onsdag den 15. december 2010

Færdig med slankekure. Anden del.

Det første indlæg handlede om Diogenes-projektets resultater. Denne gang kigger vi nærmere på teorien bag lavglykæmisk mad, og hvorfor dit proteinindtag bidrager med flere fordele. Dit næste indkøb kommer til at bugne af mættende og energirigtig mad.

Det fine begreb "glykæmisk" knytter sig til et indeks eller en liste, som angiver med et tal fra 1 til 100, hvor hurtigt energien fra en fødevarer frigives til blodet sammenlignet med sukker. Nogle fødevarer afgiver energien hurtigt fx franskbrød med et GI på 70. Det betyder, at franskbrød giver 70% af den stigning som sukker ville give. Franskbrød er med andre ord ikke noget, der bør indgå dagligt i kosten. En pære derimod har et GI på kun 37, hvilket svarer til 37% af den stigning som sukker ville give. Med andre ord ville energien fra en skive franskbrød frigives næsten dobbelt så hurtigt, som en tilsvarende mængde pære. I praksis kommer pæren derfor til at mætte mere.

En liste over udvalgte fødevareres GI placering kan findes her http://www.sundfo.dk/alt_om_ernaering/glykaemisk_indeks_tabel.htm

Hvad er så problemet med at energien frigives hurtigt?

Fra naturens side af, er vi mennesker fantastisk gode til at lagre energi i kroppen. Dels i vores organer som lever og muskler, men også som fedt. Fedtreserven kan kroppen så trække på, hvis der i en periode skulle mangle energi som følge af manglende mad. Ret smart egentlig. Problemet viser i forbindelse med vores moderne levevis, hvor maden er i overflod. Maden er ikke kun rigelig, men sukkerholdig mad indtages i så store mænger, at kroppens måde at regulere sukkerindholdet i blodet på bliver overbelastet. Resultatet er overvægt og risikoen for diabetes.

Når energien hurtigt omsættes og føres ud i blodet, stiger blodsukkeret. Kroppen responerer ved at sætte insulinproduktionen i gang. Insulinen fjerner sukkeret og lager det i fedtcellerne. Ved at spise højglykæmisk mad tvinger man kroppen til at øge fedtdepoterne. Andre sideeffekter er periodiske træthedsfornemmelser, humørsvingninger, koncentrationsbesvær og tørstfølelse. Alle sammen velkendte diabetes symptomer.

Omvendt hjælper en lavglykæmisk kost med at tabe vægten i det kroppen kan nå at forbrænde energien frem for at den lagres i fedtdepoterne. Insulinproduktionen bliver holdt naturligt nede, hvilket mindsker risikoen for at udvikle diabetes. Man får en fornemmelse af at have samme energiniveau hele dagen uden svingninger. Trætheden forsvinder og afløses af en klarhedsfornemmelse som er gavnlig i forbindelse med al træning og motion. Herudover får man længerevarende mæthedsfornemmelse.

Tilsæt protein og du høster flere fordele.

Sammensætter du en lavglykæmisk kost med et højt proteinindhold får du yderligere fordele.
Protein bliver ofte kaldt for kroppens byggesten, hvilket sikkert refererer til, at organer og muskelmasse er opbygget af en stor andel protein. Bodybuildere har fx et stort fokus på indtagelsen af proteiner af samme årsag. Proteiner indgår også i dannelsen af enzymer, der fx virker fremmende for vores fordøjelse.

Proteiner har en termisk effekt, hvilket vil sige, at din krop bruger mere energi på at nedbryde protein end du indtager. Forenklet sagt er protein med til at hæve dit stofskifte.Herudover virker protein sultstillende i højere grad end kulhydrater og fedt.


Der er altså mange fordele ved at inddrag den lavglykæmiske og proteinrige kost i din hverdag.

Senere kigger vi på maden i praksis, og sammensætter et eksempel på en kostplan.

UPDATE: Færdig med slankekure. Anden del.

Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen.

2 kommentarer:

  1. Hej Michael. Sikke en god blog du har :-) Jeg er meget enig i alt hvad du skriver. Håber du bliver ved med at skrive :-) Hvis jeg må tilade mig at komme med nogle forslag:

    1. I forbindelse med du beskriver GI, kunne det være fint at gå lidt i dybden og følge op med at forklare lidt om glukemisk load.

    2. Hvis du har nogle referencer, til bøger, artikler, links eller lignende, vil jeg meget gerne kigge lidt nærmere på dem :-)

    Hilsen Maria.

    SvarSlet
  2. Tak for forslagene. Dem vil jeg huske.

    Og tak fordi du læste med.

    Hilsen
    Michael

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...