tirsdag den 28. februar 2012

Klimavenlig grønsagslasagne

Hvem elsker ikke duften og smagen af sprød ost på nylavet lasagne? Denne her opskrift på lasagne er både let og hurtig at lave. Og så får du måske lidt bedre samvittighed over, at du både fik dagens portion grønt og lod de stakkels køer være i fred. 


Vi laver tit lasagne herhjemme - men knap så tit med kød i. Det skyldes delvist at vi ofte har en masse grønt liggende i køleskabet, som en lasagne er god til at rydde op i, men også fordi kvaliteten på dansk kød er faldet i sådan en grad, at det næsten ikke er værd at købe.

Herudover skulle der være en masse klimafordele ved at skrue ned for kødet og op for grønsagerne.

Tilgengæld forsøger vi så at have en del kødfrie dage for at få råd til at kunne købe det lidt dyrere kød, og det er faktisk blevet en rigtig god løsning.

Ingredienser
Dagens grønt
  • 500 g pasta (normalt plader, men her brugte vi tilfældigvis spagetti)
  • 1 Aubergine 
  • 3 peberfrugter
  • 1 chili
  • 1 squash 
  • 2 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 Bouillonterning
  • Tørret oregano 
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 pakke morneysauce 
  • Salt og peber
  • Revet mozzarellaost
Madglæde begynder tidligt
Fremgangsmåde
  1. Grønsagerne renses og skæres i små stykker
  2. Svits hakkede løg og hvidløg i lidt olie
  3. Tilsæt resten af grønsagerne og svits dem med, indtil de begynder at afgive væde.
  4. Tilsæt en dåse tomat og bouillonterning - og eventuelt lidt vand.
  5. Lad simre indtil grønsagerne er møre og ca. halvdelen af væden er kogt væk.
  6. Hvis du bruger spagetti i stedet for alm. lasagneplader, så kan de koges imens grønsagerne koges møre. 
  7. Når grønsagssovsen er færdig blandes den med morneysaucen. 
  8. Pasta og grønsags/morneysauce lægges skiftevis
  9. Der afsluttes med et lag revet mozzarellaost og et drys oregano 
  10. Varmes i ca. 35 min ved 200 grader.

9 kommentarer:

  1. Er ny her i bloguniverset, men nyder din blog. Skønt at se at børnene er med i køkkenet, de kan ikke starte for tidligt med de gode vaner (men det er heller aldrig for sent) og at det også kan lade sig gøre at lave sund velsmagende mad uden kød. Tjek gerne min blog ud. Mvh Lone

    SvarSlet
  2. Tak for din kommentar, Lone.

    Vi er helt enige om, at det er vigtig at få ungerne ud i køkkenet for at få skabt gode vaner omkring maden. Og så ligger der en god portion dansk kultur omkring madlavningen, som jeg desværre har på fornemmelsen af, at mange i dag ikke har fået fornøjelsen af.

    Jeg kan se, at du har en ny blog (spændende blog i øvrigt), og jeg vil gerne inviterer dig til at være gæsteblogger her på siden, hvis du har lyst.

    Det plejer at være en god måde at få lidt trafik på.

    SvarSlet
  3. Jeg er vild med idéen om at skære ned på kødet til hverdag og så købe noget ekstra lækkert når det endelig er. Det tror jeg, at jeg vil foreslå herhjemme.

    SvarSlet
  4. @Anne Mette

    Det er nemlig en god løsning, som både gør, at vi spiser mere grønt OG får mere lækkert mad.

    SvarSlet
  5. Hej Michael
    Det vil jeg meget gerne. Takker på forhånd for den fine chance. Som sagt så er jeg ny blogger, så jeg ved ikke rigtigt, hvordan man gør i praksis. Men du er velkommen til at skrive til mig på min mail lone@sundhedsbureauet.dk.
    Lone

    SvarSlet
  6. Den ser super skøn ud og en skøn bette pige der er kommet i køkkenet. Og lasagne er fantastisk til at få tømt køleskabet for grønt

    MVH

    http://healthy-and-beautifull-food.blogspot.com/

    SvarSlet
  7. @Dreamer

    Ja, det er dejligt, når ungerne er med i køkkenet. Og velkommen til bloggen i øvrigt.

    SvarSlet
  8. Har du et forslag til hvordan jeg kan skifte morneysauce ud med noget fedtfattigt? Vi kan ikke umiddelbart få morneysauce i Finland - har aldrig set det men måske kan jeg finde det i et special supermarked. Men så er det næsten nemmere selv at lave et alternativ. Kan man godt bruge fuldkornpasta hvis man ikke bruger plader?

    SvarSlet
  9. Hej Kirsten,

    Pastaplader fås også som fuldkorns. I ovenstående opskrift bruge jeg selv fuldkornsspagetti, og det virker ganske fint.

    Alternativet til morneysauce kan være en hvid sovs eller bechamelsauce af smør, mel og mælk.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...