fredag den 23. september 2011

Sund opskrift: Falafel

Her er endnu en opskrift for alle os, der vil spise sundt og varieret. Det er nemlig tid til falafler. Sprøde, lækre, proteinrige og fulde af grønsager. Perfekt som trænings- eller slankemad, og gratis karmapoint til dyrevennerne.

Vi laver tit en stor portion falafler herhjemme, som vi bruger enten som pseudo-frikadeller eller som fyld i fx pita-brød. De er også gode som snacks, hvis man samtidig laver en god dip til.Af en eller anden årsag er falafler ikke særlig udbredt spise blandt os danskere. Jeg får i hvert fald mange nysgerrige blikke, når jeg har dem med i madpakken. Og det synes jeg er synd. Især når de er så velsmagende og sunde.

Ingredienser (til fire portioner)
  • 500 g kikærter, tørret 
  • Et stort bundt frisk persille
  • 5 fed hvidløg 
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • salt
  • evt. koriander
Fremgangsmåde
  1. Opblød kikærterne i rigeligt med vand natten over
  2. Vask de opblødte kikærter 
  3. Blend alle ingredienserne til en ensartet masse
  4. Form bollerne med en ske
  5. Bollerne frituresteges steges i rapsolie. Husk god varme. Jo varmere, jo mindre olie optager de. 
  6. Server med salat, brød og en god dip (fx salt, peber, hvidløg og cremefraiche)  
Hvad synes du om opskriften? Smid en kommentar og lad os høre, hvad du synes?




17 kommentarer:

  1. jeg synes opskriften lyder rigtig spændende.
    Kikærter, bønner og linser er en ofte overset spise - men de er propfulde af fibre og proteiner, og derfor velegnede, også når man skal tabe sig.
    Mit eneste forbehold er friturestegningen (ifht. vægttab). Mon der findes et mere fedtfattigt alternativ ?
    Det lyder som en opskrift jeg sagtens kunne finde på at afprøve :o)
    mvh Mona
    dqpage.blogspot.com

    SvarSlet
  2. Jeg elsker falafel, og kunne godt tænke mig at kaste mig ud i, at producere dem selv! - Hvordan frituresteger du? - og har du nogle gode sikkerhedsråd? :-)

    SvarSlet
  3. @Mona
    De suger næsten ingen fedt, hvis olien blot er varm nok.

    Jeg kan se, at jeg har skrevet friturestege, det er egentligt ikke rigtigt. De steges blot i rapsolie.

    SvarSlet
  4. @Sanne

    Jeg hælder en god sjat rapsolie i en lille gryde og steger dem deri. Det er helt ufarligt - og du behøver hverken brandtæppe eller skumslukker. :)

    SvarSlet
  5. Ellers køb dem i supermarkedet. Dem kan man bare varme i ovnen. De smager selvfølgelig ikke som hjemmelavet, men er et godt alternativ, hvis man elsker falafel, men er på kur ;)

    SvarSlet
  6. @Anonym

    Det er bestemt en dårlig ide at købe færdiglavet mad, hvis man er på kur. Typisk indeholder industrimad alt for meget fedt og salt.

    Godt helbred betyder også en øget indsats i køkkenet.

    SvarSlet
  7. Jeg bager dem i ovnen - det smager endnu bedre , for her kan du smage ingredienserne meget bedre end når de steges :) Det tager lidt længere tid, men det er ventetiden værd og så er de supersunde :)

    SvarSlet
  8. Jeps, vi bager dem også i ovnen. Det tager rigtig nok lidt længere, men det er nemmere fordi man ikke skal stå over dem hele tiden, og vel også lidt sundere da man ikke behøver stegeolie.

    Vi elsker falafel hjemme hod os! Jo flere friske urter jo bedre!

    SvarSlet
    Svar
    1. hvor længe giver du dem i ovnen? :)

      Slet
  9. Hvis ikke du frituresteger dem, hvordan får du dem så så runde?

    SvarSlet
    Svar
    1. Masser af olie og varme gør tricket.

      Alternativt kan du også varme olie op i en gryde og nedsænke dem i olien. Måske er det lettere?

      Husk bare, at olien skal være godt varm. Ellers suger falaflerne for meget olie.

      Slet
  10. Hvor lang tid skal de have i ovnen?

    SvarSlet
    Svar
    1. De skal slet ikke i ovnen, men steges.

      Slet
  11. Der er andre der skriver at de ovnsteger/bager deres....så er nok det der spørges til;-)

    SvarSlet
  12. jeg brunede dem på panden og smed dem i ovnen bagefter. og de blev virkelig lækre :b

    SvarSlet
  13. Hej. Står lige pt og laver dem. Dufter godt MEN
    HVORFOR "SMELTER" de på panden?
    Olien var varm- de brusede....
    Sku der ha været et æg i?
    Dejen virkede fin- lind..

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil næsten vædde med, at du bruger kikærter fra dåse, ikke? Det må du nemlig ikke. Det skal være opblødte, men ikke kogte kikærter.

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...