onsdag den 10. oktober 2012

Top 5 værste madvarer i køleskabet

Du ved, at kuren er på kollisionskurs, hvis du bestiller en dobbelt cheeseburger på McDonalds. Men hvad med maden i dit eget køleskab? Hvis du er som de fleste af os, så gemmer der sikkert sig nogle helt almindelige fødevarer, som unødvendigt smider ekstra kalorier i regnskabet - måske endda uden, at du ved det. 
 

1. Mayonnaise 

Nummer et er hvidt og smager godt - men det er alt for let at hælder store mængder fedt og kalorier ud over maden med mayonnaise.

Egentlig er mayonnaise ikke så slemt i sig selv, hvis der er tale om en teskefuld eller to. Problemet er, at vi er tilbøjelige til at bruge alt for meget - og så kommer du hurtige op over 200 kalorier. 

Hvis du virkelig er en mayonnaiseelsker, så findes der bedre løsninger. Du kan fx vælge en mindre kalorieholdig erstatning for mayonnaise - fx sennep, salsa eller taco-sovs, eller du kan vælge en light version af mayonnaise. Måske er du heldig at finde en variant, der smager nogenlunde.

 2. Sodavand og andre sukkerholdige drikke

Det er utrolig, som det nogle gange kan være svært at finde drikkevarer uden sukker. Selv energidrikke, iste og kaffeprodukter er som regel spædet godt op med sukker.

Sukkerholdige drikkevarer, tror jeg, er en af de største årsager til fedme i Danmark. De indeholder sjældent næringsstoffer og mætter ikke, og derfor spiser vi lige så meget, som vi ellers ville selv om vi drikker til maden.

Almindeligt postevand burde egentlig være det eneste vi drikker. Der er dog andre drikke uden kalorier, som fx kaffe og te, der udover at slukke tørsten også bidrager positivt til vores helbred.

Hvis du ikke kan undvære sodavand, så vælg en light variant, som også er kalorietom.

3. Øl, vin og andre drikke med alkohol

Af åbenlyse årsager bør alkohol ikke være en del af hverdagen, - men set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, så findes der mange bedre drikke at have stående i køleskabet

 Mange bliver forbavsede over, hvor mange kalorier der er i alkohol. Fx indeholder en øl ca. 120 kcal og et glas vin 110 kcal. Det er omtrængt det samme som et stykke hindbærroulade.

Og hvem tror, at de kan tabe sig ved at spise en halv roulade om dagen?

4. Pølser - og pølsepålæg

Jeg kan skam godt lide at spise en hotdogs, og egentlig også en rugbrød med en god røget salami. Der er desværre bare ikke meget godt at sige om pølser og pølsepålæg ernæringsmæssigt. Især ikke, hvis det er de billige varianter, der har så højt et indhold af farve, at de smitter af på indpakningen.

Udover det høje indhold af mættet fedt, så indeholder pølser og pølsepålæg også en frygtelig masse salt.

Derfor kan det godt betale sig at kigge på varedeklarationen og finde den variant, der har det højeste indhold af køb og mindst salt. Også selv om den er noget dyrere.

Eller hvad med at skifte pølsepålægget ud med roastbeef, kyllingebryst eller lignende?

5. Salatdressing

Mon ikke de fleste har en 2-3 flasker salatdressing stående bagerst i køleskabet. Og helt sikkert en Thousand Island, ikke? Et moderat klem på én af disse flasker giver 100 kcal, 12 gram fedt og 2,5 gram salt ekstra til maden.

Og det værste er næsten de stakkels mennesker, der spiser salat til den store guldmedalje, og stadig ikke taber sig, fordi de drukner salaten i dressing.


Hvis du ikke kan undvære dressing til salaten, så prøv at nøjes med en lille smule.

Bonus 6'eren - frosne fritter

Egentlig ikke noget du finder i køleskabet, men for åbenlys til ikke at nævne her. 

De frosne pomfritter fås i mange varianter, og de bruges af mange som hurtigt tilbehør til alverdens retter. Og selv om ovnvarianterne ofte ikke er så slemme energimæssigt, så indeholder de typisk en stor mængde salt.

Og så er vi bare tilbøjelige til at spise alt for mange pomfritter og dyppe dem i en eller anden dressing, som også tilføjer kalorier til regnskabet.

Det allerbedste er at lave en erstatning for pomfritter - fx bagte kartofler eller lave pomfritterne selv.

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder

Image: http://gigabiting.com/

3 kommentarer:

 1. Her i huset har vi været igennem hele denne øvelse,med at skifte fed madvare ud med sundere udgaver hvor nogen også helt er fjernet.
  Og bare det vil i sig selv give resultater på vægten, da det virkeligt ikke er småting af fedt og kalorie man kan fjerne.

  F.eks. mayonnaise det spiser vi slet ikke mere og kun en gang imellem kan vi finde på at købe remo, enten får vi igenting på eller så er det noget grønt i stedet for.

  Kartofler spiser jeg heller ikke det vilde af, retsen af familien spiser dem dog. Men skal jeg have dem så er de lavet i ovnen som både, skiver, fritter kort sagt så fedtfattige som mulig. ;o)

  SvarSlet
 2. Jeg er overhovedet ikke fanatisk, men jeg ville aldrig have nogle af de ting i mit køleskab!

  - I øvrigt en virkelig god blog du har her! Jeg følger med fremover :-) God dag.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...