tirsdag den 22. oktober 2013

Er havregryn bedre end kommercielle sportsdrikke?

Hylderne bugner med energidrikke, sportsgeler og  druesukkerprodukter, som ifølge producenterne hjælper med restitutionen efter træning. Men hvor gode er de sammenlignet med en almindelig skål havregryn med mælk?


Hvis du er løber, cykelrytter eller dyrker anden udholdenhedssport, så kender du sportsdrikkene og ideen om, at "fylde op med kulhydrater" enten i pauserne eller efter endt træning for at komme dig hurtigere efter træning.

Og der er ganske rigtigt noget om snakken. Spørgsmålet er bare, om sportsdrikkene er den mest økonomiske måde at gøre det på.Og ville du stadig bruge penge på de farvestrålende drikke og pulvere, hvis en ganske almindelig skål havregryn med mælk støttede din restitution lige så godt?

Restitution kræver både kulhydrat og protein

Udholdenhedstræning som løb, cyklen eller lignende påvirker dine muskler og energilagret i kroppen. Og der findes et lille lager af sukkerstof i leveren, men det meste gemt i muskelvævet. 

Producenterne af sportsdrikkene har ganske ret i, at mangel på sukkerstof vil forringe din træningspræstation. Derfor er det smart at indtage kulhydrat hurtigt efter træning, fordi musklerne er gået i gang med at opbygge sukkerlagret og reparere mikroskaderne i muskelvævet.

Her kunne en sportsdrik være en fin løsning på det første problem, men her er det vigtigt at vide, at sukkerlagret godt nok kræver kulhydrat, men reparationen af  muskelvævet kræver et andet stof - nemlig protein.

Og her kommer de fleste sportsprodukter til kort. De indeholder oftest kun kulhydrat.

Gode gamle havregryn - perfekt til træning

Et simpelt og billigt alternativ til de dyre sportsdrinks er almindelig havregryn med mælk.

Den amerikanske idrætsfysiolog Lynne Krammer fra University og Texas konkluderede endda i en undersøgelse om grove morgenmadsprodukter og proteinsyntese, at havregrynet var bedre til at støtte gendannelsen af muskelvæv end sportsdrikke.

Kort fortalt er der altså ingen grund til at købe de dyre sportsdrinks, hvis du har muligheden for at erstatte den med en skål havregryn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...