søndag den 15. december 2013

Kan du få for meget protein efter træning?

Reglen i træningsrummet synes at være: Jo, mere protein efter træning, jo bedre. Men er det virkelig rigtigt? Sundhedoglivsstil kigger på de overraskende resultater af et nyt studie. 

Hvor meget protein har du brug for?
 Da jeg styrkeløftede var parolen blandt mine medløftere, at jo mere protein vi kunne sætte til livs, jo bedre var det.

Og jeg husker, at vi sad efter træningen og sugede proteinshakes og spiste ris med masser tun af store plastikbøtter.

Og selv om det bestemt var hyggeligt, så viser nyere forskning, at så store mænger protein slet ikke nødvendig. Og måske kan de store mængder på sigt være skadelige for dig.


20 gram er det optimale tal

I et nyt amerikansk studie publiceret i The American Journal of Clinical Nutrition har forskerne observeret effekten af at indtage 0, 10, 20 eller 40 gram whey protein isolate umiddelbart efter en vægttræningssession.

De fandt, at når det drejer sig om muskelvækst og muskelrestitution, så synes de 20 gram protein at være den optimale dosis. Her skal det samtidig nævnes at deltagerne i undersøgelsen var mænd og vejede omkring 80 kilo.

40 gram bidrager blot til en øget ammoniak produktion grundet øget nedbrydning af protein. Og de spekulerer, at al den ekstra ammoniak skal ud af kroppen og filtreres af vores nyrer. Og derved måske giver kroppen en udnødvendig belastning.

Og hvad kan vi bruge det til?

20 gram protein svarer til den mængde protein, du finder i et par store æg, en halv liter mælk eller en stor håndfuld nødder.

Proteintilskud er ikke billig, og derfor kan det være nyttigt for os at vide, at det øjensynligt ikke giver bedre resultater at overdosere vores proteinpulver.


2 kommentarer:

 1. Jeg indtager p.t. ca 180g protein og under min konkurrencediæt indtog jeg over 200g. 20g virker ikke af meget, faktisk ingenting! - tror de fleste mennesker får meget mere, det svarer jo til 100g kylling! Skulle resten af ens madindtag så være fedt og carbs? For så skal man virkelig have meget for at nå op på det rette kcalindtag. Eller er det mig som ikke forstår artiklen korrekt?

  Hilsen Nana
  www.nana.regalah.dk

  SvarSlet
 2. Det er mængden af indtaget protein umiddelbart efter træningen. Altså ikke proteinindtag over en hel dag.

  Herunder kan ud læse nærmere om forsøget indretning:

  Design: Volunteers (n = 48) consumed a standardized, high-protein (0.54 g/kg body mass) breakfast. Three hours later, a bout of unilateral exercise (8 × 10 leg presses and leg extensions; 80% one-repetition maximum) was performed. Volunteers ingested 0, 10, 20, or 40 g whey protein isolate immediately (∼10 min) after exercise. Postabsorptive rates of myofibrillar MPS and whole-body rates of phenylalanine oxidation and urea production were measured over a 4-h postdrink period by continuous tracer infusion of labeled [13C6] phenylalanine and [15N2] urea.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...