mæthedsfornemmelse ligesom det nedsatte optag af fedt har en en gunstige effekt på blodets kolesterolkoncentration.

Hvordan kommer jeg så i gang?

Som nævnt i denne artikel fra det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet anbefales det, at du ikke overdriver dit hørfrøindtag.

Rent smagsmæssigt har hørfrø en fin nøddeagtig smag, så prøv fx at komme hørfrø på dine havregryn og i din müesli om morgen, eller tilsæt et par skefulde hørfrø i dejen til dit rugbrød, morgenbrød, muffins eller pizzadej næste gang du skal bage.

Hele hørfrøkerner frigiver i øvrigt en mindre mængde cadmium end den knuste variant, men har samme fedtreducerende virkning.

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder

Image: http://www.worldbulletin.net/

4 kommentarer:

 1. Dét vidste jeg ikke! Fantastisk :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ER nemlig smart. Hvis du kommer på nogle smarte ideer til brugen af hørfrø i maden, så skriv endelig.

   Slet
 2. Hej Michael
  Hvis du gerne vil have inspiration til opskrifter med hørfrø, så kan jeg anbefale et kig ind på denne blog: http://annawurtz.com/category/madblog/.
  Hun er en vegetar og har bl.a. nogle opskrifter på lækker morgenmad. :)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...