lørdag den 3. august 2013

Top 5 faste-spørgsmål.

Hvad er faste egentlig? Kan jeg faste to dage i træk? Hvad stiller jeg op med min træning, mens jeg faster? Hvad så bagefter, man har nået sit vægtmål? Læs med og så svarene på jeres hyppigste spørgsmål faste-diæterne. 


For de faste læsere af bloggen her, er fastekuren langt fra noget nyt. Vi talte allerede om den i juli sidste år, da artiklen Fastekuren - sundt eller farligt? blev udgivet.

Og ganske som vi forudsagde, så er fastekurene blevet urolig populære, og forlagene har deres bøger om emnet lige på trapperne.

Og jeg har siden da modtaget utrolig mange spørgsmål om fastekuren - og tak til jer, der har skrevet til mig, og I andre er meget velkommen til at gøre det samme. Jeg kan som altid kontaktes på Sundhedoglivsstil(snabela)Hotmail.com.
 
Herunder er fem gengangere om fastekuren, som jeg tit får i en eller anden variant:
  
 • Fed artikel, men hvad gør man i forhold til træning? Jeg træner nemlig hver dag, cykler frem og tilbage mellem skole, arbejde og alt muligt andet, kan man så stadig følge den?

Det er mit indtryk, at de fleste fastende ikke træner på fastedagene. Fordi energiindtaget er så lavt, så vil det være naturligt at føle sig mere sløv og træt end på ikke-fastedage.

Almindelig fysisk aktivitet som dine cykelture etc. burde slet ikke være noget problem. 

Hvis det kribler i kroppen for at træne alligevel, så sats på lettere kredsløbstræning - fx power walk, cykeltur eller en kort løbetur.

 • Hvad kan man forvente at smide pr. uge?

Det kommer meget an på, hvor stor en kaloriereduktion de to fastedage giver i forhold til ens normale kost. Jeg hører desuden meget forskellige historier om, hvordan folk responderer på fasten. For nogle går det stærkt, mens andre oplever hundrede gram her og der.

Mon ikke en nogenlunde normalvægtig person vil opleve et vægttab på et halv kilo om ugen, hvis man har to ugentlige fastedage?

 •  Er det rigtig forstået at de 2 fastedage IKKE skal ligge i forlængelse af hinanden?

Ja, i hvert fald, hvis det er 5:2 varianten, som du følger. Det er den faste-variant, som jeg beskriver i artiklen 5:2-faste for begyndere. Det er i øvrigt samme diæt som lægen Michael J. Mosley følger i BBC programmet Eat, Fast and Live Longer. 

Meget kort fortalt er begrundelsen, at dit stofskifte kan påvirkes af længere perioder med kraftigt kaloriereduktion. Jeg beskriver fænomenet nærmere i artiklen "Kan for få kalorier bremse mit vægttab?"  Læs i øvrigt kommentarerne som klinisk diætist Allan Stubbe Christensen bidrager med i kommentarfeltet. 

Andre fastevarianter har flere fastedage i forlængelse af hinanden, men det er ikke noget, jeg har erfaringer med, anbefaler eller har nogen viden om. 

 • Spørgsmål: Er det en "diæt", man skal tage i perioder/interval? Eller er det mere en livsstil? Jeg spørger fordi, jeg sagtens kunne se mig selv følge disse principper altid, men i tilfælde af Off-perioder, vil det så nulstille hele forløbet hvis man tager fx to "normale" uger uden faste og så begynder igen?

Det er et rigtigt godt spørgsmål.  Vægten ryger på igen, hvis de gamle kostvaner genoptages fuldt ud og du ikke længere faster. Det kan der vist ikke være nogen tvivl om.

En livsstil med faste ugentlige fastedage vil betyde, at din vægt finder et punkt, hvor energiindtaget samlet set passer med vægten. Og mon ikke, at det punkt ligger tæt på din ideelle vægt?

