søndag den 13. februar 2011

Tips til tynde teenagere

Noget af det bedste ved at skrive blog er de spørgsmål, jeg får fra læserne. Et eller andet sted er det et fantastisk klap på skulderen, at nogen mener, at jeg kan hjælpe. Og tak for det. Det varmer bestemt. Denne gang tager vi fat på et spørgsmål fra en pige angående at være undervægtig.

Spørgsmålet blev stillet i forbindelse med artiklen Træt af at være tynd - anden del. Og kommentaren lød således:

Anonym sagde ...
hej.
jeg vil også gerne stige i vægt, men i denne kostplan har du kun morgenmad og frokost med, hvad med alt det andet? (mellemmåltider, aftensmad osv.)
kunne godt tænke mig en hvor der er måltider efter et skoleskema :) ( altså hvor måltiderne passer til frikvarterene)

hilsen en ulykkelig undervægtig 13årig pige der bare super gerne vil op i vægt. 
 
Det værste ved at være tynd, er at det sjældent tages alvorlig. Alle synes, at det må være fantastisk at kunne spise, hvad man ville. Der er næsten ingen ende på de dumsmarte kommenterer man kan få at høre fra familie og venner. Råd om at "bare" at drikke fløde, spise kage eller spise en pose chips om dagen er ikke meget bedre. Selvfølgelig er det en mulighed, men hvem vil bytte tyndhed med fedme? Begge dele er utilfredsstillende – især for en teenager, der helst vil være som alle andre.

Den smarte måde at stige i vægt på er selvfølgelig ved at spise sundt. Det svære ved sund mad er bare, at den slags mad mætter meget, og det kan være svært at stige i vægt ved at spise den. Det er præcis derfor, at overvægtige mennesker som regel taber sig ved at spise sundt. Heldigvis ER det muligt, hvis man kender lidt til energiindholdet i mad.

Meget forenklet virker energien i mad nemlig på den måde, at indtager man mere energi end man forbrænder (fx ved at røre sig), så vil man stige i vægt. Det handler simpelthen om at spise mere af den mad, der indeholder masser af energi. Sund mad i denne sammenhæng er alt mad, der er grønt, groft og proteinrigt.

Her kommer nogle forenklede tip rettet imod teenagere, der gerne vil stige i vægt.

Første tips: Du skal spise mere.
"Jamen, det gør jeg også. Jeg spiser hele tiden", tænker du sikker. Jeg vil vædde min gamle kasket på, at den ikke holder. De fleste unge mennesker jeg kender, springer ofte over morgenmad og glemmer tit at spise middagsmad. Der går tit flere timer mellem måltiderne. Den slags skal du stoppe med.
Væn dig derimod til at spise flere portioner til morgenmad og aftensmad. Begynd at spise små måltider i hvert frikvarter og på vejen til og fra skole. Smooties er fantastiske i denne sammenhæng. De smager godt, er hurtige at lave og mætter ikke specielt meget. Og så indeholder de masser af energi. Hvis du smider et par isterninger sammen med smootien kan du have det med i skoletasken.
Spis også masser af groft brød, sød frugt ( fx banan. vindruer og avocado), nødder og tørret frugt (fx rosiner og abrikoser)

Andet tips: Spis ordentlig mad.
Sodavand er ikke mad. Chocopops er ikke mad. Chips og kage er ikke mad. Det er slik og trøstemad, som du kan gemme til at kæresten slår op. Hvis du ønsker at se sund og ordenligt ud, så spis sund og ordenligt mad.
Grønt, groft og proteinrigt mad skal du satse på. Selvfølgelig skal der også være plads til andet, men det skal være i småtingsafdelingen. Det er lige præcis her, at mange tynde teenagere går galt i byen. De spiser alt for dårlig mad.

Tredje tips: Træn dig til en vægtstigning.
Forskellen på tynd og slank er ikke kun vægten. Det er også musklerne. Du kan træne dig fra et ranglet udseende. Piger har desværre meget sværere ved at træne sig til muskler end drenge, men der er stadig meget at hente. Begynd med at yde mere i idrætstimerne – også selv om det bestemt ikke er dig.
En anden mulighed er at begynde at bruge et online træningsprogram og træne hjemme.

Fjerde tips. Nogle bud på måltider.
Som nævnt tidligere passer smooties ind overalt. De kan drikkes til alle store og småmåltider. Der findes et utal af variationer. Klik på lænket og find din favorit. 
 
Grovtoast med tomat, ost og skinke er hurtige at lave, og fine til madpakken. De mætter ikke specielt meget, og du kan let spise et par stykker. 
 
Pastasalater med avocado, tomat og kyllingetern vendt i olivenolie er også let at lave og lækker at have med i madpakken. Selv om man ikke skulle tro det, så indeholder pasta en masse energi. Husk at bruge den grove variant, hvis du vil være helt i vinkel. 
 
En pose med tørret frugt og nødder er perfekt til snack i bussen eller mens du er på vej hjem ad fra skole. Rosiner og mandler er min egen favorit. 
 
Pizza slices lavet med masser af grønsager, magert kød og olivenolie ovenpå er også fantastisk. Tomatsovs, skinkestrimler, løg, peberfrugt og mozzarellaost er alles ven. Husk at sprinkle med olivenolie, så energien kommer opad. 
 
Ellers er bananer og anden sød frugt gode at lave i tasken. De kan spise overalt og bidrager med energi og en god bunke vitaminer.

Det var mine bud på en sund og nærende måde at stige i vægt på. Men som alting her i verden, så kræver det en indsats. Vaner skal ændres, og dem kan kun du ændre. Ingen andre. 


Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen. Image: Nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...