torsdag den 19. maj 2011

Bliv klog og glad af motion

De fleste at os ved, at fysisk aktivitet er med til at styrke vores generelle sundhed, men vidste du også, at motion gavner hjernen og psyken? Hvis du tror, at du bliver klogere af at sidde foran en pc, så tager du grueligt fejl. Artiklen her tager et kig på undersøgelser, der viser at et mentalt robust menneske er et aktivt menneske.

Ordet motion kommer fra et latinsk ord, der betyder "at bevæge". Motion forudsætter altså en bevægelse Tidligere var bevægelse og brug af kroppen en naturlig del af livet. Enten i form af jagt eller indsamling af mad. Senere i form af landbrugsarbejde og manuelt arbejde. Bevægelse var ganske enkelt med til at vi kunne overleve, og ikke noget vi organiserede i et fitnesscenter.

 
Motion og psykisk sygdom

Det tankevækkende er så, at den gennemsnitlige dansker ser 3 timer og 20 minutters tv om dagen. At vi bliver fede og dør af sukkersyge kan umuligt undre, men at vores mentale helbred også er påvirket af motion, kan måske komme bag på nogen. 

Så glad og klog kan du også blive.
Depression er så udbredt en sygdom i Danmark, at hver femte dansker skønnes at ramle ind i den på et eller andet tidspunkt. Det samme gælder i øvrigt forskellige former for angst. 

Øjensynligt er utrolig mange danskere presset af en eller anden mental sygdom, og selv om jeg ikke tror, at motion kan kurere alt, så tyder meget på, at motion kan lindre mange af disse sygdomme.

Stresslindring, øget mentalt velvære, forbedret humør og mange andre virkninger er dokumenteret her på Medscape News. En amerikansk undersøgelse tyder endda på, at motion ikke blot kan lindre depression, men også modvirke, at den skulle komme igen. 

Forbedret metale evner

Og ikke nok med, at din lyst til at læse Michael Strunge og gå i emo-tøj formindskes, så forbedres en lang række kognitive evner som fx hukommelse, koncentration og multi-tasking af motion. 

Professor Fred Gage fra det amerikanske Salk Institut, kunne påvise dannelsen af nye hjerneceller hos mus, der blev motioneret regelmæssigt. 

En sammenhæng mellem intelligens og motion beskrives også i denne artikel fra Videnskab.dk, der utroligt nok handler om kloge svenskere.

Hvordan påvirker motion så vores mentale helbred?

Forskere er langt fra at have et endegyldigt svar på hvordan motionen virker, men en teori går på, at dannelsen af endorfiner påvirker vores humør. Endorfinerne, der kan sammenlines med morfin, modvirker smerte som opstår under løb, styrketræning etc. 

Nogle studier kæder endorfinerne sammen med et øget niveau af serotonin og dopamin. Sammen giver disse kemiske stoffer humøret et løft i stil med anti-depressiv medicin.

Min helt egen uforbeholdne hypotese er, at motion er så naturlig en del af mennesket, at stilstand svækker både hjerne og fysik og omvendt. Sagt på en anden måde, så er vi skabt til bevægelse, og ved at undlade den del af livet, så opstår der komplikationer i en fin-tunet krop. Disse komplikationer kan så udmønte sig fysisk som psykisk.

At vi så er kodet til at være dovne for at kunne spare på energien er en helt anden historie.

Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen

2 kommentarer:

  1. Der må vel også være en grænse. Der er ingen tvivl om at motion afhjælper nedtrykthed og depression. Men man skal jo ikke overdrive, så man bliver så lalleglad som de to tosser på billedet ;)

    SvarSlet
  2. Haha .. alting med måde. Så langt er vi enige.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...