Jeg kan ikke selv forestille mig at skulle leve sådan - tilgengæld ville jeg nok nærmere bruge fasten som en måde at tabe mig på, hvis jeg opdagede at badevægten pludselig snurrede i den forkerte retning. Altså fasten som et redskab til vægttab.

Der er ikke noget til hindre for, at du har Off-perioder, men hastigheden af dit vægttab vil selvfølgelig bære præg af det.

 • Hej! Kan man selv vælge hvilke to dage, man vil faste fra uge til uge eller skal man gøre det klart at det er fast hver (fx) tirsdag og fredag? Jeg kunne nemlig godt se mig selv springe fra hvis jeg havde to uomtvistelige fastedage og der på et tidspunkt kom arrangementer indover.

Det smarte ved 5:2-fasten er, at du selv tilrettelægger fra uge til uge, hvilke dage du vil faste. Er der en onsdag, hvor du er inviteret ud og spise, så faster du selvfølgelig ikke dér. Men passer onsdagen i næste uge, så er det fjong.

Der er frit valg på hylden, så længe det aldrig bliver sammenhængende dage. 

Flere lignende indlæg? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder. Jo, mere interesse jeg ser, at artiklerne får, jo flere kommer der om selvsamme emne.
 
Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder

6 kommentarer:

 1. Tak for nogle super artikler. Skal bare lige være helt sikker. De to dage jeg faster der må jeg gerne spise 500 kcal som kvinde? Eller er det kun den ene af de to dage jeg må spise noget?

  SvarSlet
  Svar
  1. På fastedagene indtager du 500 kcal. 500 kcal for hver af fastedagene.

   Slet
 2. Hej. Jeg er en pige på 15 år, som flittigt følger din blog!
  Jeg har siden jeg var 9 år spillet håndbold (de sidste to år på højere plan), men jeg har altid haft et problem med mine muskler. Selvom jeg træner lige så meget som de andre piger på mit hold, hvis ikke mere, så bliver jeg ikke fysisk stærkere, hvilket er et stort problem for mig. Jeg har prøvet at sammensætte en kostplan efter nogle gode råd jeg har læst på nettet (altså til at opbygge muskler). Men da jeg ikke har den heeelt store erfaring med at sammensætte kostplaner og heller ikke har den helt store viden, hvad angår proteinpulver mm. ville jeg høre, om du ikke ville tage et kig på den, og måske rette lidt på den?
  Det kan være at du måske ikke kan hjælpe, men ud fra hvad jeg har læst på din blog osv. så virker det sådan.
  Hilsen Sara...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved intet om håndbold, men var du kampsportsudøver eller styrkeløfter så ville jeg sige: Spis mere og løb bakkeløb.

   Der en en sammenhæng mellem vægt og styrke. Ved at komme i energioverskud skaber du de bedste betingelser for muskelvækst. Det behøver ikke være dyre kosttilskud, men alm. sund kost.

   Bakkeløb er totalt undervurderet. Udover at du får en fantastisk sprint, så hærder bakkeløb ens psyke. Det lyder måske mystisk, men giv det en chance. Det er muligvis det allerbedste råd, du kan få.

   Læs mere her: http://sundhedoglivsstil.blogspot.dk/2011/05/bakkelb-sadan-kommer-du-hurtigt-i-form.html

   Slet
 3. Hejsa! Jeg overvejer at starte på 5:2-kuren. Jeg har førhen spist 1000 kcal mandag-torsdag, og spist som jeg ville fredag-søndag. Jeg fik min drømmevægt, da jeg spiste sådan, men er bange for at det er sundhedsskadeligt. Hvad vil du anbefale? Tror du 5:2-kuren kan have samme effekt som min 1000-kcal-regel?

  Mvh Nanna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, 5:2 er bedre.

   Når du er på endnu en diæt trods tidligere drømmevægt, så skyldes det sikkert, at du har taget det hele på igen, ikke?

   Ingen kan holde ud at spise 1000 kcal fire dage om ugen. Jeg kan ikke forestille mig andet end at det ville ende i fiasko.

   Sats på det lange træk med 5:2 i stedet og slap af på spisedagene.

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...